Home Najave Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ donosi četiri solistička koncerta u prostoru rapske (ex) katedrale|27.8. – 2.9.2020

Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ donosi četiri solistička koncerta u prostoru rapske (ex) katedrale|27.8. – 2.9.2020

0
Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ donosi četiri solistička koncerta u prostoru rapske (ex) katedrale|27.8. – 2.9.2020

Foto: RabDanas

 

Manifestacije vezane uz ovaj prekrasan instrument rapske (ex) katedrale, današnje župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, započele su održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije još 2007. g, a nastavile su se utemeljenjem orguljskog festivala prije 8 godina. Svi orguljaši koji su sudjelovali na tečajevima i na festivalu s veseljem su muzicirali na ovom izuzetno rijetkom instrumentu. Naime, svega je nekoliko Nakićevih orgulja očuvano i restaurirano u Hrvatskoj, te dvoje u Italiji – u Raveni i u Padovi.

Rab danas oglas

 

Festival „PETAR NAKIĆ“ održava se pod umjetničkim vodstvom red. prof. dr. art. Ljerke Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba. Ona je prije 13 godina pokrenula ova orguljaška glazbena događanja u Rabu u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Rab. Ovogodišnji festival kroz četiri koncerta nudi zanimljive solističke programe.

 

Četiri koncerta u jedinstvenom ambijentu

Na prvom koncertu, 27.8. nastupit će orguljaš Krešimir Klarić. Na drugom koncertu, 29.8. gostuje Katarina Javora. Solističkim nastupom na Nakićevim orguljama 31.8. predstavit će se umjetnička ravnateljica Zadar Organ Festivala orguljašica Tea Kulaš, a festival završava 2.9. nastupom orguljaša Ive Mrvelja.

 

Ova atraktivna glazbena manifestacija koja već na neki način predstavlja glazbeni „brend“ Grada Raba, u izuzetno vrijednom prostoru spomenika kulture kakvog u svjetskim razmjerima predstavlja rapska (ex) katedrala, pruža poseban glazbeni doživljaj brojnoj publici koja redovito posjećuje ove koncerte.

 

Ulaz za sve koncerte je besplatan.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime