logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 12 Studeni 2020 18:15

Predstavljanje mobilne aplikacije Rab Archaeological Traces

Napisao/la Projektni tim Rab Archaeological Trcaces
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Predstavljanje mobilne aplikacije Rab Archaeological Traces Projektni tim Rab Archaeological Trcaces

Na otoku Rabu od 19. do 21. studenog 2020. bit će predstavljena mobilna aplikacija Rab Archaeological Traces kao nadogradnja istoimenog projekta koji je iniciran u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

 

 

U prvoj fazi projekta koja je javnosti predstavljena u lipnju ove godine uređene su tri poučne staze ukupne duljine 40 km kojima je povezano više od 30 arheoloških, sakralnih i etnografskih lokaliteta skrivenih u netaknutim otočnim krajolicima. U drugoj fazi izrađena je interaktivna mobilna aplikacija kao svojevrsni vodič stazama koja objedinjuje navigaciju, proširenu stvarnost (virtualne likove), audio i video sadržaje, razne zanimljivosti, pitalice, igrice i AR fotografiranje. Za krajnje korisnike bit će besplatna i može se koristiti za individualno istraživanje otoka, u edukativne svrhe te kao pripomoć turističkim, bike i planinskim vodičima prilikom vođenih tura.

 

 

Program započinje u četvrtak, 19. studenog, prezentacijom aplikacije te predajom vremenske kapsule u sklopu PP 27 susjedstava – Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Održat će se u Kinu Rab s početkom u 18,30 sati i namijenjen je uzvanicima, predstavnicima medija te široj javnosti.

 

U subotu, 21. studenog, svi zainteresirani iz prve će ruke moći isprobati aplikaciju za vrijeme organizirane šetnje stazom Frux, jednom od triju poučnih staza, uz stručno vodstvo dr. sc. Ane Konestre (Institut za arheologiju) i kustosa Ranka Starca (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka). Polazak je u 10,00 sati ispred crkve sv. Petra u Supetarskoj Dragi. Po završetku programa do svojih automobila šetači će se moći vratiti organiziranim autobusom. Za vrijeme lagane šetnje, uz vodstvo dvoje arheologa koji od početka sudjeluju u projektu kao stručni suradnici te pripomoć zabavne aplikacije, uključeni će hodati dionicom Premužićeve staze koja se smatra remek – djelom suhozidnog graditeljstva. Dugačka je 6,5 km te povezuje Supetarsku Dragu i Lopar. Prolazeći njome, uz arheološki značajne predjele poput ostataka opatije sv. Petra, ranokršćanskih i srednjovjekovnih crkvica, prapovijesnih gradina, nailazi se na suhozide koji ukazuju na intenzivno gospodarsko korištenje ovog iznimno plodnog i vodom bogatog područja u prošlosti te na fascinantan krajolik kojim dominiraju Fruška lokva i nestvarne erozije tla.

 

Pored programa namijenjenog široj javnosti, u petak 20. studenog, bit će organizirani biciklistički obilasci staza Epario i Capo Fronte za predstavnike medija koji se prethodno prijave. Sve informacije vezano za press tripove moguće je dobiti na: 098/470-545 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .

 

Aplikaciju su izradili Centar za kulturu Lopar, Pučko otvoreno učilište Rab, Turistička zajednica Grada Raba i Turistička zajednica Općine Lopar uz stručnu pomoć Instituta za arheologiju i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka te financijsku potporu Grada Raba i Općine Lopar.

 

 

Napomena: Broj sudionika je ograničen te su iz epidemioloških razloga potrebne PRIJAVE ZA PRISUSTVOVANJE U NAJAVLJENIM PROGRAMIMA NA https://forms.gle/s8JKT8rQHmutQQTu8  (ili iznimno na 099/814-0712 te Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ).

 

Za vrijeme aktivnosti u zatvorenim prostorima (Kino Rab, autobus) obvezno je nošenje maski za lice, dezinfekcija ruku, održavanje fizičke distance i pridržavanje ostalih preporuka HZZJZ-a.

 

 

 

O APLIKACIJI RAB ARCHAEOLOGICAL TRACES

U netaknutim otočnim krajolicima aplikacijom Rab Archaeological Traces prezentirana je vrijedna arheološka, sakralna i etnografska baština koja datira od prapovijesti pa do početka 20. st. Lokaliteti su prezentirani na 34 info – točke povezane poučnim stazama ukupne duljine 40 km koje se protežu kroz Kampor (staza Capo Fronte), Lopar (staza Epario) i Supetarsku Dragu (staza Frux) te obuhvaćaju i zaštićene predjele krajolika. Pojedini lokaliteti u arheološkim su slojevima te ćete za njima morati pomnije tragati, dok drugi impresioniraju svojim strukturama koje stoljećima prkose vremenu. Uz navigaciju i informacije o samim lokalitetima, aplikacija pruža i niz zanimljivosti, legendi i predaja vezano otok i život na otoku. Virtualni likovi koji pripovijedaju povijesne priče, audio vodiči, proširena stvarnost, učenje kroz igre i kvizove učinit će vaše istraživanje otoka nezaboravnim. Aplikacija funkcionira offline te je namijenjena pješacima, biciklistima, planinarima i svim zaljubljenicima u prirodu i kulturnu baštinu. Na vama je samo da odaberete kojom ćete stazom krenuti, a oni najuspješniji bit će i nagrađeni.

 

Napomene:

Obilazak staza na vlastitu odgovornost!

Prije korištenja aplikacije, napunite bateriju svog uređaja te preuzmite sve sadržaje za odabrani jezik!

Aplikacija je namijenjena uređajima i sustavima novije generacije! 

  • Web stranica: https://rabarchaeologicaltraces.com 
  • E-mail adresa: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  • Kontakt broj: 099/814-0712
  • Facebook: https://www.facebook.com/Rab-Archaeological-Traces-285051912398135/?modal=admin_todo_tour 
  • Instagram: https://www.instagram.com/rab_a_t/?hl=hr

 

Direktni kontakti članova tima:

Pročitano 927 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1