logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Srijeda, 21 Kolovoz 2019 08:35

Počinje 9. izdanje međunarodnog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“ / (sub.) 24.8. - od 8,00h na Vodenči

Napisao/la Grad Rab
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Počinje 9. izdanje međunarodnog plivačkog maratona za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“ / (sub.) 24.8. - od 8,00h na Vodenči Foto: Hrvoje Hodak

U subotu, 24. kolovoza, na Rabu će se po deveti put održati plivački maraton za osobe s invaliditetom „Srcem protiv barijera“. Riječ je o maratonu čiji je pokretač književnik i novinar Krešimir Butković, jedan od najznačajnijih promotora i boraca za prava osoba s invaliditetom. Grad Rab je od samog početka partner projekta, a veliku podršku cijeloj inicijativi svake godine pružaju i stanovnici Raba.

 

 

Sudionici maratona i ove će godine, vođeni motom jednakih mogućnosti za sve, plivati dionicu Vodenča – Dolin – Vodenča u Barbatu s ciljem pružanja podrške osobama s invaliditetom te skretanja pažnje na glavne zapreke za socijalnu uključenost. Maratonu će već tradicionalno, uz sudionike iz cijelog svijeta, prisustvovati i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić.

- Plivački maraton za osobe s invaliditetom "Srcem protiv barijera" nije samo još jedan u nizu lokalnih plivačkih maratona natjecateljskog duha. On je simbol naše srčanosti i ujedinjenosti kao zajednice, naše želje za promicanjem solidarnosti u društvu, posebice među mlađim generacijama koje treba učiti empatiji, ali i društvenoj odgovornosti. Rab je otok prijatelj osoba s invaliditetom, a zahvaljujući Kreši, njegovim brojnim prijateljima i svima onima koji se iz godine u godinu uključuju u maraton, njihov se „glas“ čuje, njihova prisutnost postaje vidljivija, a njihove potrebe izraženije dolaze na vidjelo. To potvrđuje i činjenica da broj sudionika iz godine u godinu raste i da se uloženi trud uvijek isplati, naglasio je Grgurić te nadodao kako je Rab prvi europski otok sporta s razlogom, jer je sport oduvijek dio svakodnevice Rabljana.

 

Kao i svake godine dosad, organizatori su osigurali noćenje pred utrku za osobe s invaliditetom, te za sve sudionike okrjepu na cilju. S obzirom da je maraton humanitarnog karaktera, i ove će se godine prikupljati novčana sredstva za omogućavanje čim lakšeg kretanja osoba u invalidskim kolicima u povijesnoj gradskoj jezgri.

- Biti osoba s invaliditetom u našem je društvu izuzetno teško. Još uvijek smo pioniri u otklanjanju barijera u mentalnom sklopu cijelog društva. Mi smo zaista prepuni raznih talenata i želje za životom, te smatramo da imamo pravo biti ravnopravni sudionici svih zbivanja i društvenih kretanja. Mali korak u osvještavanju i senzibilizaciji ljudi jest i ovaj plivački maraton na Rabu. Ako je cijeli otok stao uz nas i pružio nam ruku jednakosti, zar to ne bi mogla i Hrvatska te čitav svijet? Otvorimo svi svoja srca i savladajmo barijere pružajući jedni drugima ljubav, humanost i nadu u bolju, smisleniju budućnost u kojoj ćemo svi imati život dostojan čovjeka, istaknuo je Butković.

 

Pored idejnog začetnika Krešimira Butkovića, organizaciju maratona pomažu i Grad Rab, Gradsko društvo Crvenog križa Rab te Pučko otvoreno učilište Rab, a pokrovitelji su Turistička zajednica Grada Raba i Udruga Komin iz Barbata.

 

Organizatori i ove godine očekuju veliki broj sudionika te pozivaju sve zainteresirane da dođu podržati ovaj maraton zajedništva, prijateljstva i međusobnog uvažavanja.

Pročitano 1509 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1