Home Najave Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ – jedinstveni glazbeni doživljaj u rapskoj (ex) katedrali

Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ – jedinstveni glazbeni doživljaj u rapskoj (ex) katedrali

0
Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ – jedinstveni glazbeni doživljaj u rapskoj (ex) katedrali

Foto: RabDanas

 

Manifestacije vezane uz ovaj prekrasan instrument rapske (ex) katedrale, započele su održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije još 2007. g, a nastavile su se utemeljenjem orguljskog festivala prije 7 godina. Sve orguljašice i orguljaši s veseljem su muzicirali na ovom izuzetno rijetkom instrumentu. Naime, svega je nekoliko Nakićevih orgulja očuvano i restaurirano u Hrvatskoj, te dvoje u Italiji – u Raveni i u Padovi.

Rab danas oglas

 

Festival „PETAR NAKIĆ“ održava se pod umjetničkim vodstvom red. prof. dr. art. Ljerke Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba. Ona je prije 12 godina pokrenula ova orguljaška glazbena događanja u Rabu u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Rab.

 

Ovogodišnji festival kroz četiri koncerta nudi zanimljive solističke i komorne programe.

 Na koncertu prvom koncertu, 31.8. nastupit će sopranistica Ida Bilić i orguljaš Mirko Jankov. Na drugom koncertu, 3.9. gostuje izvrstan slovenski orguljaš Dalibor Miklavčič koji, uz violinistice Mojcu Jerman i Anu Vasić na baroknim violinama, između ostalog izvodi Mozartove Crkvene sonate. Solističkim recitalom na Nakićevim orguljama 7.9. predstavit će se profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, orguljaš Mario Penzar, a festival završava 10.9. nastupom orguljaša iz Slovenije Milana Hibšera uz sopranisticu Ninu Kobler.

 

Ova atraktivna glazbena manifestacija koja već na neki način predstavlja glazbeni „brend“ Grada Raba, u izuzetno vrijednom prostoru spomenika kulture kakvog u svjetskim razmjerima predstavlja rapska (ex) katedrala, pruža poseban glazbeni doživljaj brojnoj publici koja redovito posjećuje ove koncerte.

 

Svi koncerti započinju u 21 sat, a ulaz je slobodan!

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime