logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 27 Svibanj 2021 12:12

Koncertom Katarine Mandić započinje ovogodišnji Orguljski festival „PETAR NAKIĆ“ u Rabu

Napisao/la POU Rab
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

I ove godine Orguljski festival „Petar Nakić“ okuplja vrsne glazbenice i glazbenike iz Hrvatske, koji će muzicirati na vrijednom povijesnom instrumentu graditelja Petra Nakića.

 

Manifestacije vezane uz ovaj prekrasan instrument rapske (ex) katedrale, započele su održavanjem ljetnih majstorskih tečajeva interpretacije još 2007. g, a nastavile su se utemeljenjem orguljskog festivala prije 9 godina. Svi oni s veseljem su muzicirali na ovom izuzetno rijetkom instrumentu. Naime, svega je nekoliko Nakićevih orgulja očuvano i restaurirano u Hrvatskoj, te nekoliko u Italiji.

 

Festival „PETAR NAKIĆ“ održava se pod umjetničkim vodstvom red. prof. dr. art. Ljerke Očić, ujedno i predsjednice Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti „Franjo Dugan“ iz Zagreba. Ona je prije 14 godina pokrenula ova orguljaška glazbena događanja u Rabu u suradnji sa Pučkim otvorenim učilištem Rab.

 

Ovogodišnji festival kroz četiri koncerta nudi zanimljive solističke programe.

 

Na prvom koncertu, 1.6. nastupit će orguljašica Katarina Mandić. Na drugom koncertu, 4.6. gostuje Mirko Jankov. Nastupom 8.6. orguljašica Elizabeta Zalović, a festival završava 11.6. nastupom orguljaša Mihovila Buturića.

 

Ova atraktivna glazbena manifestacija koja već na neki način predstavlja glazbeni „brend“ Grada Raba, u izuzetno vrijednom prostoru spomenika kulture kakvog u svjetskim razmjerima predstavlja rapska (ex) katedrala, pruža poseban glazbeni doživljaj brojnoj publici koja redovito posjećuje ove koncerte.

 

Ulaz za sve koncerte je besplatan.

Pročitano 402 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1