Home Najave U Noći muzeja na Rabu dio zbirke amfora pronađenih kod Rta Glavina bit će po prvi puta prezentiran javnosti

U Noći muzeja na Rabu dio zbirke amfora pronađenih kod Rta Glavina bit će po prvi puta prezentiran javnosti

0
U Noći muzeja na Rabu dio zbirke amfora pronađenih kod Rta Glavina bit će po prvi puta prezentiran javnosti

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

{gallery}Noc muzeja{/gallery}

Stalni postav crkvene umjetnosti u sv. Justini

 

18:00 – 21:00 h – Crkva sv. Justine – Razgled stalnog postava crkvene umjetnosti

Rab danas oglas

Izložene sakralne umjetnine i predmeti nastali su u rasponu od XI. do XIX. stoljeća i potječu iz riznice katedrale i napuštenih rapskih crkava, poput sv. Ivana Evanđelista, a nekoliko je umjetnina posuđeno i iz ženskog samostana sv. Antuna Opata. Pojedini eksponati vrhunskog su umjetničkog i dokumentarnog dosega, primjerice stranice evanđelistara iz XI. stoljeća, dijelovi poliptiha Paola Veneziana iz XIV. stoljeća, tri kasnogotičke pozlaćene i polikromirane drvene skulpture, dijelovi kompozicije pod Križem, terakota s prikazom Bogorodice i maloga Krista A. Roselinija iz XV. stoljeća, fragmenti pluvijala iz XVI. stoljeća, Liber Ruber rapskoga kaptola iz XVI. stoljeća, slika s prikazom Bogorodice, sv. Šimuna i sv. Ivana Evanđelista venecijanskoga slikara M. Ponzonija iz prve polovice XVII. stoljeća, pastoral rapskoga biskupa s likom sv. Kristofora iz XVIII. stoljeća te bjelokosno raspelo iz istoga razdoblja.

Ističemo i predavanje povjesničara umjetnosti i dugogodišnjeg glavnog konzervatora Ministarstva kulture RH, Miljenka Domijana, „Stalni postav crkvene umjetnosti u sv. Justini“ koje će se održati u Kinu Rab u 19.30 h.

 

18:00 – 20:00 h Razgled samostana sv. Bernardina Sijenskog 

Samostan sv. Bernardina Sijenskog čuva brojne predmete uporabne i umjetničke vrijednosti koje franjevci tog samostana stoljećima brižno prikupljaju. Ti predmeti danas čine bogat fundus muzeja organiziran u raznorodne zbirke. Ondje se može pogledati arheološka zbirka, zbirka numizmatike, zbirka inkunabula, etnografska zbirka, zbirka sakralne umjetnosti Unutar samostanskog kompleksa nalaze se i samostanska knjižnica i arhiv te Galerija Testen. (samostan sv. Bernardina Sijenskog, Kampor).

 

18:00-19:00 h Prezentacija plakata „Amfore iz zbirke samostana sv. Eufemije u Kamporu“

– Ana Konestra, Anita Dugonić i Pavle Dugonić

 

Institut za arheologiju sa suradnicima, a u sklopu projekta “Arheološka topografija otoka Raba”, nastavlja s predstavljanjem arheoloških nalaza koji se čuvaju u zbirci samostana sv. Eufemije u Kamporu. Nakon obrade i prigodne prezentacije različitih nalaza koji se čuvaju u samostanskoj zbirci, ove ćemo godine predstaviti rimske uljanice – tipičan i neophodan predmet rimske svakodnevice.

Na ovaj se način želi obogatiti i predstaviti postav Zbirke, koja je otvorena posjetiteljima, pa se kroz plakat – legendu želi pružiti dodatne informacije o pojedinim nalazima ili grupi nalaza. Kroz projekt “Arheološka topografija otoka Raba” kataloški je obrađena samostanska arheološka zbirka, a postavljanje plakata u sklopu Noći Muzeja doprinos je Instituta za arheologiju obogaćivanju ove zbirke te popularizaciji arheološke baštine otoka Raba.

 

18:00 – 21:00 h Izložba Gradskog lapidarija

U Gradskom lapidariju, desakraliziranoj crkvici sv. Kristofora, čuva se zbirka kamenih spomenika među kojima prevladavaju ulomci dekorativne arhitektonske plastike, kamene opreme interijera crkava te stambene arhitekture iz razdoblja 2. do početka 18. stoljeća. (Gradski lapidarij, Rab)

 

19:00 – 21:00 h Razgledavanje prostora Udruge rapskih samostreličara uz organizirano vodstvo

U prostoru Udruge rapskih samostreličara mogu se pogledati kostimi, grbovi, zastave, samostreli te drugi zanimljivi predmeti koji svjedoče o bogatoj aktivnosti Udruge. (Udruga rapskih samostreličara, Rab)

 

19:00 – 21:00 h Razgled amfora u predvorju Kina Rab

Amfore su pronađene u podmorju Rta Glavina te su prema tipu definirane pretežno kao Dressel što ih datira od 1 st. prije Krista do 1. st. po Kristu. One su se od 2015. do siječnja 2018. godine nalazile u Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru te su na njima provedeni postupci desalinizacije, čišćenja, sortiranja i preliminarnog spajanja, konsolidiranja, stabiliziranja fraktura injektiranjem, trajnog spajanja ulomaka, integriranja predmeta kod kojih je bilo moguće izvesti potpunu ili djelomičnu rekonstrukciju, te toniranja integriranih dijelova. 

U sklopu ovogodišnje Noći muzeja dio zbirke amfora će nakon 30-ak godina biti prezentiran javnosti.

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime