logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 01 Listopad 2020 06:43

Predstavljanje romana "Put u Gonars" književnika Nikole Petkovića | (pet.) 02.10.2020. u 18h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

U organizaciji Gradske knjižnice Rab, Documente - Centra za suočavanje s prošlošću i Pučkog otvorenog učilišta Rab, uz potporu Grada Raba, u petak, 2. listopada 2020., u predvorju Kina Rab, s početkom u 18.00 h, bit će predstavljen roman "Put u Gonars" književnika i sveučilišnog profesora Nikole Petkovića.

 

Knjigu će pored autora, rapskoj publici predstaviti i voditeljica Documente - centra za suočavanje s prošlošću Vesna Teršelić.

 

Predstavljanje romana "Put u Gonars" koji čitatelja suočava s njegovim strahovima, sumnjama i neizvjesnom budućnošću, dio je popratnog programa izložbi "Posljednji svjedoci" i "Tkanine otpora" postavljenih u Gradskoj knjižnici u Rabu povodom 77. obljetnice oslobođenja interniraca iz koncentracijskog logora Kampor.

 

"Višeznačnost romana ne iscrpljuje se u fikcionalizaciji povijesti, jer ona to sama po sebi već jest, nego se njegov učinak ogleda u otkrivanju i rekonstrukciji onoga što se zaglavilo u zaboravu ili što je izgubilo svoje protagoniste i svjedoke, a što se nerijetko izvrće ili opovrgava.

Uzimajući nosivi motiv logora, mijenjajući pripovjedne strategije i perspektive, autor gradi romanesknu kroniku Bakra u Drugom svjetskom ratu, koja je po svojim likovima, pričama i predajama na rubu groteske, fantazmagorije, koja je kaleidoskop pojedinačnih sudbina, stradanja, uzaludnih i nevjerojatnih ironičnih zgoda i zbivanja na ruševinama jednoga svijeta. Važnost romana 'Put u Gonars' ogleda se i u sposobnosti da se u okviru velike teme (priče) rata sagleda nerazumnost i neuhvatljivost, zlo i običnost, nužnost preživljavanja i očuvanja onoga što čini svijet ljudskim i mogućim. Fašistički logor Gonars, u koji je odvedena i internirana, kao da je otišla na 'kratki izlet', jedna žena, svojom blizinom i udaljenošću jest središnje paradoksalno mjesto romana i metafora sadašnjega svijeta, oko kojeg se ili zbog kojeg se na različite načine mijenjaju uobičajeni životni putovi i sudbine." (iz "Riječi žirija" T-portalove književne nagrade)

 

Pročitano 938 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1