logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Ponedjeljak, 28 Lipanj 2021 01:59

12. Ča vrh Arbe | Lipa večer, lipi ambijent, zanimljivi ljudi, a i lipo naše "ča" Istaknuto

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
12. Ča vrh Arbe | Lipa večer, lipi ambijent, zanimljivi ljudi, a i lipo naše "ča" Foto: Hrvoje Hodak

Dvanaesti put otkako je 2009. godine na inicijativu pok. maestra Ljube Stipišića Delmate, nakon solinsksog "Ča uz Jadro" i "Ča pod Perunom" u Podstrani, ustanovljen susret pjesnika čakavaca "Ča vrh Arbe", naše se ČA, iz srca i grla pjesnikinja i pjesnika, iznova vinulo u noćno nebo vrh rapskih zvonika i krovova drevnoga grada.

 

Zadnja subota mjeseca lipnja, uljuljana u noćnu bonacu, podarila je umjetnicima i publici idealnu priliku da, nakon prošlogodišnje pauze zbog pandemijskih okolnosti, nošena njihovim glasovima "naša rič ponovno odzvoni u vremenu kada je mnogo toga zašutjelo i kada su ljudi željni pozitivnih poruka i međusobnog druženja."

 

Na ovogodišnjem je susretu sudjelovalo 12 čakavskih poetesa i poeta iz Dalmacije, Istre, s Kvarnera te s otoka Visa, Krka i Raba, a program kojim je moderirao Miljenko Tariba, svojim su nastupom dodatno obogatile rapske klape Anima Arbae i Krijanca.

Svoj uprisutnjeni, živi doprinos očuvanju i promicanju čakavske besede, govoreći iz oltarnog ophoda pod zvonikom sv. Ivana, u jedinstvenom okruženju arheoloških ostataka istoimenog srednjovjekovnog samostana i crkve, publici su podarili: Albina Andreškić-Paparić iz Lopara na Rabu, Tonko Božanić - Pepe kalafat iz Komiže na Visu, Sanja Depikolozvane iz istarskog Pićna, Josip Fafanđel iz Supetarske Drage na Rabu, Mirjana Fantauzzo rođena Riječanka životno vezana za Rab, Roberta Ivančić iz Pazina, Rina Repanić Gotal s otoka Visa, mladi kastavski pjesnik Sven Sušanj čije je stihove, a kasnije i vlastite, čitala njegova baka, pjesnikinja Vlasta Sušanj Kapićeva. Svoj je dolazak na Rab nažalost morala otkazati i Opatijka Marija Trinajstić čije je stihove interpretirala Cvjetana Miletić, poznata autorica "Slovnika kastafskega govora", a vrh Arbe svoje su pjesme po prvi puta predstavili Marino Turčić iz Dobrinja na Krku i Siniša Vuković iz Selca na Braču.


Neplanirano, ali na veliko zadovoljstvo organizatora i publike, rapsku pjesničku večer na kraju je duhovito začinio Nikica Jurun pročitavši dvije pjesme pok. Zlatana Jakšića, jednog od najistaknutijih čakavskih pjesnika druge polovice 20. stoljeća iz Selca na otoku Braču.

 

U ime organizatora 12. susreta pjesnika - čakavaca "Ča vrh Arbe", ravnateljica Gradske knjižnice Rab Lidija Domijan Šipovac, svim je sudionicima zahvalila na dolasku, kao i na njihovom umjetničkom pregnuću kojim od zaborava u stihovima čuvaju bogatstvo čakavskog izraza.

 

- "Lipo. Lipa večer, lipi ambijent, zanimljivi ljudi, a i lipo naše 'ča', a onima koji to ne umiju koristit neka im bude žal", poručio je u svojem kratkom komentaru po završetku susreta Josip Fafanđel.

 

Gradska knjižnica Rab ovu je manifestaciju organizirala u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab, pod pokroviteljstvom Primorsko goranske županije i Grada Raba, a izbor pjesama s ovogodišnjeg 12. susreta Ča vrh Arbe moguće je pronaći i u čakavskoj zbirci otisnutoj u nakladi GK Rab.

 

Pročitano 1387 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1