Home Najave Izložba povijesnih razglednica “Uspomene na grad” iz zbirke obitelji Sertić / Crkva sv. Katarine, 13.9. u 20.30h

Izložba povijesnih razglednica “Uspomene na grad” iz zbirke obitelji Sertić / Crkva sv. Katarine, 13.9. u 20.30h

0
Izložba povijesnih razglednica “Uspomene na grad” iz zbirke obitelji Sertić / Crkva sv. Katarine, 13.9. u 20.30h

Foto: Pučko otvoreno učilište Rab

 

Impozantnu zbirku od 1900 razglednica s rapskim motivima u obitelji Sertić počeo je sakupljati otac Mladen. Prvu razglednicu kupio je 1972. prikupivši njih četiristotinjak, a pasionirano nastavio sin Boris 1996. Izložba predstavlja segment gotovo polustoljetne kolekcionarske posvećenosti i ljubavi prema otoku koji su ovi kontinentalci prigrlili kao prošireni zavičaj. Osim lijepih slika, kao primijenjena fotografija, razglednice su i prvorazredni povijesni dokumenti i nerijetko jedini trag postojanja građevina, ambijenata, događaja, ljudi. Pedesetak razglednica grada Raba iz kratkotrajnog mirnodoblja od nepuna dva desetljeća između dva ratna vihora, vjerodostojan su dokaz svoga vremena.

Rab danas oglas

 

Vrijeme je to probuđenog urbaniteta, prvenstveno zahvaljujući razvoju turizma i prateće infrastrukture te prometnih, parobrodarskih veza. Osim domaćeg i stranog kapitala, značajni je dionik toga razvoja lokalno, otočno stanovništvo, a Rab se preobrazio u prestižno jadransko turističko odredište.

 

Običaj slanja razglednica danas polako odlazi u povijest no neki još uvijek s nostalgijom njeguju ovu staromodnu rukopisnu naviku…. (Napisala: Sabrina Žigo)

 

Ulaz slobodan!

 

Izložba ostaje otvorena do 1. listopada 2019.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime