logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 08 Srpanj 2021 07:12

Rapsko kulturno ljeto u šarenom aranžmanu Pučkog otvorenog učilišta Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Rapsko kulturno ljeto u šarenom aranžmanu Pučkog otvorenog učilišta Rab Foto: Ivo Šubić

Tim Pučkog otvorenog učilišta Rab predvođen ravnateljicom Katarinom Ribarić u sadržajnom je smislu izuzetno hrabro krenuo u realizaciju svojega kulturno-turističkog programa osmišljenog za početak ljeta još jedne izazovne i pandemijski nepredvidljive godine.

 

Izložbe Rapskog likovnog ljeta

Tijekom mjeseca lipnja, u muzejsko-galerijskim i sakralnim prostorima grada Raba, jedan za drugim redali su se brojni kulturni događaji, pa je tako u okviru novog Rapskog likovnog ljeta, koje organizacijom izložbi nastoji promovirati suvremenu nacionalnu vizualnu umjetnost, rapska publika do 23. lipnja imala priliku u Galeriji Pik razgledati izložbu radova iz zbirke Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci "Modri kod". Kao posebnost ove izložbe valja istaknuti prezentirani rad u pastelu Ljube Babića, autoriteta hrvatskog pejzažnog slikarstva, kao i dva pejzaža Ive Kaline, a našli su se tu i radovi Zdravka Milića i Božidara Rašice, te apstraktne litografije Maje S. Franković.

U istom prostoru 25. lipnja postavljena je samostalna izložba riječke grafičarke i likovne pedagoginje Dajane Radoš koja je za svoje prvo predstavljanje rapskoj publici, donekle i zbog datosti samoga izložbenog prostora, odabrala tematsku izložbu pod nazivom „Otisci mijena“.

 

 

Drugi izložbeni prostor, onaj crkve sv. Katarine nadomak parka Dorke, najprije je ugostio fotografske "Svjetlopise Camina" autora Damira Barešića koji je svojim fotoaparatom zabilježio upečatljive trenutke s hodočašća putovima svetog Jakova, a u isti prostor uskoro stiže izložba "U bijelom" rapske slikarice Ankice Ribarević.

 

Zvuci Nakićevih orgulja i Rapske glazbene večeri

Pod umjetničkim vodstvom jedne od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica, prof. dr. art. Ljerke Očić, kroz izvrsnu organizacijsku suradnju s Pučkim otvorenim učilištem Rab, početkom lipnja, izvedbama orguljašice Katarine Mandić, započeo je ciklus od 4 koncerata u sklopu Orguljskog festivala „Petar Nakić“, manifestacije vezane uz neprocjenjivo vrijedan instrument našeg proslavljenog graditelja orgulja Petra Nakića, a koji se čuva u rapskoj ex-katedrali. Treba reći da su orguljska događanja u Rabu započela još 2007. g. na inicijativu prof. Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba, i to prvotno organizacijom ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije, a nastavila su se utemeljenjem orguljskog festivala prije 9 godina.

 

 

Nakon Katarine Mandić, tijekom prve polovice lipnja u katedrali su zaredali nastupi orguljaša Mirka Jankova i Elizabete Zalović, a Festival je svojim nastupom 11. lipnja zaključio Mihovil Buturić.

 

Tradicionalno četvrtkom, 24. lipnja, koncertom proslavljenog Zagrebačkog kvarteta saksofona, otvorene su 36. po redu Rapske glazbene večeri, a već idućeg dana, van programa Rapskih glazbenih večeri, u prostoru crkve sv. Križa, ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati i u koncertu mlade nagrađivane rapske sopranistice Dajane Lupić i riječkog pijaniste Ivana Bošnjaka.

 

 

Otvarajući novu sezonu, umjetnička ravnateljica Rapskih glazbenih večeri, prof. Ljerka Očić, najavila je programski slijed od 11 vrhunskih koncerata klasične glazbe koji će ovoga ljeta zvucima ispuniti sakralne prostore crkve sv. Križa i rapske ex-katedrale. Počevši od 1985., kada je ravnateljica bila naša proslavljena koncertna pjevačica i pedagoginja Rahilka Burzevska, Rapske glazbene večeri oblikovale su se u tradiciju klasične glazbe u Rabu koja stanovnicima, turistima i posjetiteljima nudi nezaobilazan kulturni sadržaj u jedinstvenom ambijentu drevnoga grada.

 

Van programa Rapskih glazbenih večeri, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, održan je 7. srpnja i koncert u izvedbi dua u sastavu Zrinka Ivančić Cikojević za klavirom i Ivana Vukojević na flauti, a idućeg dana Večeri se nastavljaju koncertom Trija Osor.

 

Kazališne predstave, radionice i kino projekcije

I jedinstveni ambijent Ljetnog kina Rab bio je tijekom lipnja ispunjen predstavama, radionicama i kino projekcijama, među kojima svakako vrijedi posebno istaknuti Izložbu fotografija i projekciju najboljeg filma ZagrebDoxa prema ocjeni publike “Ljubav oko svijeta” autorskog para Anđele i Davora Rostuhara, a publiku je svojim najnovijim One Man Showom "Bolja polovica" o lažnim insta-fasadama, iskrivljenim vrijednostima, tajnama, iskrenosti, sramu i ljubomori, na sceni ljetnog kina oduševio stand-up komičar Vlatko Štampar.

 

 

Početak srpnja u Ljetno je kino donio dašak Liburnia film festivala s najboljim prošlogodišnjim filmovima po izboru žirija i publike: “Porvenir” redateljice Renate Poljak, te “Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu” redatelja Tomislava Jelinčića. Kada vremenski uvjeti to ne dozvole događanja iz Ljetnog kina sele u zatvoreni prostor, pa su tako kazališna predstava za djecu „Sretna kućica“ Gradskog kazališta lutaka Rijeka i njihova radionica „Reci lutka“, održani na sceni Zimskog kina Rab. Glumci Ri Teatra na scenu Ljetnog kina Rab donijet će dvije predstave u dva dana, najprije će u ponedjeljak 12. srpnja odigrati „Operaciju kamp”, a dan kasnije djeci namijenjenu predstavu „Vrtuljak želja“.

 

Partnerstvo u projektu Rab Archaeological (T)races

Pučko otvoreno učilište Rab, kroz suradnju s Centrom za kulturu Lopar i objema turističkim zajednicama na otoku, Raba i Lopara, daje svoj partnerski doprinos i realizaciji projekta Rab Archaeological (T)races pa je tako od 14. do 17. lipnja u sklopu projekta održana edukacija za turističke, bike i planinske vodiče te ostale zainteresirane turističke djelatnike koji su kroz kratak teoretski uvod te terenski obilazak lokaliteta na poučnim stazama Capo Fronte, Frux i Epario, upoznati s ostatcima arheološke, sakralne i etno baštine koju kriju naizgled netaknuti krajolici otoka Raba.

 

 

Fleksibilnost u pristupu organizaciji nadolazećih ljetnih manifestacija

Ravnateljicu POU Rab Katarinu Ribarić upitali smo o njezinim impresijama vezanim uz dosadašnji tijek kulturnog ljeta u gradu Rabu, kao i o tome hoće li se i na koji način održati nadolazeće zvučne ljetne manifestacije, među kojima se posebno ističu svima znana Rabska Fjera, sve poznatiji Rab Film Festival - festival istraživačkog filma kojeg POU Rab organizira u suradnji s direktorom festivala Robertom Tomićem Zuberom ispred Toro Laboratorija i Gradom Rabom, zatim među glazbenicima iznimno cijenjeni rujanski Rab Jazz Fest kojeg umjetnički vodi naš poznati jazz gitarist Bruno Mičetić, kao i rapski „Kantuni“ u suradnji s G.A.D. produkcijom i Gradom Rabom:

- „Pučko otvoreno učilište Rab s Gradom Rabom i u koordinaciji s Turističkom zajednicom Grada Raba, kao i s partnerima na projektima, intenzivno radi na pripremama za sve veće manifestacije. Želja nam je, ali i odgovornost pružiti maksimum kulturnih sadržaja u periodu koji je pred nama uz poštivanje propisanih mjera, te misleći i na sigurnost i na važnu ulogu kulture u društvenom životu. U periodu koji je iza nas bilježimo izvrsnu posjećenost manifestacija, te smo spremni na daljnju fleksibilizaciju organizacije rada u cilju realizacije svih kvalitetnih sadržaja iz kulture koji čine i turističku ponudu Grada Raba. Sve manifestacije čija realizacija bude omogućena aktualnim mjerama, bit će održane“, poručila je za kraj Katarina Ribarić.

 

Pročitano 1001 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1