logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Četvrtak, 28 Siječanj 2016 11:10

„Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku“

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
„Bitka za Vukovar – kako smo branili Grad i Hrvatsku“ Foto: Ivica Hodak

Sinoć je (27.1.2016.) u organizaciji Udruge veterana Domovinskog rata Lopar, Općine Lopar, TZO Lopar i Centra za kulturu Lopar, u društvenoj prostoriji zgrade DVD-a Lopar održana braniteljska glazbeno-scenska predstava “Bitka za Vukovar – kako smo obranili Grad i Hrvatsku”, u sklopu koje su promovirane dvije nove knjige: “58“ HOS u obrani Vukovara i Bogdanovaca, autora Damira Markuša i Ne plači, moj dobri Anđele, autora Damira Plavšića.

Autori su publici, u do posljednjeg mjesta popunjenoj društvenoj prostoriji DVD-a Lopar, htjeli ponuditi nešto više od klasične promocije knjiga.

„Naime, u našoj predstavi", kako je to kazao Damir Plavšić, "na gledatelja djeluju: svjetlosni efekti koji izviru iz potpuno zamračenog prostora, zvukovi sirene opće opasnosti, detonacije granata, prelijetanja zrakoplova, urlika i laveža pasa. Na njega djeluju mirisi svijeća i dima, glasovi glumaca koji se isprepliću sa zvukovima i svjetlosnim efektima, a istovremeno prate video sadržaj koji se projicira na video zidu. Istovremeno se u simfoniju zvukova, mirisa, svjetla i tame, ubacuju pomno odabrane pjesme koje izvodi folklorni sastav te tako narušava struktura sjetnih i neugodnih osjećaja pretvarajući sve negativno u optimizam, poštovanje i Domoljublje.“

Čitanja ulomaka iz obiju knjiga, kvalitetno su izvele domaće loparske „snage“, kojima se nadahnuto pridružio i jedan od autora – Damir Plavšić.

U predstavi su sudjelovala djeca i odrasli članovi KUD-a „Sv. Marin“, loparski Pučki pjevači i rapska klapa „Eufemija“, koja je izvela skladbe „Pusti suzu“ (accapela) i uz gitarsku pratnju „Croatio iz duše te ljubim“ te skladbu Hrvoja Hegedušića „Stoji grad“.

Među mnogobrojnom publikom bili su i čelni ljudi dviju rapskih lokalnih samouprava, načelnik Općine Lopar Alen Andreškić u ulozi domaćina i kao gost gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.
Pri kraju programa o svojim su knjigama s puno emocija, jer uistinu riječ je o dirljivim, potresnim i emotivnim doživljajima, govorili autori, Damir Markuš i Damir Plavšić.

Pročitano 1868 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1