Home Najave Devete Rapske vedute – klapska glazbena baština i čakavski izričaj / Sub/Sat 17.09.2016. / Zimsko kino Rab u 20 sati

Devete Rapske vedute – klapska glazbena baština i čakavski izričaj / Sub/Sat 17.09.2016. / Zimsko kino Rab u 20 sati

0
Devete Rapske vedute – klapska glazbena baština i čakavski izričaj / Sub/Sat 17.09.2016. / Zimsko kino Rab u 20 sati

Foto: RabDanas

Smotru klapa – Rapske vedute, 2007. godine utemeljio je pokojni maestro Ljubo Stipišić Delmata, ujedno prvi umjetnički ravnatelj kojega je 2013. godine naslijedio maestro Mojimir Čačija.

Na smotri svake godine sudjeluje desetak klapa iz Dalmacije i Kvarnera, uključujući rapske. Svojim interpretacijama poznatih klapskih pjesama, kao i onih koji se nema prilike često čuti, oduševljavaju publiku. Njegujući a’capella pjevanje i tradiciju, klape na najbolji mogući način predstavljaju dio naše glazbene baštine i čakavski izričaj. Tijekom godina, smotra je počela poprimati tradicionalne i karakteristične oblike, ne samo u smislu prepoznatljivosti nego i u smislu traženosti. Naime, za prisustvovanje na ovoj, već devetoj po redu, hvalevrijednoj manifestaciji redovito se prijavljuje veći broj vrlo kvalitetnih klapa koje u svom repertoaru njeguju vlastite skladbe ili reproduciraju druge u kvalitetnom prepjevu.

Rab danas oglas

Smotra klapa je 2013., 2014. i 2015. godine snimana i emitirana na prvom programu Hrvatskog radia – ciklus Folklorni koncert do ponoći, te na Radio Zadru – Poziv na bis.
Rapske vedute 2016. održat će se 17. rujna na pozornici Zimskog kina Rab s početkom u 20.00 sati. Na njoj će nastupiti osam klapa po odabiru umjetničkog ravnatelja, maestra Mojimira Čačije. Na samoj smotri, svaka klapa predstavlja se s tri pjesme.

U 2016. godini sudjelovat će klape:

  • Bibinje (m) – Bibinje
  • Eufemija (m) – Rab
  • Garofuli (ž) – Bibinje
  • Krijanca (m) – Rab
  • Luka (ž) – Rijeka
  • Luna (ž) – Zadar (Kožino)
  • Rab (m) – Rab
  • Užanca (ž) – Lopar

Ovom manifestacijom nastoji se obogatiti ponuda kulturnih i zabavnih sadržaja u posezoni s ciljem produljenja turističke sezone i povećanja broja gostiju, ali isto tako i promovirati u svijetu klapski način pjevanja kao specifičnost našega kraja te stvoriti jedinstven i prepoznatljiv turistički proizvod. Uz to, njegovanjem i poticanjem klapskog načina pjevanja i čakavskog narječja nastoji se pridonijeti očuvanju kulturne baštine te unaprijediti kvalitetu života na otoku. Smotra klapa tradicionalno bilježi velik interes domaće publike i turista, te redovito puni dvoranu u kojoj se održava.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime