logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Nedjelja, 03 Travanj 2022 03:58

150 odabranih pjesama Josipa Fafanđela u čakavskoj poetskoj zbirci „OTVORENI ARMERUN“ Istaknuto

Napisao/la Krešimir Butković
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
150 odabranih pjesama Josipa Fafanđela u čakavskoj poetskoj zbirci „OTVORENI ARMERUN“ Grafičko oblikovanje omota knjige: Hrvoje Hodak - Art studio Hagall

U pripremi je dugo iščekivana pjesmarica našeg ''kumpara Bepa'' - Josipa Fafanđela. S njegovom poezijom susretali smo se što na susretima pjesnika, što u intimnim druženjima, ponešto i na stranicama Rapskog lista i portala Rab Danas.

 

Fafanđel u svojem poetskom pismu koristi male, gotovo zaboravljene bisere čakavske ekspresivne poezije. Arhaični stihovi sublimiraju prošlost i sadašnjost utjelovljujući hvalevrijedno svjedočanstvo vremena koje je bilo, jest i bit će utkano u povijest ovog prelijepog školja.

Naš uvaženi ''čakavac'' odlučio je svoju čakavsku poeziju objediniti pod znakovitim naslovom ''Otvoreni armerun''. Izdavač ove hvalevrijedne zbirke poezije, ali i riječi koje čuvaju našu baštinu je Gradska knjižnica Rab, dok su urednici Hrvoje Hodak i Josip Fafanđel.

 

Knjiga je prožeta starim fotografijama otoka Raba, a u svojim njedrima krije onu poznatu Fafanđelovu pronicljivost, ironiju, rapski sulac, melankoliju, no i vječnu životnost davno nestalih lica koja su ovaj otok činili posebnijim od svih drugih malih i velikih mjesta.

 

Ne moramo ni napominjati kolika je važnost, ne samo za otočku književnost već i za Hrvatsku, izdavanje ove dijalektalne poezije. Fafanđel u svojem poetskom pismu koristi male, gotovo zaboravljene bisere čakavske ekspresivne poezije. Arhaični stihovi sublimiraju prošlost i sadašnjost utjelovljujući hvalevrijedno svjedočanstvo vremena koje je bilo, jest i bit će utkano u povijest ovog prelijepog školja.

 

Danas, kada se mladi srame svojih korijenja izbjegavajući čakavsku riječ u svakodnevnom govoru, kada nas asimiliraju anglizmi, germanizmi i ostale tuđice, Fafanđel je ''otvorio ormar'' i među starim rapskim nošnjama u mirisu lavande, pronašao mnogobrojne motive svojih pjesama zbog kojih jesmo i bit ćemo ponosni. Nudeći nam tu bezgraničnu raskoš čakavske ljepote u odabranih 150 pjesama, Fafanđel ostavlja čvrsti temelj naše riječi generacijama koje dolaze da na tom temelju izgrade svoje tvrđave znanja, vječne bedeme prelijepe čakavske riječi.

 

Ususret izdanju nove Fafanđelove knjige, ne smijemo izostaviti zahvalu svima onima koji čuvaju ''rič'' u stihu vrhunske hrvatske poezije.

 

OVORENI ARMERUN

 

Sve te pisme

Svi ti versi

Sve te riči

Sve besede

Sve je to odavna

Kuhalo va meni.

 

A unda je zakipilo

Sve se napumpalo

Nabotilo

I jenoga dana pukal je botun

Sve se razletilo

I sve prezentalo

Kroz otvoreni armerun

 (Josip Fafanđel)

Pročitano 629 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1