logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 22 Travanj 2015 18:37

Zašto su svi u Šarengradu?

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Godine prolaze, no osim strme "liše" kale, nitko još nije smislio neki praktičniji pristup Gornoj ulici osobama s invaliditetom, osobito onima u kolicima... Plovanova je, rekli su nam, također prestrma za rampu, a za realizaciju nekih drugih opcija izgleda da ćemo morati pričekati još koju godinicu.

No eto, Krešimir Butković je stigao na svoj Rab, i nadamo se da će svojim angažmanom ponovno pozitivno utjecati na svijest onih koji o problemima osoba s invaliditetom ne razmišljaju baš previše.

Zamaknuli smo malo do Srednje, zatim pored novootvorene Kuće rapske torte put Plovanove pa natrag do Trga, trasom kojom kotači kolica mogu proći. I doista ništa nam nije nije moglo pokvariti ovaj divan dan, popili smo kavu na štekatu, jedino nam nije bilo jasno kako to da po ovakvom vremenu svi sjede u Šarengradu, umjesto da uživaju, svega 100-tinjak metara dalje, u ljepoti svojega grada s otvorenim pogledom na brodice koje klize zrcalnom površinom mora u rapskoj luci...

Grupa turista upravo je bila doplovila do rapske rive brodom "Tajana" s Krka kako bi, čudeći se skoro praznom trgu, fotografirali nestvarnu ljepotu uspavanog grada u kojem jedva da imaju što kupiti.

U razgovoru s konobarom čuli smo i ovakvo razmišljanje: "Neka samo stave Varoš dvi domaće ženske da prodaju voće, već bi to ljude valjda povuklo do grada."

I tako uz kavu, onako neobavezno, razmišljali smo kako vratiti život gradu, ne onaj turističko-promenadni, već onaj nepatvoreni, istinski život... Kako obnoviti druženja na kamenitim ulicama i trgovima, kako prizvati domaćeg čovjeka da vrati dug ljepoti kojom se prestao dičiti i s kojom je, čini se, izgubio čak i onaj emotivni, lokalpatriotski kontakt.

I palo nam je desetak kvalitetnih ideja na pamet, i to bez da smo ikoga vrijeđali, optuživali, ismijavali... Možda nešto i pokrenemo, pa nek' nam se pridruži tko hoće, ili nek' nas ismijavaju iz dalekog Šarengrada, nama je svejedno...

Pročitano 1137 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1