Home Najave 36. RGV | Koncert jednog od najtalentiranijih mladih udaraljkaša Hrvatske Filipa Merčepa na marimbi

36. RGV | Koncert jednog od najtalentiranijih mladih udaraljkaša Hrvatske Filipa Merčepa na marimbi

0
36. RGV | Koncert jednog od najtalentiranijih mladih udaraljkaša Hrvatske Filipa Merčepa na marimbi

Foto: RabDanas

 

Koncerti Rapskih glazbenih večeri održavaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba

Rab danas oglas

 

Program / Programme:

Siegfried Fink: Suita za mali bubanj/ Suite for Snare Drum

  • Intrada
  • Toccata
  • Mista
  • Cadenza
  • Marcia

 

Tomasz Golinski: Luminosity (za marimbu) / (for marimba)

Anna Ignatowicz: Toccata (za marimbu) / (for marimba)

Joseph Schwantner: Velocities (za marimbu) / (for marimba)

Filip Merčep: TransPieceFINAL1.2 za vibrafon i uživo kontroliranu elektroniku / for vibraphone and live electronics

Nicolas Martynciow: Tchik (za mali bubanj) / (for snare drum)

Astor Piazzolla: Verano Porteno (za marimbu) / (for marimba)

 

Filip Merčep

Svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba i umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja. Diplomiravši 2015. godine u klasi prof. Igora Lešnika stekao je titulu magistra umjetnosti cum laude (s pohvalama). Tijekom studija Filip je postavio čvrste temelje na hrvatskoj glazbenoj sceni svirajući na gotovo svim najznačajnijim festivalima klasične glazbe, svirajući solo s većinom hrvatskih orkestara te osvajajući najprestižnije nagrade: Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011., Nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015., Nagradu Grada Samobora, Yamaha Scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. nagradu Universal Marimba Competition u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu, Dekanovu nagradu za iznimnu koncertnu aktivnost tijekom studija, Rektorovu nagradu za izvedbe hrvatskih udaraljkaških koncerata (Lesnikov Koncert za udaraljke i orkestar uz ZF te Papandopulov Koncert za ksilofon i gudače sa SO HRT-a), diskografsku nagradu Porin u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe” za snimku koncerta uživo povodom 18. rođendana radioemisije Klasična večer zagrebačkih šišmiša. Sve je počelo 2010. godine kada je izborio finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika, u kojem je kao jedini hrvatski finalist, uz Moniku Leskovar 1998. godine, svirao ispred Bečkog Rathausa pred 45.000 gledatelja uz pratnju Simfonijskog orkestra ÖRF-a, kojim je ravnao dirigent Cornelius Meister. Merčepov dugogodišnji projekt promocije hrvatske glazbe vrlo je aktivan u njegovoj koncertnoj karijeri, koji će u bližoj budućnosti objediniti na prvom samostalnom nosaču zvuka. Uz samostalnu karijeru klasičnog glazbenika Filip Merčep paralelno promovira svoja ostala tri projekta, koji imaju veliku umjetničku težinu u njegovom spektru djelovanja. Član je Sudar Percussion ansambla, s kojim nastupa diljem Hrvatske i inozemstva.

U najnovijem projektu OXYGENE obradama muzike Jean-Michele Jarrea otkrivaju nove mogućnosti uz elektroniku i sinkroniziranu multimediju. Filip je član i Marimba kvarteta s eminentom marimbisticom Katarzynom Myckom, koja mu je bila prvi marimbistički uzor. S kvartetom aktivno svira po Njemačkoj, a u studenom 2016. godine imali su turneju po SAD-u, koju su zaključili nastupom na najvećoj pozornici za udaraljkaše, na PASIC-u u Indianapolisu. Prije nekoliko godina započeo je i konceptualni projekt uz elektroničku glazbu naziva Dialogue, u kojem u suradnji s Nicolasom Sinkovićem istražuje umjetničku težinu prostora u kojima se projekt prezentira. Ideja je naglasiti karakteristike odabranih lokacija elektroničkim efektima i muzikom koja je napisana za tu priliku i prostor. „Mi samo pokušavamo predstaviti muzičku percepciju parametara te specifične lokacije“. Projekt je prezentiran na Osorskim glazbenim večerima, festivalu IPEW u Bjelovaru, BUMFestu u Sloveniji te Dubrovačkim ljetnim igrama. Filipu je 2018. priznat status slobodnog umjetnika, a ove je godine ostvario jednu od najvećih umjetničkih želja. Trenutno živi u Amsterdamu, gdje se usavršava na studiju Live Electronics pri amsterdamskom Konzervatoriju.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime