logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 14 Kolovoz 2019 15:03

9. Plivački maraton za osobe s invaliditetom „SRCEM PROTIV BARIJERA“/ (sub.) 24.8. - od 8,00h na Vodenči

Napisao/la Grad Rab
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
9. Plivački maraton za osobe s invaliditetom „SRCEM PROTIV BARIJERA“/ (sub.) 24.8. - od 8,00h na Vodenči Foto: Hrvoje Hodak

U subotu, 24. kolovoza na Rabu će se po deveti put održati plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“. Sudionici maratona i ove će godine plivati dionicu Vodenča – Dolin – Vodenča u mjestu Barbat, s ciljem pružanja podrške osobama s invaliditetom te skretanja pažnje na glavne zapreke za socijalnu uključenost.

 

Podsjetimo kako je riječ o maratonu za čije je pokretanje zaslužan književnik i novinar Krešimir Butković, jedan od najznačajnijih promotora i boraca za prava osoba s invaliditetom, a koji Rab smatra svojim drugim domom, pored onog zagrebačkog. Budući da je riječ o maratonu humanitarnog karaktera ove se godine prikupljaju novčana sredstva za omogućavanje čim lakšeg kretanja osoba u invalidskim kolicima povijesnom gradskom jezgrom.

 

Grad Rab je od samog početka partner projekta, a uz Grad glavni organizatori su POU Rab i GDCK Rab, pokrovitelji TZG Raba i Udruga Komin, a već drugu godinu zaredom svoju podršku daje i Grad Zagreb uključivanjem svojih predstavnika u maraton. Veliki oslonac Kreši i hvalevrijednom projektu njegovi su vjerni prijatelji te sve brojniji Rabljani i njihovi gosti, dok poseban značaj čitavoj priči daju udruge osoba s invaliditetom iz raznih dijelova Hrvatske i okolnih zemalja. Njihovi članovi organizirano dolaze na Rab kako bi vođeni motom jednakih mogućnosti za sve zajednički odaslali snažnu poruku u javnost, ali prije svega u ljudsku svijest.

- Plivački maraton za osobe s invaliditetom "Srcem protiv barijera", čiji je pokretač Krešimir Butković, nije samo još jedan u nizu lokalnih plivačkih maratona natjecateljskog duha. On je simbol naše srčanosti i ujedinjenosti kao zajednice, naše želje za promicanjem solidarnosti u društvu, posebice među mlađim generacijama koje treba učiti empatiji, ali i društvenoj odgovornosti. Rab je otok prijatelj osoba s invaliditetom, a zahvaljujući Kreši, njegovim brojnim prijateljima i svima onima koji se iz godine u godinu uključuju u maraton, njihov se „glas“ čuje, njihova prisutnost postaje vidljivija, a njihove potrebe izraženije dolaze na vidjelo. Rab je također prvi europski otok sporta i sport je definitivno utkan u našu svakodnevicu, a ovakav Krešin trud i hrabrost dodatan su poticaj ne samo osobama s invaliditetom, već i svima nama ostalima, za zajedničko pokretanje promjena, prvenstveno u ljudskoj svijesti. Broj sudionika i njihova podrška koja doista iz godine u godinu raste, pokazuje da se uloženi trud isplatio, poručuje gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

 

Snaga volje i želja za životom koje pokreću osobe s invaliditetom najveći su motivator onima koji se redovito odazivaju ovom humanitarnom maratonu, stoga pozivamo sve zainteresirane da dođu i ove godine podržati maraton zajedništva, prijateljstva i međusobnog uvažavanja.

 

Okupljanje sudionika predviđeno je u 8 sati kod rampe za OSI na Vodenči u Barbatu, odakle u 8.30 sati kreće start utrke, a nakon toga zajedničko druženje i simbolična podjela medalji.

 

Pročitano 1496 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1