Home Mozaik Književna večer sa Zoranom Ferićem u gradu koji je utkan u njegov život i stvaralaštvo

Književna večer sa Zoranom Ferićem u gradu koji je utkan u njegov život i stvaralaštvo

0
Književna večer sa Zoranom Ferićem u gradu koji je utkan u njegov život i stvaralaštvo

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Naime, rapsko predstavljanja Ferićevog od publike i kritike hvaljenog najnovijeg romana “Putujuće kazalište”, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige 2021., poklopilo se s početkom snimanja dugometražnog igranog filma “Smrt djevojčice sa žigicama” koje se, prema istoimenom romanu Zorana Ferića, upravo odvija na lokacijama otoka Raba

Rab danas oglas

 

U opuštenoj književnoj večeri kojom je izvrsno moderirala profesorica Margarita Čutul, pored uvida u složenu obiteljsku potku romana „Putujuće kazalište“, za kojeg je Feriću nedavno pripala nagrada Ksaver Šandor Gjalski, bilo je dakako riječi i o njegovim „rapskim“ romanima koji su, u potpunosti ili djelomično, tematski vezani uz otok Rab, kao i o manje poznatom dijelu njegovog književnog opusa vezanog uz slikovnice.

 

Već na samom početku razgovora Ferić je spomenuo kako je Rab zapravo i njegov grad, te da upravo zbog te bliskosti s Rabom i činjenice da mu je ovo prvo obraćanje rapskoj čitalačkoj publici, osjeća izvjesnu dozu treme. Rab je, naime, u Ferićevim djelima postao metaforom čitave Hrvatske, pa je, dijelom i zbog njegovog pomalo brutalnog autorskog stila kojim dominiraju ironija, sarkazam i groteska, primjetna razlika između onoga što prema Rabu intimno osjeća i onoga što piše u knjigama.

 

Dotaknuo se Ferić i neodvojivog procesa ispreplitanja onog faktičkog i fiktivnog u romanu „Putujuće kazalište“. Govorio je o rekonstruiranju vlastite „obiteljske“ memorije i kreiranju dijaloga među likovima koji su živjeli daleko prije njegovog rođenja, o ukrštenim obiteljskim linijama, ratovima, progonima, zadrtosti ideologija ili životnim nagnućima koja su utjecala na sudbine likova ovog osebujnog romana.

 

Uz čestitke na nagradi „Gjalski“, i prof. Margarita Čutul i ravnateljica GK Rab Lidija Domijan Šipovac, izrazile su želju za nekim skorim novim susretom s književnikom na otoku koji je već desetljećima njegov drugi zavičaj.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime