logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 18 Studeni 2019 07:38

Rapska projekcija dokumentarno-igranog filma „GLAVU DOLE, RUKE NA LEĐA” / (sub.) 23.11.2019. u 20h - Kino Rab

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

AMICO STUDIO d.o.o. povodom dana obilježavanja stradanja i okupacije Vukovara, tijekom mjeseca studenoga organizira prikazivanje dokumentarno-igranog film „GLAVU DOLE, RUKE NA LEĐA” u 100 gradova u Republici Hrvatskoj, a ostvarivanju ovog projekta potporu je pružio i Grad Rab, pa će rapska publika film moći pogledati u subotu 23. studenog, s početkom u 20,00 sati, u Kinu Rab..

 

Ovaj projekt humanitarnog karaktera organiziran je pod sloganom "100 DANA VUKOVARA - 100 GRADOVA ZA VUKOVAR" te poziva na zajedništvo hrvatskog naroda kao i na sjećanje na sva stradavanja tijekom Domovinskog rata.

 

Putem donacija gledatelja do novog filma

Želja glavnog organizatora projekta, Amico Studija, jest da putem donacija građana koji bi došli na projekciju filma prikupi pomoć za realizaciju novog dokumentarnog filma pod nazivom „OTKRHNUTI 402”, koji svojom fabulom progovara o 402 poginule djece tijekom velikosrpske agresije i Domovinskog rata.

 

O filmu

GLAVU DOLE RUKE NA LEĐA je dokumentarno igrani film koji obrađuje događanja u Vukovaru za vrijeme domovinskog rata s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.

Nakon posljednjih proboja, oni koji su preostali u gradu zatiču se raspoređeni na nekoliko točaka. Do samoga kraja situacija se iz dana u dan rapidno mijenja - neki započinju dogovore o predaji, dok drugi ne odustaju od borbe.

 

Tri su punkta borbe na kojima se paralelno odvijaju predaje. Radnja filma ukršteno prati te tri frakcije branitelja i njihovo zarobljivanje. Putem iskaza samih branitelja dočarani su zadnji dani borbe sve do predaje uvjetovane ubijanjem civila, njihovo putovanje od zarobljivanja do razmještanja po logorima. Neki odlaze u zatvor u Mitrovicu, neke odvode na stočarsku farmu Stajićevo, kasnije neki pak završavaju u zatvoru u Nišu.

 

Ono što je zajedničko na svim tim mjestima su nesretne sudbine tih ljudi. Detaljno je predočen svakodnevni život zatvorenika u logoru – mjestu gdje proživljaju najgore trenutke svojih života. Branitelji se prisjećaju svih maltretiranja, batinanja, pljačkanja, ubijanja i kako su u tim trenucima uopće uspijevali održavati nadu u eventualni spas.

 

Posljednji dio filma obrađuje suđenje u Beogradu te izlazak iz srpskih logora.

Pročitano 1475 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1