logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Petak, 25 Rujan 2020 09:20

Dokumentarni film „Stepinac-Kardinal i njegova savjest“ u Ljetnom kinu Rab | (pet.) 25.09.2020. u 20h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Dokumentarni film „Stepinac – Kardinal i njegova savjest“ scenaristice i redateljice Višnje Starešine bit će večeras prikazan u Ljetnom kinu Rab (petak, 25. rujna), s početkom u 20,00h. U slučaju lošeg vremena i nemogućnosti prikazivanja filma u Ljetnom kinu, film će biti prikazan dvorani Zimskog kina Rab uz pridržavanje svih mjera vezanih uz pandemiju bolesti COVID-19.

 

Gdje god da dotaknete hrvatsku povijest u posljednjih osamdesetak godina, u njoj ćete negdje, na neki način, naići na - Alojzija Stepinca. Dokumentarni film „Stepinac - Kardinal i njegova savjest“ priča je o životu Alojzija Stepinca, o tome kako se kao čovjek i zagrebački nadbiskup nosio s najvećim izazovima 20. stoljeća, o globalnom i univerzalnom značaju njegova djela, o korijenu kontroverzi koje ga prate do današnjih dana, o relevantnosti njegova primjera i univerzalnosti njegovih poruka u današnjem vremenu. To je ujedno i priča o hrvatskoj i europskoj povijesti 20. stoljeća, kao neizostavnom kontekstu djelovanja.

 

O kardinalu su u filmu svjedočili; američka povjesničarka židovskog podrijetla dr. sc. Esther Gitman, autorica više knjiga o kardinalu, povjesničarka dr. sc. Naida Michael Brandl, britanski povjesničar Robin Harris, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Ivo Banac kojemu je autorica filma Višnja Starešina posvetila premijerno prikazivanje filma u pulskoj Areni. U filmu govore kardinal Stanislaw Dziwisz i kardinal Josip Bozanić. Osobito je dojmljiva priča o židovskoj djevojčici Renati Bauer koja je jedina u svojoj obitelji preživjela holokaust u NDH, a spašena je upravo zahvaljujući kardinalu Stepincu i njegovoj katoličkoj mreži.

Pročitano 821 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1