Home Najave 36. RGV | Koncert sestara Očić u rapskoj ex katedrali – Jelena Očić (violončelo) i Ljerka Očić (orgulje)

36. RGV | Koncert sestara Očić u rapskoj ex katedrali – Jelena Očić (violončelo) i Ljerka Očić (orgulje)

0
36. RGV | Koncert sestara Očić u rapskoj ex katedrali – Jelena Očić (violončelo) i Ljerka Očić (orgulje)

Foto: RabDanas

 

Ove dvije svjetski priznate umjetnice proslavile su se između ostalog i osebujnom interpretacijom barokne glazbe, koja je rezultirala nosačem zvuka The BaRock Experiance snimljenim 2013. za izdavačku kuću Chalenge Classics s djelima Jeana Barriera i Antonija Vivaldija, a prestižni diskografski časopis The Strad proglasio ga je jednim od najboljih izdanja 2014.

Rab danas oglas

 

Koncerti Rapskih glazbenih večeri održavaju se organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

 

PROGRAM

G. Frescobaldi:

  • Toccata II (orgulje)

 

T. Cecchini:

  • Sonata prima
  • Sonata seconda
  • Sonata terza (za violončelo i orgulje)

 

Anonimus (Hrvatska, 18.st., iz franjevačkog samostana u Klanjcu):

  • Tri jednostavačne sonate za orgulje

 

A. Stradella:

  • Pietà Signore (za violončelo i orgulje)

 

D. Zipoli:

  • Sonata per organo (della Sonata Op. 5 Nr. 7 di A. Corelli) | Preludio – Corrente – Sarabanda – Giga

 

A. Corelli:

  • Sonata in E minor Op. 5 No 8 (za violončelo i orgulje) | Largo – Allegro – Largo – Allegro

 

A. Corelli:

  • Sonata Op. 5 No 12 La Follia (za violončelo i orgulje) | La follia – Adagio (Var. 1. – 23.)

 

Dr. art. LJERKA OČIĆ

Jedna je od najistaknutijih hrvatskih glazbenih umjetnica. Nastupala je u gotovo svim europskim zemljama, SAD-u, Australiji, Japanu, Maleziji, Rusiji, Azerbajdžanu, Gruziji, Sibiru, Ukrajini i Moldaviji. Nastupe je imala na znamenitim orguljama te u okviru glazbenih sezona svjetskih metropola, od New Yorka do Moskve, Tokyja, Sidneya i Kuala Lumpura. Održala je preko 1300 koncerata. U okviru tematskih koncertnih programa predstavila je cjelokupne orguljske opuse F. Mendelssohna, C. Francka, J. Brahmsa i F. Dugana, a tijekom dviju koncertnih sezona (2013. – 2015.) održala je 20 koncerata u okviru projekta Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća. Održava majstorske tečajeve interpretacije u zemlji i inozemstvu.

Članica je međunarodnih žirija orguljaških natjecanja. Dosad je snimila 30 nosača zvuka za domaće i inozemne diskografske kuće. Autorica je niza televizijskih i radijskih emisija posvećenih orguljskoj glazbi. Bavi se publicistikom, a uz stručne članke te redaktorski i istraživački rad na hrvatskoj orguljskoj literaturi 2004. je godine objavila knjigu eseja Orguljska umjetnost u izdanju Matice hrvatske. Godine 2006. objavila je i knjigu o novom metodičkom pristupu podučavanju orgulja Orgulje… energija duha. Učestalo je pozivana na europske glazbene akademije (Ljubljana, Weimar, Mannheim, Trossingen, Verona) na gostovanja u okviru programa Erasmus. Od studenog 2014. do 2019. godine prodekanica je za međunarodnu i međuinstitucionalnu suradnju na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnica je niza prestižnih međunarodnih i domaćih priznanja, od Nagrade Milka Trnina do nekoliko diskografskih nagrada Porin, pedagoških nagrada, Nagrade Grada Zagreba, najviše državne nagrade Vladimir Nazor i odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za doprinos kulturi. Godine 2017. stekla je doktorat umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu s temom Europska orguljska glazba kroz razdoblja i stilove od 16. do 21. stoljeća.

 

JELENA OČIĆ

Jedan od najvećih interpreta suvremene glazbe, Siegfried Palm, ocijenio je Jelenu Očić jednim od vodećih talenata na polju interpretacije suvremene glazbe. Bernard Greenhouse, legendarni violinčelist i osnivač Tria Beaux Arts, nazvao ju je jednim od najosebujnijih violončelističkih talenata našeg vremena. Nakon završetka studija glazbe u rodnom Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja, Jelena Očić nastavila je studij na Visokoj glazbenoj školi u Mannheimu u klasi velikog violončelista i pedagoga Michaela Flaksmana. Svoj glazbeni jezik i instrumentalnu umjetnost obogatila je usavršavanjem u privatnoj klasi Bernarda Greenhousea u SAD-u (od 2004. do 2010.). Ne samo Siegfried Palm i Bernard Greenhouse već i Leslie Parnas, Arto Noras, Victoria Yagling i Heinrich Schiff nadahnuli su je da postane jedinstvena i moćna glazbena ličnost. Svojim interpretacijama violončelističke literature, od ranog baroka do suvremenih skladatelja, Jelena Očić ostavlja nezaboravan dojam na svoju publiku.

Jelena Očić trenutno je senior professor na CvA u Nizozemskoj. Među njezinim studentima nalaze se pobjednici međunarodnih natjecanja i članovi velikih orkestara. Kao komorna glazbenica redovito surađuje s izvanrednim umjetnicima poput Joséa Gallarda, Gernota Süssmutha, Friedemanna Eichhorna, Juliusa Bergera, Per Arnea Glorvingena, Vladimira Mendelssohna i dr. Kvartet Delian doživio je s njom izuzetno plodnu fazu, koja je uključivala i zajedničke nastupe s pijanistom Berndom Glemserom i njemačkim glumcem Brunom Ganzom. Preminuli violončelist Tria Beaux Arts, Bernard Greenhouse, također je bio jedan od njenih scenskih partnera. Posvetila mu je i jedan od svojih nosača zvuka, snimljenih za nizozemsku izdavačku kuću Challenge, na kojem se nalazi i njezina interpretacija Beethovenove Kreutzer sonate u obradi za violončelo. Za istu izdavačku kuću snimila je i CD posvećen djelima iz razdoblja baroka u suradnji sa sestrom, hrvatskom orguljašicom Ljerkom Očić. Ovaj nosač zvuka, pod nazivom The BaRock Experience, osvojio je kolosalne kritike prestižnih glazbenih publikacija poput magazina The Strad.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime