logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Hrvoje Hodak

Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

Adresa internetske stranice: http://www.facebook.com/rapskilist

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Međunarodno nagrađivani rapski dokumetarist Sanjin Badurina - Piloto sa svojim Video studijom „Piloto“ okušao se na još jednom zahtjevnom snimateljsko-produkcijskom zadatku iza kojeg financijski stoji Turistička zajednica Grada Cresa i Grad Cres kao pokrovitelj. Riječ je naime o filmu koji donosi više nego zanimljivu priču o životu i djelu Andrije Linardića i njegovog sina Andrije mlađeg, vlasnika destilerije eteričnog ulja utemeljene početkom 20. stoljeća u Martinšćici na otoku Cresu, a koja je surađivala s najvećim imenima svjetske farmaceutske industrije tog vremena.

U prostorijama Općine Lopar, nakon potvrde i objave konačnih rezultata lokalnih izbora za načelnika i zamjenika načelnika te Općinsko vijeće u kojima je izabrano novo vodstvo Općine Lopar, u petak, 4. lipnja 2021. godine izvršena je službena primopredaja dužnosti od strane dosadašnjeg načelnika Josipa Borića, koji je načelnički mandat obnašao posljednje 4 godine, novoizabranom načelniku Zdenku Jakucu.

Sunčano tijelovsko poslijepodne na Rabu turistima i slučajnim prolaznicima uljepšali su rapski karatisti koji neumorno, pod nadzorom trenera Zdravka Naletine, održavaju treninge u okviru priprema za Europsko prvenstvo za kadete, juniore i mlađe seniore U21 koje će se održati u Finskoj u kolovozu 2021.

Jutros oko 10.15 sati zadarski brodar G&V Line Iadera prvi je puta katamaranom Antonija pristao u rapskoj luci na proputovanju od Zadra prema Rijeci.

Otvaranjem San Marino Camping Resorta 20. svibnja i blagdanom Duhova 23. svibnja i Lopar je polako ušao u turističku predsezonu 2021. Tamo se trenutno odmara 959 turista od kojih je većina, točnije njih 544, smještena upravo u kampu, a 415 u obiteljskom smještaju. Prošle je godine na isti dan u Loparu boravilo 413 turista.

Krajem svibnja Rab je konačno počeo osjećati proplamsaje onakvog turizma na kakvog je navikao u svojoj 132 godine dugoj tradiciji. Sve je više stranih turista koji u grupicama šeću gradskom jezgrom, bicikliraju u prirodi, ali i onih koji su odlučili uživati u Rabu i rapskom akvatoriju, boraveći na svojem ili unajmljenom plovilu.

Situacija odabira nove čelne osobe Općine Lopar već je u prvom izbornom krugu na jedino općinsko biračko mjesto izmamila čak 75,85% od 1.117 loparskih birača. Nastavak izborne utrke u drugom je krugu sučelio novu HDZ-ovu uzdanicu Zdenka Jakuca i potpuno novo ime na političkoj sceni Lopara, kandidatkinju MODES-a Albinu Andreškić, što je samo dodatno motivirao žitelje Lopara da maksimalno iskoriste svoje pravo odlučivanja o tome tko će iduće četiri godine obnašati načelničku funkciju u njihovoj općini.

Jutros je isplovljavanjem 21 natjecatelja iz luke Rab startao XXI. Kup Grada Raba u podvodnom ribolovu.

Međunarodno pjevačko natjecanje IMMCC Maribor 2020. održalo se ove godine u virtualnom okruženju, a iz Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova u Rijeci natjecala se učenica 4. razreda srednje škole, mlada rapska sopranistica Dajana Lupić koja je u oštroj konkurenciji, mahom sastavljenoj od studenata s konzervatorija i akademija, u 2. kategoriji osvojila izvrsnu 3. nagradu.

U ponedjeljak, 17. svibnja 2021. godine, od strane Ministarstva poljoprivrede/Uprave ribarstva zaprimljene su Odluke o dodjeli sredstava za četiri posljednje projektne prijave pristigle na FLAG natječaje, od koji su dvije prijave rapskih korisnika Brodogradnje Pičuljan d.o.o. i Udruge "Komin" Barbat.

Stranica 1 od 87

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1