Home Uncategorized @hr U studenom 2020. počinje snimanje krimi-trilera „Smrti djevojčice sa žigicama“ na otoku Rabu

U studenom 2020. počinje snimanje krimi-trilera „Smrti djevojčice sa žigicama“ na otoku Rabu

0
U studenom 2020. počinje snimanje krimi-trilera „Smrti djevojčice sa žigicama“ na otoku Rabu

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Radnja “Smrti djevojčice sa žigicama” smještena je na Rab, gdje će se film i snimati, pa je Zoran Ferić najprije odgovorio na pitanje zašto baš Rab?

Rab danas oglas

– Rab je meni bio ljetna oaza više od 30 godina, tu negdje između moje petnaeste i pedesete, i jako sam vezan za Rab. Možda se to ne bi reklo po atmosferi romana i po mnogočemu u njemu, ali užasno volim ovaj otok. Možda je i taj roman izašao iz neke nostalgije za tim otokom i zbog svih promjena koje su se dogodile u međuvremenu. Radnja je smješten u ratno vrijeme, na tu prijelomnu crtu nakon koje se dogodio niz promjena kako za mene osobno, tako i za otok.

 

Film „Smrt djevojčice sa žigicama“ bit će kombinacija žanrovskog filma (triler-krimić o istrazi ubojstva), intimne i generacijske drame, a usput i prikaz rapske otočke sredine, u dva vrlo specifična vremenska razdoblja (zlatno doba turizma ranih 70-ih i turistička „pustoš“ ranih 90-ih).

 

Književnik i scenarist Zoran Ferić

 

Odgovarajući na pitanje zašto krimić, Ferić je kazao kako još od djetinjstva voli i čita krimiće i da mu se učinilo da bi upravo krimi-triler žanrovski najbolje odgovarao vremenu o kojem roman govori.

U tom kontekstu zanimljiva mi je još jedna situacija, nastavio je Ferić, naime, što je kriminala u hrvatskog društvu više, to ga je manje na filmu, no kad ste pitali zašto krimić, treba reći da je on već odavno izašao iz kućice popularnog i zabavnog žanra, krimić je danas socijalna drama i postavlja vrlo ozbiljna društvena pitanja pa se nadam da ćemo i kroz ovaj film uspjeti postaviti takva pitanja.

 

Inače u središtu pažnje romana, pa tako i filma, je ubojstvo rumunjske transseksualke koja je na Rabu radila u jednom noćnom klubu, ali se očito istovremeno bavila i prostitucijom. Nadimak „djevojčica sa žigicama“ skriva njezinu tajnu – triper, što naravno nije jedina tajna koja će se razotkriti tijekom istrage.

 

Redatelj i scenarist Goran Kulenović

 

Knjiga je sama po sebi fascinantna, kazao je redatelj i scenarist, Goran Kulenović, a mi smo je samo sveli na ono što može stati u film i odmah smo se dogovorili da nam zapravo ta krimi-priča bude neki žanrovski osnov. No ono po čemu je knjiga doista posebna, a nadam se da će i film baš zbog toga biti zanimljiviji od prosječnog krimića, jesu sve druge razine priče. Neće to biti art-film, ali ima tu puno, puno više od elementa krimića koji će nas držati u napetosti. Puno je tu Ferićevskih briljantnih detalja, od crnog humora do nekakvih bizarnosti, koje smo mi sve stavili u priču tako da ne iskaču, ali su svejedno silno originalni i čini nam se da će oni biti glavni adut filma, osvrnuo se Kulenović.

 

Kada bi tražili kratku i efektnu sintagmu da dočaramo ovaj film, bio bi to ‘mediteranski noir’. U ovom filmu moći ćemo sresti puno elemenata noira: istraga ubojstva kao pokretač priče o intimnoj drami junaka mučenog prošlošću; neostvarena ljubav, sumorna (polu)urbana sredina iza čije se lijepe fasade skrivaju mračne tajne, galerija neobičnih likova koji kroz film otkrivaju neko svoje drugo lice, cinični humor pomiješan sa nelagodnim ili čak jezovitim prizorima.

 

Producenti Antun Bahat i Ivor Hadžiabdić kazali su da je film budžetski gledano na dosta dobrom putu, osigurano je već nekih 65-70% sredstava, te su izrazili zadovoljstvo time što će im Grad Rab i lokalne institucije također biti od velike logističke pomoći, bilo da je riječ o pristupu lokacijama snimanja ili olakšavanju boravka na terenu. I na Sarajevo Film Festivalu bili su jako ugodno iznenađeni velikim interesom za njihov filmski projekt, tamo su naime u svega dva dana održali preko 30 sastanaka.

Ovo je naš prvi dugometražni film, izazov je velik prvenstveno zato što je podloga Ferićeva knjiga i scenarij, a svi koji su ga pročitali su oduševljeni njime.

 

Među potvrđenim imenima glumačke postave nalaze se Ozren Grabarić, Jelena Lopatić i Borko Perić, a s obzirom da produkcijski tim računa i na regionalne fondove postoji mogućnost uključivanja i nekih glumaca iz regionalnog okruženja.

Upitan o tome odgovaraju li Ozren, Jelena i Borko likovima koje je zamišljao dok je pisao roman, Ferić je kratko kazao: Ne, a zatim je kroz smijeh dometnuo: s medijima sam uvijek bio iskren, lažem samo najbližima. Naime, ja se baš nisam mogao osloboditi one predodžbe koju sam imao pišući. Tim više što se glavni lik zove Fero, tako da, kad se pogledam u ogledalo, imam posve drugu sliku pred sobom od Ozrena.

 

Poželjevši čitavom timu mnogo uspjeha u realizaciji filma, Robert Tomić Zuber, sada u ulozi direktora Rab Film Festivala, kazao je kako očekuje da će Rab biti mjesto svjetske pretpremijere.

 

Prva filmska klapa u studenome 2020

S obzirom da je za početak snimanja potrebna atmosfera sumorne jeseni, udarac prve filmske klape „Smrti djevojčice sa žigicama“ trebao bi se čuti na Rabu u studenom 2020. godine, to je ujedno i period kada nema gužve u gradu koji je vrlo zauzet većim dijelom godine, pa tako i tijekom trajanja otočnog adventa. Kako bilo da bilo, ako se sve bude odvijalo prema planu, rapska premijera mogla bi biti najranije u travnju 2021. godine.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime