Home Najave Sve je spremno za rapsku rujansku Jazz čaroliju – 4. RAB JAZZ FEST / 5 – 8. 9. 2019.

Sve je spremno za rapsku rujansku Jazz čaroliju – 4. RAB JAZZ FEST / 5 – 8. 9. 2019.

0
Sve je spremno za rapsku rujansku Jazz čaroliju – 4. RAB JAZZ FEST / 5 – 8. 9. 2019.

Foto: RabDanas

 

Četiri dana, od 5. do 8. rujna, koliko traje RAB JAZZ FEST, posjetitelji će moći uživati u besplatnom glazbenom programu, kojeg čine vrhunski domaći i strani glazbenici: Radojka Šverko Kvartet, Tamara Obrovac – Transadriatic Quartet, Duško Gojković Kvintet, Vasil Hadžimanov Band, Jacopo Zanette – John Marshall Quartet, Uroš Perić Kvartet, Branimir Gazdik Kvartet, Ansambl Jazz Salsa Philosopiha.

Rab danas oglas

Otok Rab pravi je raj za ljubitelje prirode i autentičnog otočkog ugođaja. Njegovu bezvremenu ljepotu prepoznali su davnih dana i Rimljani nazvavši ga Felix Arba (epitet “Felix” označava da je rapski municipij bio prosperitetan, što je razumljivo uzevši u obzir povoljan prometni položaj, blagu klimu i trgovačke veze s Italikom), a sa svojih 30 pješčanih plaža danas svakako spada u jedan od najposebnijih otoka Jadrana.Rab posjetitelje privlači nasmijanim domaćinima, čudesnom prirodom otoka, no također i zanimljivom kulturnom ponudom.

 

Već četvrtu godinu zaredom otok Rab bit će domaćin iznimnom kulturnom događaju, u kojem se zvuk mora spaja s melodijama vrhunskih glazbenika i osvaja rapske pjace, trgove, uličice – od prekrasne ljetne pozornice parka Dorka, atraktivne Vile Antoniette do prostora ispod zvonika sv. Ivana Evanđeliste i rapskih trgova – RAB JAZZ FEST pretvara otok Rab u jednu veliku glazbenu pozornicu u kojoj uživaju i mladi i stari, i domaći i „strani“

– „Veselim se i jedva čekam da započne i ovogodišnji Rab Jazz Fest. Kao i svake godine do sada, radili smo pažljivo na odabiru programa i pokušali napraviti program koji će svaku večer ponuditi nešto različito i novo, što naša publika do sada nije imala priliku čuti. I ove godine je festival internacionalnog karaktera pa nam tako dolaze glazbenici iz Slovenije, Srbije, Italije, Amerike, Njemačke. Posebno me, nekako na osoban način, veseli gostovanje legendarnog trubača Duška Gojkovića, a tu je i Tamara Obrovac te nastup Vasila Hadžimanova, uz mnoge druge Zaista jedva čekam da Rab živi glazbu ta četiri dana i da se na trgovima u gradu Rabu šire zvuci i note naših ovogodišnjih gostiju“ – izjavio je Bruno Mičetić, umjetnički direktor Rab Jazz Festa, uoči njegovog četvrtog izdanja.

 

 

Kako bi u ponudi Rab Jazz festivala mogli uživati baš svi prisutni, ulaz na sve koncerte je slobodan, za što su zaslužni Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab, u čijoj se organizaciji i pod pokroviteljstvom održava ovaj uistinu poseban festival, uz sponzorstvo Valamar Riviere. Naravno uz Brunu Mičetića kao umjetničkog direktora festivala, nikako ne smijemo zaboraviti spomenuti dvojicu entuzijasta koji su zdušno promicali ideju osnivanja Rab Jazz Festivala i svih ovih godina u srcima glazbenika bivali prepoznati kao njegovi pravi domaćini – Gorana Ćuka i Marina Javorana, te nezaboravne jam sessione u Beach baru Banova Villa i u Moderato Caffeu, koje je često u svojim osvrtima isticao i jedan je od najpoznatijih poznavatelja jazz glazbe u nas Davor Hrvoj

 

Dakle, četiri dana, od 5. do 8. rujna, koliko traje RAB JAZZ FEST, posjetitelji će moći uživati u besplatnom glazbenom programu, kojeg čine vrhunski domaći i strani glazbenici.

 

Tako će u četvrtak, 5. rujna, glazbena diva Radojka Šverko predstaviti svoj posljednji, za Porina nominiran album, “As Time Goes By”. Radojka dolazi sa svojim pratećim bendom – izvrsnim Henrijem Radanovićem na kontrabasu, Tončijem Grabušićem na bubnjevima te Vladimirom Babinom na klaviru. Rapska publika imat će iznimnu priliku čuti neke od jazz evergreena u izvedbi ovog quarteta, evergreeni koji su nastajali s generacijom koju definitivno predvodi neponovljiva Radojka. Istu večer, na Trgu Slobode – Pjaceta, prisutne će zabaviti i u svoj svijet uvesti ‘kralj balkanskog jazza’ Vasil Hadžimanov i njegov bend.

 

U petak, 6. rujna iz Italije na Rab dolazi Jacopo Zanette sa svojim John Marshall quartetom, a nakon njega veliki pjevač i pijanist Uroš Perić će uz pratnju vrhunskih glazbenika Primoža Grašića, Maria Mavrina te bubnjara Brune Domitara izvoditi najveće hitove Raya Charlesa.  

 

Uz Radojku, svoj novi album, “Transadriaticum”, predstaviti će i Tamara Obrovac sa odličnom ekipom. U subotu, 7. rujna, uz Tamaru i njenog dugogodišnjeg suradnika, izvanserijskog hrvatskog bubnjara Krunoslava Levačića, u ovoj glazbenoj formaciji nastupaju dvojica značajnih predstavnika suvremene talijanske jazz scene, pijanist Stefano Battaglia te kontrabasist i violončelist Salvatore Maiore.

Istu večer, ispod zvonika sv. Ivana Evanđeliste, svoju glazbenu magiju predstavit će legenda svjetskih razmjera, veliki trubač Duško Gojković, s kojim će na bini nastupiti još jedna legenda ovih prostora, bubnjar Ratko Divjak.

 

Za sam kraj festivala, u nedjelju 8. rujna, na Trgu slobode – Pjaceta sve prisutne očekuje Branimir Gazdik kvartet, dok će Trg Municipum Arba odjekivati latino poslasticama domaćeg benda, Ansambla Jazz Salsa Philosophia, koji će definitivno rasplesati sve prisutne svojim latino ritmovima.

 

Bogat i izniman glazbeni program, more, zvijezde, ljetni povjetarac i magija grada s četiri zvonika, garantiraju najljepše večeri – svi ste pozvani!

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime