logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 03 Listopad 2022 18:13

Zbirka pjesama "Sled va melu" Zorana Jakuca - još jedna pjesnička lanterna koja vodi do obala Lopara

Napisao/la Ena Paparić
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Zbirka pjesama "Sled va melu" Zorana Jakuca - još jedna pjesnička lanterna koja vodi do obala Lopara Foto: Hrvoje Hodak

U Loparu je, 2. listopada, u kongresnoj dvorani Turističkog naselja San Marino, održana promocija prve samostalne zbirke pjesama autora Zorana Jakuca pod nazivom Sled va melu. Nakon niza godina pisanja, stvaranja i objavljivanja pjesama na svom profilu te ovogodišnjeg predstavljanja na manifestaciji „Ča vrh Arbe“ došao je red i na objavu dugo očekivane zbirke.

 

U pjesmama se očituje i nostalgija kako za rodnim krajem tako i za onim jednostavnim i radošću prožetim danima djetinjstva te rane mladosti kada nije bilo potrebno ništa drugo nego postojati. Upravo je te iskrene emocije zajedničke svima, publika prepoznala, pa je čitanje pjesama stvorilo posebnu energiju kojoj se malo tko mogao oduprijeti.

Nedjeljno predstavljanje, kojim su uz autora moderirali Antonija Matahlija i Josip Fafanđel, započelo je nastupom ženske klape Užanca koja je otpjevala pjesmu „Lopar misto moje“. Okupljene je zatim pozdravio načelnik Općine Lopar, Zdenko Jakuc čestitavši Zoranu što je svoj "Sled (trag) u melu" podijelio sa svima kojima su Rab i Lopar pri srcu, kao i na uspješnom porinuću njegove prve autorske zbirke poezije, a recenziju knjige, koju je napisala magistra kulturologije Sandra Krstačić, s publikom je podijelila Jola Španjol.

 

Uslijedilo je čitanje pjesama iz zbirke te su po dvije Zoranove pjesme pročitali Josip Fafanđel, Ivana Andreškić, Andreja Jakuc, Anita Sović Padovan, Hrvoje Hodak, Slavica Šišara i sam autor.

 

Hrvoje Hodak na osoban je način iznio svoje viđenje današnjice te naglasio važnost kulture i iznošenja osobnih emocija. „Stihovi uvijek nude onaj krajnje poosobljeni emotivni iskaz pjesnikovog doživljaja stvarnosti. Sveprisutna pandemija globalizma koja ono naše sveto, baštinsko i generacijski ugravirano u gene – briše i zatire, jasno odjeljuje sve brojniju vojsku siromaha duhom kojima stin, vetar, mel, sol, val, sunce, misec nisu 'niš', od onih poput Zorana, kojima je to na jedan sasvim osoban način – SVE!“

 

Zoran je zbirku predstavio kao: „Malu knjigu, punu emocija, prijatelja i ljubavi, te svega onoga što je meni bilo bitno staviti između ovih korica.“, što ona doista i jest. Pjesme obiluju pjesničkim slikama rodnog Lopara, motivima pijeska, mora, sunca, mjeseca i svih ostalih ljepota koje njegovo rodno mjesto može ponuditi. Osim pejzažnih motiva, pjesme progovaraju o prolaznosti života i nesigurnoj budućnosti uz naglasak na spokoj i ljubav koju donose obiteljski i prijateljski odnosi koji su predstavljeni kao protuteža kaosu stvarnosti. U pjesmama se očituje i nostalgija kako za rodnim krajem tako i za onim jednostavnim i radošću prožetim danima djetinjstva te rane mladosti kada nije bilo potrebno ništa drugo nego postojati. Upravo je te iskrene emocije zajedničke svima, publika prepoznala, pa je čitanje pjesama stvorilo posebnu energiju kojoj se malo tko mogao oduprijeti.

 

Nekadašnja Zoranova razrednica, profesorica Slavica Šišara nije mogla sakriti sreću i ponos zbog uspjeha i djela svog nekadašnjeg učenika: „Možda kao jezikoslovac nisam dovoljno stručna govoriti o umjetničkoj vrijednosti, ali kao profesorica i to na glasu kao jako stroga, ja mu dajem sve petice za ovu zbirku!“

 

Još jedan rapski pjesnik, Josip Fafanđel pohvalio je Zorana, kao novopridošlog u klub objavljenih loparskih, pa onda i otočkih pjesnika. „Za Lopar (i Rab) - nova knjiga i novi pjesnik! Dobrodošao kulturni događaj, sjajan odaziv, rijetko viđena iskrenost i brime nepatvorenih emocija. Čestitke Zoranu koji dobiva novi poriv za daljnje stvaranje. Naime, bolju poruku nije mogao ni poželjeti!“


Zoran je zahvalio svima onima koji su mu pomogli ostaviti njegov sled u melu: Hvala prof. Željku Batarilu na grafičkom oblikovanju i uredništvu, Sandri Krstačić na lekturi te mojim dragim prijateljima Ivani Andreškić, Ruži Čolak, Maji Tomulić Kurelić, Josipu Matahliji, Albini Andreškić i Ani Skušek Paparić koji su mi ustupili svoje divne fotografije. Hvala i Josipu Fafanđelu što je samnom na, za mene, ovako veliki dan te Maji Tomulić Kurelić što me potaknula da nastavim pisati. Hvala Klapi Užanca i pučkim pjevačima na divnim izvedbama te Borisu Kaziji na pratnji gitarom. Hvala i mojim čitačima, znam da vam nije bilo lako, ali znam i da znate koliko mi to znači. Uz to, veliko hvala svim sponzorima, TZ općine Lopar, Rapskoj plovidbi, Imperialu, Draženu Grozdaniću, Nenadu Trappu, Gožinki, Aleksandru Šaniću, Goranu Matahliji, Igoru Pervanji, Davoru Rukavini, Pivovari Rab, Kristijanu Marušiću - Greški, Danijelu Mušću te Nini i Vladu Franelić. Bez vas ova zbirka ne bi svijetlo dana ugledala tako brzo.“

Za kraj, zahvalio je i mnogobrojnoj publici na dolasku, a posebno svojoj obitelji na podršci i ljubavi te prijateljima na svemu onome što iskreno prijateljstvo donosi.

 

Promociju knjige zatvorila je klapa Užanca posebnim iznenađenjem za Zorana – izvođenjem njegove pjesme „Sled va melu“ koju je za ovu posebnu prigodu uglazbio njihov voditelj Miljenko Vidas – Kery.

Pročitano 1317 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1