Home Najave Izložba instalacija i digitalnih radova „OUT OF FRAME“ Željka Jančića Zeca / Lounge bar Conte Nero – 3.8.2018. u 21.00h

Izložba instalacija i digitalnih radova „OUT OF FRAME“ Željka Jančića Zeca / Lounge bar Conte Nero – 3.8.2018. u 21.00h

0
Izložba instalacija i digitalnih radova „OUT OF FRAME“ Željka Jančića Zeca / Lounge bar Conte Nero – 3.8.2018. u 21.00h

Foto: RabDanas

 

Na izložbi “IZVAN OKVIRA” bit će izloženi instalaciski-likovni radovi kombinirane tehnike drvo, karton, metal, akril i ulje – Out of frame – nastali 2017. godine, zatim digitalni radovi – New York – 2016. godine i jedan video uradak pod imenom – Get away from yours limits – 2016. godine. Instalacijske slike doslovce izlaze iz okvira slika, pa je po tome i sama izložba dobila naziv.

Rab danas oglas

Na otvorenju će umjetnik izvesti i performans pod nazivom, a home for everybody – arthritis is possible here?

 

“Biti van okvira znači biti kreativan i stvarati drugačiji svijet, a to je mukotrpna staza za svako senzibilno biće. Društveni okviri mnogima služe kao pojas za spašavanje jer omeđuju, određuju, stvaraju privid kako sve imamo pod kontrolom, i što je najbitnije, daju osjećaj lažne sigurnosti. Istovremeno, prisiljavaju na rutinu, predvidivost, umrtvljuju eros i um Mi živimo u nevidljivim kavezima od vremena, prostora i emanirane emocije. Te dimenzije su osnovni gradidbeni materijal Željkove umjetnosti.

Svaku svoju umjetničku viziju, misao i ideju stavlja u međuprostor i međuvrijeme kako bi si u posupku sazrijevanja, konceptualizacije i najstajanja novog umjetničkog dijela poklonio dovoljno vremena te kako bi konstruirao nove, izokrenute perciptivne prostore koji gledatalja provociraju, prisiljavaju na razmišljanje, introspekciju, učenje i pomicanje granica unutar samoga sebe, a onda i svijeta. A procesi globalne svijesti trebaju baš to!

Teško je primjetiti svoju suženu percepciju, a Željko nas upozorava baš na taj hendikep. Biti unutar okvira znači biti u svojoj zoni udobnosti. A avantura života započinje izvan te zone. Želite li šečernu vatu ili odgovornost, rutinu ili doživotno učenje, privid ili slobodu spoznaje? Umjetnik nam putem ove izložbe želi i nudi upravo to drugo, to dobro, u ime jednog boljeg svijeta u nastajanju. Neka bude„Elan vital“!”
(Iz predgovora izložbi povjesničarke umjetnosti i etnologinje Kristine Tamare Franić)

 

 

O autoru

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci 1969 godine. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je u Nizozemskoj na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Živi i radi u Rijeci, Beču i na Rabu.

Željko Jančić Zec slikar je i multimedijalni umjetnik, koreograf i redatelj. Nastupio je i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Utemeljitelj je umjetničke udruge “PART OF ART” u Beču koja djeluje kao platforma različitih pravaca umjetnika. Od 2012. godine je predsjednik World Art Games (WAG) Austrije. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima. Nastupio je i izlagao u više od 20 zemalja širom svijeta. Sudjelovao u više od 100 samostalnih i grupnih izložbi, te prezentirao svoju umjetnost na tri kontinenta.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime