logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 01 Kolovoz 2018 11:09

Izložba instalacija i digitalnih radova „OUT OF FRAME“ Željka Jančića Zeca / Lounge bar Conte Nero - 3.8.2018. u 21.00h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Nakon što je u prosincu prošle godine multimedijskom izložbom "Out of Frame" propitivao osobne granice, društveni i javni prostor u bečkoj galeriji "Part of Art", naš beskompromisni multimedijalni umjetnik Željko Jančić Zec predstavit će svoj ciklsu umjetničkih instalacija "Izvan okvira" i rapskoj publici u galerijskom prostoru Lounge bara Conte Nero u gradu Rabu. Izložba će biti otvorena u petak 3. kolovoza u 21.00h, a posjetitelji će je moći pogledati do kraja kolovoza.

 

Na izložbi "IZVAN OKVIRA" bit će izloženi instalaciski-likovni radovi kombinirane tehnike drvo, karton, metal, akril i ulje - Out of frame - nastali 2017. godine, zatim digitalni radovi - New York - 2016. godine i jedan video uradak pod imenom - Get away from yours limits - 2016. godine. Instalacijske slike doslovce izlaze iz okvira slika, pa je po tome i sama izložba dobila naziv.

Na otvorenju će umjetnik izvesti i performans pod nazivom, a home for everybody - arthritis is possible here?

 

"Biti van okvira znači biti kreativan i stvarati drugačiji svijet, a to je mukotrpna staza za svako senzibilno biće. Društveni okviri mnogima služe kao pojas za spašavanje jer omeđuju, određuju, stvaraju privid kako sve imamo pod kontrolom, i što je najbitnije, daju osjećaj lažne sigurnosti. Istovremeno, prisiljavaju na rutinu, predvidivost, umrtvljuju eros i um... ...Mi živimo u nevidljivim kavezima od vremena, prostora i emanirane emocije. Te dimenzije su osnovni gradidbeni materijal Željkove umjetnosti.

Svaku svoju umjetničku viziju, misao i ideju stavlja u međuprostor i međuvrijeme kako bi si u posupku sazrijevanja, konceptualizacije i najstajanja novog umjetničkog dijela poklonio dovoljno vremena te kako bi konstruirao nove, izokrenute perciptivne prostore koji gledatalja provociraju, prisiljavaju na razmišljanje, introspekciju, učenje i pomicanje granica unutar samoga sebe, a onda i svijeta. A procesi globalne svijesti trebaju baš to!

Teško je primjetiti svoju suženu percepciju, a Željko nas upozorava baš na taj hendikep. Biti unutar okvira znači biti u svojoj zoni udobnosti. A avantura života započinje izvan te zone. Želite li šečernu vatu ili odgovornost, rutinu ili doživotno učenje, privid ili slobodu spoznaje? Umjetnik nam putem ove izložbe želi i nudi upravo to drugo, to dobro, u ime jednog boljeg svijeta u nastajanju. Neka bude...„Elan vital“!"
(Iz predgovora izložbi povjesničarke umjetnosti i etnologinje Kristine Tamare Franić)

 

 

O autoru

Željko Jančić Zec rođen je u Rijeci 1969 godine. gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je u Nizozemskoj na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Živi i radi u Rijeci, Beču i na Rabu.

Željko Jančić Zec slikar je i multimedijalni umjetnik, koreograf i redatelj. Nastupio je i izlagao u Europi i Americi. Član je UPUH Zagreba i Rijeke i IG Freie Theaterarbeit i Bildende Kunst u Beču. Utemeljitelj je umjetničke udruge "PART OF ART" u Beču koja djeluje kao platforma različitih pravaca umjetnika. Od 2012. godine je predsjednik World Art Games (WAG) Austrije. Predaje izvedbu i vizualnu umjetnosti u raznim školama i institucijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te na raznim festivalima. Nastupio je i izlagao u više od 20 zemalja širom svijeta. Sudjelovao u više od 100 samostalnih i grupnih izložbi, te prezentirao svoju umjetnost na tri kontinenta.

Pročitano 1070 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1