logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 21 Kolovoz 2019 05:33

Predavanje pod naslovom "Što je Bitcoin?" digitalni novac 21. stoljeća / (pet.) 23.8. u 18h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

U petak, 23.8.2019. u 18:00 u Velikoj vijećnici Grada Raba održat će se predavanje pod naslovom "Što je Bitcoin?". Predavač Pavao Pahljina će kroz kratku, intuitivnu i jednostavnu ilustriranu priču, kroz primjer dječje igre i razmjene, predstaviti proces nastajanja novca u društvu, te razloge zašto je Bitcoin kao digitalni novac 21 stoljeća uopće izumljen.

 

S ograničenom količinom od ukupno ne više o 21 milijun Bitcoina koji će se nalaziti u optjecaju do 2140 godine - Bitcoin je novac s najstrože ograničenom količinom. Radi svoje digitalne prirode, Bitcoin je relevantan za cijeli svijet, bez obzira na državne granice i lokalne valute. Sigurnost i integritet Bitcoin mreže neprestano održavaju tisuće računala “rudara” koji u tu svrhu, procjenjuje se, godišnje utroše oko 45 TWh energije (za usporedbu, cijela Hrvatska godišnje troši oko 17 TWh).

 

Ovo su samo neki od razloga spektakularnog rasta vrijednosti Bitcoina unutar prošlog desetljeća. 2010. godine zabilježena je prva transakcija u kojoj je osoba platila dvije velike pizze 10 000 Bitcoina, koji bi danas vrijedili preko stotinu milijuna američkih dolara! Fenomen su primijetili primijetili su i aktivno proučavaju svi "igrači" u svijetu financija, energetike, kriptografije i informatike, pa smo tako nedavno svjedočili spominjanju Bitcoina od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa, predstavnika Svjetske banke, Europske središnje banke, njujorške burze vrijednosnih papira (NYSE) i mnogih drugih.

 

Što Bitcoin znači za budućnost novca s obzirom na geopolitičke, ekonomske, tehnološke, sociološke i demografske trendove u svijetu saznajte na predavanju. Ulaz je slobodan - vidimo se!

Pročitano 1151 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1