logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Utorak, 05 Lipanj 2018 20:52

Zagrebačka najava 7. Festivala skulpture u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu / 12. - 15. lipnja 2018.

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Zagrebačka najava 7. Festivala skulpture u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu / 12. - 15. lipnja 2018. Izvor: Centar za kulturu Lopar

Jučer je u "Program baru" u Zagrebu najavljen Festival skulpture u pijesku koji će se od 11. do 15. lipnja održati na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu.

 

Tema crtić Madagaskar - We like to move it!

Pijesak je na neki način loparski "suvenir", a njegova posebna "promocija", i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. (Marin Mušćo)

Sedmu godinu za redom, ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu, te okuplja umjetnike, kipare iz različitih dijelova Hrvatske i svijeta. Ove godine tema Festivala je crtić Madagaskar, a kroz pet dana koliko traje Festival, održat će se natjecanje u izradi skulptura i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Cijeli program Festivala predstavili su Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar, Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, te Paula Banić, stručna voditeljica festivala.

 

 

 

Na Festivalu sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Od fotografija rade izložbe, a putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet.

Prekrasne pješčane plaže obilježje su sjevernog dijela otoka Raba, a obilje pijeska inspiracija je umjetnicima u izradi skulptura od pijeska i fotografija na temu pijeska. Na Rajskoj plaži se tijekom lipnja u nekoliko dana odigrava ova jedinstvena izložba raznih kreacija ljudske mašte. Dodatnu draž daje izbor najboljih skulptura i fotografija u kojem sudjeluju umjetnici, stanovnici i turisti otoka. 

 

Izvrsna promocija Lopara kao destinacije s najviše pješčanih plaža na Jadranu

Lopar je destinacija sa najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Festival je zamišljen kao dodatna promocija pijeska i pješčanih plaža te traje 5 dana. Osim natjecanja u izradi skulptura, održava se i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Od fotografija rade izložbe, a putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet.

 

„Ono po čemu se Lopar posebno ističe među mnoštvom turističkih destinacija su zasigurno njegove prekrasne pješčane plaže kojih ima čak 22. Pijesak je tako na neki način loparski "suvenir", a njegova posebna "promocija", i to, možemo reći, vrlo uspješna, je Festival skulpture u pijesku, kada loparske plaže na nekoliko dana postaju poprište stvaranja nesvakidašnje umjetnosti iz pijeska. Iz maštovitih i kreativnih ideja sudionika izrastaju originalne pješčane skulpture, a jedini sastojci kojima se sudionici Festivala služe su naravno pijesak i voda. Osim najboljih skulptura, nagrađuju se i najbolje fotografije s temom loparskog pijeska. Oduševljenje prolaznika i kupača koji svakodnevno obilaze skulpture u velikom broju, motivacija nam je da se Festival ponavlja iz godine u godinu“, objasnio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.

Pročitano 1845 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1