Home Najave Rapsko druženje u sklopu manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće”

Rapsko druženje u sklopu manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće”

0
Rapsko druženje u sklopu manifestacije “Naše domaće, sada i ubuduće”

Foto: Velike pohvale proizvođaču nakon kušanja aromatiziranog rimskog vina "KapLak" OPG-a Šime Grce - Foto: Hrvoje Hodak

 

Koliko našim OPG-ovima znače ovakvi oblici predstavljanja najbolje govori podatak da je u dosadašnjem tijeku ove promotivne kampanje predstavljeno više od 500 OPG-ova, pa je tako i jučer u gradu Rabu predstavljeno njih 30-ak sa područja PGŽ-a, ponajviše s otoka Raba.

Rab danas oglas

Ovom kampanjom, kazao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač, šaljemo poruku i potrošačima, koji s punim pravom traže pristup informacijama vezanima uz podrijetlo i kvalitetu hrane koja im se nudi, da su proizvodi koji nose jednu od oznaka HPA, proizvodi i dokazane sljedivosti i dokazane kvalitete.

– Nastojali smo s jedne strane predstaviti onaj segment prehrambene industrije koji se primarno naslanja na domaću poljoprivrednu proizvodnju, a koja je korisnik oznaka HPA. Ipak prije svega cilj nam je bio predstaviti potrošačima obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja mahom izravno plasiraju svoje proizvode na tržište.

 

 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, prisjetivši se i vlastitih tinejdžerskih dana provedenih u gradu Rabu, ustvrdio je da je rapska Pjaceta, bez konkurencije najljepša lokacija na kojoj je manifestacija gostovala, te je s tim u vezi posebno zahvalio gradonačelniku Nikoli Grguriću, koji je ponudio najbolju moguću organizacijsku suradnju, kao i “Kući rabske torte” koja je pripremila stol s delicijama koje na sebi nose oznake Hrvatske poljoprivredne agencije.

Nakon što je skup pozdravio u ime župana Zlatka Komadine, njegov zamjenik Petar Mamula kazao je kako je ova manifestacija od velike pomoći ljudima koji proizvode u njihovom nastojanju da opstanu i da se što bolje pozicioniraju na tržištu. 

– Treba ih savjetovati kako da obnove svoja gospodarstva, pa i u smislu generacijske obnove, jer riječ je o dominantno starijoj populaciji poljoprivrednih proizvođača koja nešto teže usvaja enorman broj novih podataka s kojima se u provedbi programa i projekata u poljoprivredi treba znati hvatati u koštac. U tom pravcu, kazao je Mamula, usmjereni su i napori PGŽ-a, našeg Odjela za poljoprivredu, našeg Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, bilo da se radi o “Primorsko-goranskoj Kašetici” u sklopu koje reklamiramo autohtone proizvode s područja Županije, bilo da se radi o sufinanciranju izrade projekata s kojima će se poljoprivrednici javiti na natječaje Programa ruralnog razvoja. U svim tim segmentima nastojimo prevladati one nedostatke koji su uočeni u samoj provedbi Programa, ali i one koje mi vidimo na terenu, među našim poljoprivrednicima, sve s ciljem da učinimo ovu Županiju još ljepšom, raznovrsnijom i ukusnijom. Nadam se da će Ministarstvo poljoprivrede, HPA i Agencija za plaćanje i u narednim godinama nastaviti s ovom manifestacijom i da će prehrambeni proizvodi s naših farmi doista naći put do svakoga tko ih želi kušati, zaključio je Mamula.

 

 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić obratio se brojnim Rabljanima, svim sudionicima i posjetiteljima ove manifestacije, pozdravivši ih u svoje, i u ime potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede gospodina Tomislava Tolušića, koji je, iako je njegov dolazak bio najavljen, zbog obveza u Vladi bio spriječen doći na Rab. Ivančić je, prisjetivši se i vlastitih tinejdžerskih dana provedenih u gradu Rabu, ustvrdio da je Trg Slobode, popularna rapska Pjaceta, bez konkurencije najljepša lokacija na kojoj je manifestacija gostovala, te je s tim u vezi posebno zahvalio gradonačelniku Nikoli Grguriću, koji je ponudio najbolju moguću organizacijsku suradnju, kao i “Kući rabske torte” koja je pripremila stol s delicijama koje na sebi nose oznake Hrvatske poljoprivredne agencije.

– Manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće”, koja je startala u ožujku ove godine, odvija se dvadeseti puta u Republici Hrvatskoj. Obišli smo 20 županija i došli do kraja. Preostaje nam još samo završna 21. manifestacija koja će biti održana u Zagrebu 14. srpnja. Ovom manifestacijom nastojali smo ostvariti tri glavna cilja; prvi cilj bila je promocija Programa ruralnog razvoja, drugi je promocija lokalnih hrvatskih proizvoda, kojom smo nastojali probuditi svijest potrošača i uputiti ga da kupuje lokalno, a treći cilj ove manifestacije bio je da na terenu prikupimo razmišljanja o onome što ćemo raditi u novom programskom razdoblju od 2021. do 2027. godine.

Na kraju, Ivančić je pozvao sve zainteresirane da se aktivno uključe u zajedničku poljoprivrednu politiku EU i da na taj način sami utječu na svoju budućnost, zahvalio svima na dolasku i pozvao ih na druženje uz degustaciju domaćih proizvoda s oznakama kvalitete HPA.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime