logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 01 Travanj 2019 13:19

Izloženi radovi nastali u radionici "Osnovne izrade mozaika" u Loparu

Napisao/la CZK Lopar
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Izloženi radovi nastali u radionici "Osnovne izrade mozaika" u Loparu Foto: Jelena Hodak i arhiva CZK Lopar

U subotu, 30. ožujka u predvorju vijećnice u Loparu javnosti su predstavljeni maštoviti umjetnički uratci načinjeni u sklopu ciklusa radionica „Osnove izrade mozaika“, u organizaciji Centra za kulturu Lopar te uz financijsku potporu Općine Lopar.

 

Uz pomoć voditeljice radionice, Nives Gvačić, polaznici su upoznati s tzv. direktnom tehnikom slaganja staklenog mozaika. Njih 21, podijeljeni u dvije skupine, tijekom ciklusa od 4 radionice koje bi trajale i više od 3 sata, najprije su osmislili kompozicije i izradili skice za svaku pojedinu plohu, a potom su rezali, razbijali i na blokove siporexa slagali i lijepili komadiće stakla te na koncu fugirali izrađene prikaze. Ploče su zatim fizički spojene na način da tvore tri kvadra za sjedenje koja će nakon izložbe biti postavljena u javnom prostoru. U izradu ovih kreativnih klupa uloženo je više od 250 sati rada, što ovaj projekt čini vrijednim doprinosom zajednici. Mnogi će se sjetiti da je ovakva radionica bila realizirana i tijekom 2017. godine, a ponovljena je zbog velikog interesa javnosti.

 

Uz zarazni entuzijazam i kreativnu energiju ravnateljice Centra za kulturu Lopar, Tonke Kavran, ovaj je Centar 2016. godine započeo projekt „Kreativnost u svakodnevici“ koji teži poticanju kulturno-umjetničkog amaterizma, razvoju senzibiliteta za različite umjetničke izričaje te aktivnom uključivanju stanovništva u programe u kulturi. Do danas je u sklopu ovoga projekta održano 35 likovno-kreativnih radionica namijenjenih srednjoškolcima i odraslima. U okviru ciklusa modeliranja gline i gipsa, lončarstva te dvaju ciklusa izrade mozaika u radionicama je sudjelovalo 116 polaznika, realizirane su 4 izložbe i izrađene su 2 mozaične instalacije namijenjene postavljanju u javnom prostoru.

 

Izložba koju su svojim uvodnim obraćanjima otvorili ravnateljica CZK Lopar Tonka Kavran i zamjenik načelnika Općine Lopar Dominik Paparić, može se pogledati u predvorju Općine Lopar do 5. svibnja nakon čega će instalacija biti premještena na Rajsku plažu.

 

Autori ovogodišnjih mozaičnih uradaka su (abecednim redom): Ana Maria Borić, Irena Dumić Antić, Sanja Dumić, Lidija Domijan Šipovac, Snježana Gulić, Vinka Guslov, Nives Gvačić, Ulrike Holzinger, Tonka Kavran, Ankica Keko, Ivana Makaus, Antonija Matahlija, Magdalena Matahlija, Martina Mlacović, Ines Pahljina, Emanuela Paparić, Bojan Pičuljan, Maja Pirić, Gabrijela Škarić, Andrea Šotić Nadalić i Sonja Štokić.

Pročitano 6577 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1