Home Najave Božićni koncert pobjednika show-a ‘Do posljednjeg zbora’ – Pjevačkog zbora mladih ‘JOSIP KAPLAN’ u Loparu

Božićni koncert pobjednika show-a ‘Do posljednjeg zbora’ – Pjevačkog zbora mladih ‘JOSIP KAPLAN’ u Loparu

0
Božićni koncert pobjednika show-a ‘Do posljednjeg zbora’ – Pjevačkog zbora mladih ‘JOSIP KAPLAN’ u Loparu

Foto: Izvor: CZK Lopar

 

Na repertoaru dvaju zborova ‘Josip Kaplan’, djevojačkog i mješovitog, bit će tradicionalni božićni napjevi u suvremenim obradama dvaju članova zbora, novokomponirane božićne pjesme, božićne pjesme drugih zemalja te gospeli.

Rab danas oglas

 

O PZM ‘JOSIP KAPLAN’

Pjevački zbor mladih ‘Josip Kaplan’ Rijeka osnovan je u svibnju 2006. godine. Okuplja djevojke i dečke u dobi od 15 do 30 godina starosti. Kroz svoj bogati repertoar zbor njeguje glazbu svih stilskih razdoblja od renesanse do XXI. stoljeća, kompozicije hrvatskih i stranih skladatelja, a osobito glazbeni opus Sjevernog hrvatskog primorja, crnačke duhovne kompozicije te obrade narodne i popularne glazbe. Najradije izvode djela upravo skladatelja čije ime s ponosom nose – Josipa Kaplana.

PZM “Josip Kaplan” ostvario je niz uspješnih nastupa te postigao zavidnu kvalitetu pjevanja, što često ističu hrvatski i strani zborovođe i glazbeni pedagozi. Zbor održava samostalne cjelovečernje duhovne i svjetovne koncerte, nastupa u povodu blagdana Božića, Uskrsa, Dana Svetog Vida, u raznim prigodama koje organizira Grad Rijeka i Primorsko – goranska županija, na smotrama, otvorenjima izložbi, promocijama i drugim događajima. Nastupili su kako u Hrvatskoj (Rijeka i okolica, Poreč, Novigrad, Malinska, Varaždin, Zadar, Split, Zagreb,), tako i u inozemstvu (Češka, Austrija, Italija, Slovačka, Makedonija, BiH).

PZM “Josip Kaplan” snimio je 2011. godine nosač zvuka s Božićnim pjesmama u nakladništvu Izdavačke kuće Aquarius records. Na CD-u je ostvarena suradnja s estradnim pjevačima kao što su Maja Vučić, Ivana Kindl, Šajeta, Davor Gobac i drugi.

U veljači 2009. održali su tri duhovna koncerta u crkvama u centru Rima (Italija), te pjevali misu u hrvatskoj crkvi Svetog Jeronima u Rimu.

U srpnju 2011. godine zbor je nastupao na koncertima Tonya Cetinskog u pulskoj Areni, KD Vatroslava Lisinskog i Tivoli (Ljubljana) u sklopu promocije albuma “Otkrivanje strasti”, uz pratnju Zagrebačke filharmonije pod dirigentskim vodstvom maestra Ive Lipanovića.

Godine 2014. zbor je predložen da kao predstavnik RH sudjeluje na festivalu “Styria cantat” u Grazu, gdje je praizveo skladbe “Psalm 30” Branka Starca (HR) i “In paradisum” Gerda Noacka (AU).

Godine 2015. PZM “Josip Kaplan” nastupio je u KD Vatroslava Lisinskog, gdje je uz Simfonisjki orkestar HRT-a i zborove Concordia discors i Izvor izveo skladbu “Nanie” Johannesa Brhmsa. Izvedbom je ravnao maestro Vladimir Kranjčević.

Iste je godine (2015.) zbor pozvan da nastupi na svečanosti u povodu obilježavanja 20. godine vojno-redarstvene akcije “Oluja” i proslave Dana domovinske zahvalnosti u Zagrebu.

Zbor je ostvario suradnju s estradnim umjetnicima kao što su Tony Cetinski, Doris Dragović, Damir Kedžo, Jacques Houdek, klapa Cambi, grupe Opća opasnost i Nola, Marko Tolja, Neno Belan i drugi

Imali su prilike nastupati na nekim većim pozornicama kao što su Arena (Pula), KD Vatroslava Lisinskog (Zagreb), Tivoli (Ljubljana), HNK u Rijeci i Splitu, Dvorana mladosti (Rijeka). Nastupali su i uz orkestre: Zagrebačka filharmonija 2011., Simfonijski orkestra HRT-a (2015.) i Orkestar oružanih snaga Republike Hrvatske (2015.)

NAGRADE:

Na najvećem svjetskom natjecanju zborova Svjetske zborske igre u Grazu 2008. godine osvojili su srebrnu plaketu. Godine 2011. na Međunarodnom natjecanju u Bratislavi (Slovačka) osvajaju srebrnu plaketu. Godine 2013. na Međunarodnom natjecanju u Ohridu (Makedonija) osvajaju II. nagradu, a 2014. na Međunarodnom natjecanju u Pragu (Češka) osvojili su srebrnu plaketu u Folk kategoriji.

Tri godine za redom, 2009., 2010. i 2011. na Glazbenim svečanostima djece i mladeži Republike Hrvatske u Varaždinu osvojili su zlatnu plaketu te Nagradu za mladog dirigenta s istaknutim nastupom (2009.).

POBJEDNICI SU PRVE SEZONE SHOW-a HRT-a “DO POSLJEDNJEG ZBORA” 2012.!

Umjetnička voditeljica zbora je Doris Kovačić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime