Home Najave 36. RGV | Koncert violinskog dua Anđelko Krpan i Martin Krpan | (čet.) 01.07. u 21h u crkvi sv. Križa

36. RGV | Koncert violinskog dua Anđelko Krpan i Martin Krpan | (čet.) 01.07. u 21h u crkvi sv. Križa

0
36. RGV | Koncert violinskog dua Anđelko Krpan i Martin Krpan | (čet.) 01.07. u 21h u crkvi sv. Križa

Foto: RabDanas

 

Rapske glazbene večeri održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

Rab danas oglas

 

Program:

  • J. S. Bach: Dvoglasne invencije br. 1, 4, 13 i 8 (obrada za dvije violine)

 

  • I. M. Jarnović: Duo za dvije violine u G-duru, op. 24, br. 5

Allegro con spirito ma con moderazione – Rondo: Allegretto

 

  • I. M. Jarnović: Duo za dvije violine u E-duru, op. 24, br. 6

Maestoso – Rondo: Allegro con spiritoso

 

  • B. Širola: Duo u C-duru za dvije violine

Allegro non tanto – Andante moderato – Allegro molto vivace

 

  • M. Šlik: Divertimento za dvije violine

Andante (con moto) – Allegro vivace e con fuoco – Moderato – Allegro vivace

 

  • B. Bartok: 8 dua za dvije violine

 

  • J. Halvorsen: Koncertni capriccio na norveške narodne melodije

 

ANĐELKO KRPAN rođen je u Zagrebu 1967. godine. Diplomirao je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Kristijana Petrovića te diplomirao i magistrirao na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču u razredu prof. Dore Schwarzberg. Usavršavao se na majstorskim tečajevima pod vodstvom Yfraha Neamana i Igora Ozima te na Menuhin Academy u švicarskom gradu Gstaadu. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima izdvajamo: prvu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Alpe-Adria u Italiji (1988.), nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml u Zagrebu (1993.), nagradu HGZ-a za 1989. godinu, nagradu Muzičke omladine Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika Hrvatske u 1993. godini te diskografsku nagradu Porin 2002. Godine 1999. odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića, a 2008. dobio je nagradu Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Od 1990. do 1993. bio je član Bečke komorne filharmonije. Jedan je od utemeljitelja i prvi violinist Gudačkog kvarteta Sebastian. Od 1993. bio je član, a od 1997. do 2002. koncertni majstor Zagrebačkih solista. Od 2002. do 2006. bio je koncertni majstor orkestra opere HNK-a u Zagrebu. S Gudačkim kvartetom Sebastian, pijanisticom Nadom Majnarić te violinistom Markom Generom snimio je deset CD-a za izdavačku kuću Croatia Records. Anđelko Krpan profesor je violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

 

ARTIN KRPAN rođen je u Zagrebu 1995. godine. Student je pete godine Muzičke akademije u Zagrebu u razredu prof. Leonida Sorokowa. U okviru projekta studentske razmjene Erasmus ove je akademske godine na studijskom boravku u Leipzigu na Hochschule für Musik und Theater Felix Mendelssohn Bartholdy u razredu prof. Ericha Höbartha. Violinu je počeo svirati u dobi od šest godina u razredu prof. Nele Rašan. Na međunarodnom violinističkom natjecanju Etide i skale održanom 2011. godine u Zagrebu osvojio je drugu, a na onome 2013. treću nagradu. Godine 2009. ušao je u finale međunarodnog natjecanja Lions Grand Prix, na kojem je 2014. osvojio posebnu nagradu. Osvojio je prve nagrade na Regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Velikoj Gorici (2008., 2010., 2012., 2014. i 2016.) i na Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe u Varaždinu (2008., 2010., 2012. i 2014.) i Zagrebu (2016.). Godine 2008. osvojio je posebnu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Alpe-Adria u Gorizii (Italija), a 2010. diplomu Posebno zapažen na Međunarodnom gudačkom natjecanju Rudolf Matz u Dubrovniku. Godine 2014. bio je finalist izbora za hrvatskog predstavnika Eurovizijkog natjecanja za mlade glazbenike. Godine 2016. osvojio je drugu nagradu na državnom natjecanju Papandopulo. Dobitnik je više prvih nagrada na Hrvatskom natjecanju komornih sastava: 2013. s pijanisticom Elizabetom Adžagom u kategoriji dua, 2014. u kategoriji kvarteta i u kategoriji kvinteta, te 2015. u kategoriji tria. Na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo s gudačkim je kvartetom osvojio treću nagradu u kategoriji komorne glazbe i za to mu je postignuċe 2015. godine dodijeljena i Dekanova nagrada. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima i Gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži. Godine 2016. bio je koncertni majstor međunarodnog orkestra EUphony. Pohađao je tečajeve violine u Grožnjanu (prof. A. Krpan i prof. S. Milenković), u Opatiji (prof. M. Sorokowa, prof. L. Sorokow) te na Strings International Music Festival u Bryn Mawru (Philadelphia, SAD) i Međunarodnoj ljetnoj akademiji u Semmeringu u Austriji (prof. Dora Schwarzberg, Anna Dzialak Savitska) kao i tečaj komorne glazbe u Weikersheimu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime