Home Uncategorized @hr Zašto ne biti svjetlo u mraku? I najmanja šibica u mraku ukazuje put…

Zašto ne biti svjetlo u mraku? I najmanja šibica u mraku ukazuje put…

0
Zašto ne biti svjetlo u mraku? I najmanja šibica u mraku ukazuje put…

Foto: RabDanas

 

Književnu vrijednost i atraktivnu radnju romana Bornin vremeplov, prepoznalo je i Gradsko kazalište Žar ptica – kazalište za djecu i mlade, koje priprema istoimenu predstavu.

Rab danas oglas

Okupljene je pozdravila i uvodnim govorom program predstavila ravnateljica knjižnice, Jasna Kovačević. Književni skup moderirala je dramaturginja i književnica Nina Skorup. Uz Krešimira Butkovića u predstavljanju sudjelovali su Melanija Krklec, ilustratorica romana, Tajana Obradović ispred izdavačke kuće “Funditus” te komparatistica književnosti, Ana Klopotan. Promocija je zbog zagrebačkog adventskog ozračja poprimila nesvakidašnji koncept lišen stereotipnosti, te okupljenima ponudila večer emotivnih razgovora o životu, filozofiji, književnosti, vršnjačkom nasilju i kreativnim trenutcima. Inspirativno i nadahnjujuće svjedočila je i sama publika, koja većinom autora prati putem književnog djelovanja, postavljena su mnoga pitanja. Na pitanje gdje nalazi inspiraciju, npr. za novi roman, Butković je odgovorio: “Nekome je dovoljno i sat vremena da iz jednog razgovora napravi život u knjizi”. Tajana Obradović, izdavačica, nadodala je: “I za ljubav je dovoljno i nekoliko sekundi”.

 

 

Ovoga puta, Borna s prijateljicom Mirnom i zlatnim retriverom odlazi na Rab u vrijeme očeva odrastanja gdje iz minute u minutu bivaju izloženi mnogobrojnim iskušenjima koja su njegovom ocu i očevim vršnjacima donosili dugi ljetni dani i još duži ljetni školski praznici bez paske roditelja. Tako se već iskusni Borna i neiskusna Mirna suočavaju s pomanjkanjem moderne tehnologije i suviškom dječje mašte, uz ”Igre smrti”, i novom komplikacijom oko povratka u sadašnjost čime neizvjesnost traje do samog raspleta romana, okupirajući dječju pažnju i imaginaciju.

Bornin vremeplov 2 nastavak je zgoda dječaka Borne i njegove potrage za očevim djetinjstvom. Emotivna, topla i duhovita priča o dječaku koji uslijed očeve smrt dolazi na ideju izrade vremeplova koji bi mu omogućio da učini ono što je propustio u posljednjoj zajedničkoj novogodišnjoj noći – zagrli oca, dobila je zahvaljujući velikom zanimanju učenika osnovnih škola u kojima je autor gostovao nastavak. U potki oba romana tragičan je obiteljski događaj, no autor svojom duhovitošću skreće pažnju glavnog lika Borne i pažnju mladih čitatelja, na pozitivan pogled na život. U Borninom vremeplovu 1 – Borninom šeprtljavošću te utjecajem atmosferskih prilika koje preusmjere tijek događaja u odrastanje u Zagrebu osamdesetih godina prošlog stoljeća i snalaženje u vremenu javnih govornica, dva televizijska programa, sasvim drugog žargona i valute. U novom romanu Borninom vremeplovu 2 nemiran, pustolovan duh Bornu izaziva na nove avanture u prošlosti. Ovoga puta, Borna s prijateljicom Mirnom i zlatnim retriverom odlazi na Rab u vrijeme očeva odrastanja gdje iz minute u minutu bivaju izloženi mnogobrojnim iskušenjima koja su njegovom ocu i očevim vršnjacima donosili dugi ljetni dani i još duži ljetni školski praznici bez paske roditelja. Tako se već iskusni Borna i neiskusna Mirna suočavaju s pomanjkanjem moderne tehnologije i suviškom dječje mašte, uz ”Igre smrti”, i novom komplikacijom oko povratka u sadašnjost čime neizvjesnost traje do samog raspleta romana, okupirajući dječju pažnju i imaginaciju.

 

Na kraju ovog simpatičnog adventskog druženja Krešimir Butković, široj javnosti poznat i kao inicijator humanitarnog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom “Srcem protiv barijera”, te motivator i borac za prava osoba s invaliditetom, skretanje pažnje javnosti na njihov položaj i potrebe, kao i na glavne zapreke za socijalnu uključenost, zaključio je: “Zašto ne biti svjetlo u mraku? I najmanja šibica u mraku ukazuje put”. Poruka je poticaj svima da slobodno u životu činimo kvalitetnije odabire, njegujući međuljudske odnose i toleranciju mijenjamo svijet na bolje.

 

Književnu vrijednost i atraktivnu radnju romana Bornin vremeplov, prepoznalo je i Gradsko kazalište Žar ptica – kazalište za djecu i mlade, koje priprema istoimenu predstavu. Krešimir Butković zahvalio je svima koji su pomogli predstavljanju izdanja i najavio skorašnje druženje uz promociju svog novog romana ”Pukovnikova ljubav”.

 

  • Napisala: Sunčana Matić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime