Home Najave Liburnia uplovljava u Rab | Turneja filmova s prošlog izdanja LFF-a

Liburnia uplovljava u Rab | Turneja filmova s prošlog izdanja LFF-a

0
Liburnia uplovljava u Rab | Turneja filmova s prošlog izdanja LFF-a

Foto: RabDanas

 

Riječ je o dokumentarcima “Porvenir” (12’) redateljice Renate Poljak koji je na lanjskom LFF-u žiri nagradio za najbolji film festivala, najbolju kameru (Boris Poljak) i najbolji dizajn zvuka (Iva Ivan), te najboljem filmu po izboru publike, “Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu” (76’) redatelja Tomislava Jelinčića.

Rab danas oglas

 

Porvenir, što na španjolskom znači budućnost, jedini je grad u Ognjenoj zemlji, na dnu zemaljske kugle, osnovan od strane hrvatskih migranata početkom 20. stoljeća. Jedan je od njih bio i redateljičin pradjed. Ovaj vizualno snažan poetski dokumentarac postavlja pitanje Ostaju li u našem tijelu sjećanja naših djedova, ostaje li nam sudbina da bježimo i tražimo bolje zemlje upisane u tijelo?

 

“Starac i roda” je priča o Malenoj i Klepetanu, dvjema rodama o kojima se brine Stjepan, umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda. Prije 28 godina Stjepan Vokić pronašao je Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada njih dvoje svoje dane provode zajedno, većinom u iščekivanju novog proljeća. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života. Klepetan, kako ga je Stjepan nazvao, vraća joj se svake godine i zajedno su do sada odgojili 60-ak malenih roda. Kad stigne jesen Klepetan i rode kreću na dalek put natrag prema Africi dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom.

 

Program se ostvaruje u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Rab, a podupiru ga Primorsko-goranska županija, HAVC i Zaklada “Kultura nova”.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime