logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 16 Lipanj 2021 15:00

USKORO: 10. Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži - Od pješčanog automobila do parka skulptura

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
USKORO: 10. Festival skulptura u pijesku na Rajskoj plaži - Od pješčanog automobila do parka skulptura Foto: Hrvoje Hodak

Lopar se već godinama profilira i promovira kao outdoor destinacija kroz razne sportsko – rekreativne sadržaje i međunarodne utrke te kulturno – zabavne manifestacije na otvorenome. Od početka pandemije sve aktualniji postaje koncept „muzeja na otvorenome“, iako u smislu zvanične muzeologije taj termin ne postoji. Međutim, otok Rab prigrlio je baš tu ideju, kako kroz prošle godine predstavljen projekt Rab Archaeological (T)racers, tako i kroz Festival skulpture u pijesku koji se već čitavo desetljeće odvija na Rajskoj plaži te se može sagledati kao svojevrsni dinamični kiparski atelje ili galerija na otvorenome.

 

Festival na Rajskoj plaži iz godine u godinu raste, a u povodu 10. jubileja prostor će dobiti trajno obilježje u vidu manje replike pobjedničke skulpture, a sam Festival novi razvojni smjer koji bi mogao prerasti u park skulptura

Godine 2011. za potrebe izrade kalendara za autoshow u Njemačkoj, Turistička zajednica Općine Lopar je na inicijativu direktora Marina Mušća, u suradnji s akademskim kiparom Mladenom Šćerbom, došla na ideju izrade pješčane skulpture automobila u gotovo stvarnom mjerilu. Oblikovanje u loparskom melu kao novom i nepoznatom mediju bilo je svojevrsni eksperiment s nepoznatim ishodom koji je iziskivao umijeće, iskustvo, strpljenje i velik angažman. Izrada pješčane skulpture automobila prerasla je u sveopću atrakciju na plaži te su se angažirali i djeca i odrasli, pomažući autoru u donošenju pijeska i morske vode kao građevnog materijala. Ishod je bio fascinantan, publika oduševljena, a loparski zlatnožuti pijesak pokazao se pogodnim za modeliranje te je začeta ideja prvog Festivala skulpture u pijesku na Jadranu.

 

Foto: Kristofor Gulić

 

Sljedeće godine, u suradnji s akademskim slikarom Zlatkom Kauzlarićem Atačem i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, razrađen je koncept te održano njegovo prvo izdanje. Zahvaljujući angažmanu organizatora i umjetničke voditeljice, akademske kiparice Paule Banić, Festival iz godine u godinu raste te je od 2014. internacionalnog karaktera.

 

Njegovo jubilarno 10. izdanje održat će se od 29. lipnja do 2. srpnja 2021. godine. Tim povodom prostor će dobiti trajno obilježje u vidu manje replike pobjedničke skulpture, a sam Festival novi razvojni smjer koji bi kroz godine mogao prerasti u park skulptura jednako zanimljiv kao i sam Festival skulpture u pijesku.

 

Foto: Marija Kordić

 

Spremni za sezonu

„Blagdani Duhova tradicionalno označavaju početak značajnijih turističkih kretanja, pa se tako i ove godine u Loparu krajem svibnja i početkom lipnja odmaralo u prosjeku nešto više od tisuću turista dnevno, što je gotovo dvostruko više nego prošle godine. Priprema turističke sezone odrađena je u suradnji Općine Lopar, Lopar Vrutka d.o.o. i TZO Lopar , tako da su prvi ovogodišnji turisti došli u destinaciju spremnu za njihov prihvat. Početkom svibnja odrađena je tradicionalna eko-akcija Neka školji budu bolji koja je ove godine posredstvom LAGUR-a u potpunosti financirana iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Početkom lipnja za iznajmljivače je upriličen Zbor iznajmljivača na kojem su detaljno upoznati sa svim novostima vezanim za ovogodišnje poslovanje. Ukoliko epidemiološke mjere dopuste, održat će se i brojna događanja od kojih svakako izdvajamo 10. jubilarni Festival skulpture u pijesku", poručio je Marin Mušćo, direktor TZ općine Lopar.

 

Pročitano 1371 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1