logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018 11:01

„Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ / 5.6.2018. u 11:00h - PŠ Lopar

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
„Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ u izvedbi Kazališta „Prijatelj“ / 5.6.2018. u 11:00h - PŠ Lopar CZK Lopar

U utorak, 5. lipnja u predvorju Područne škole Lopar s početkom u 11,00 sati bit će izvedena edukativna predstava „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ u izvedbi Kazališta „Prijatelj“. Gostovanje u Loparu organizirano je u suradnji Centra za kulturu Lopar s Kazalištem „Prijatelj“ uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Općine Lopar.

 

 

 

O predstavi

Kao što su dvije prethodne predstave Kazališta Prijatelj („Priča o Tupsonima ili zašto treba učiti“ i „Priča o Bljaksonima ili zašto treba dobro jesti“) tematizirale probleme učenja i zdrave prehrane kod djece, tako i predstava „Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ govori o velikom, a zanemarenom problemu u odgoju. Odgajateljice u vrtićima rekle su mi da već u toj dobi djeca počinju vrednovati druge po odjeći, obući ili autu kojim roditelj dolazi u vrtić. Naravno takav sustav vrijednosti nametnulo im je vrijeme u kojem živimo. Agresivna propaganda modne industrije uvjerila je djecu da odjeća čini čovjeka, a općenito tretiranje životnih vrijednosti u medijima nameće nam spoznaju da onaj koji dobro ne zarađuje ili je nesposoban, ili je glup ili je na neki drugi način sumnjiv. U našem društvu bogati su „uglednici“ bez obzira kako su taj novac stekli. Ova predstava pokušava uputiti i naučiti djecu da je vrijednost i smisao ljudskog postojanja ipak u nečem drugom i da postoje neke stvari koje se ne mogu kupiti novcem. Nažalost, „socijalna diskriminacija“ je prisutna u svim sredinama. Mi želimo učiti djecu da prihvaćaju „drugačije“ i onda kad to „drugačiji“ ne znači ništa drugo doli da to dijete nema skupe igračke, tenisice, ili mobitele.

 

„Priča o Bogici ili nije sramota biti siromašan“ govori o dvije djevojčice vrlo različitog imovinskog statusa. Dok jedna dobije što god zaželi druga mora svoje igračke i igre smišljati sama. Ali upravo u tom smišljanju igre, izradi lutaka od voća i povrća, veselju mašte, leži radost djetinjstva. Brzo zadovoljavanje svake želje bogate djevojčice dovodi do dosade i emocionalne praznine i ravnodušnosti. Tom fabulom želimo uputiti djecu da se veselje i radost igre ne može kupiti novcem i da igru treba pronalaziti svuda oko sebe."

 

Predstava je namijenjena djeci od 4 do 12 godina.

 

  • Autor teksta i režija: Hrvoje Zalar
  • Glume: Anja Đurinović / Selma Mehić, Lukrecija Tudor, Hrvoje Zalar
  • Scenski pokret: Maja Đurinović
Pročitano 1642 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1