Home Najave Najava izložbe “Pjaceta i crnika – 100 godina u 100 slika”

Najava izložbe “Pjaceta i crnika – 100 godina u 100 slika”

0
Najava izložbe “Pjaceta i crnika – 100 godina u 100 slika”

Foto: Foto: Arhiva Društva prijatelja Raba

 

Prikupljene obiteljske fotografije svjedoče da se generacije Rabljana uz Pjacetu i njenu crniku nisu samo fotografirale, nego i rađale, odrastale, družile, živjele i umirale te da ona zauzima važno mjesto kako u osobnoj, tako i u kolektivnoj memoriji.

Rab danas oglas

Crnika se puno bolje ukorjenila od novog naziva – nakon sto godina Rabljani trg i dalje nazivaju Pjacetom. Ove godine, 23. travnja Društvo prijatelja Raba pokrenulo je akciju prikupljanja osobnih, obiteljskih i grupnih fotografija snimljenih na tome trgu. Odaziv i interes za projekt bio je za svaku pohvalu te je do sada prikupljeno preko tri stotine fotografija od kojih će stotinu najzanimljivijih biti prezentirano ovom izložbom. Prikupljene obiteljske fotografije svjedoče da se generacije Rabljana uz Pjacetu i njenu crniku nisu samo fotografirale, nego i rađale, odrastale, družile, živjele i umirale te da ona zauzima važno mjesto kako u osobnoj, tako i u kolektivnoj memoriji.

 

Drugi aspekt projekta bio je prikupiti priče i sjećanja na Pjacetu, s naglaskom na priču o ljudima koji su crniku posadili. Predaja o akterima sadnje – Toniju Bačiću i Frani Generiniju, inače članovima prvog postava Gradske glazbe, kao i sjećanja na nebrojene koncerte održane upravo na Pjaceti potvrdila su trajnu povezanost Pjacete i crnike s tom institucijom, podjednako bitnom za kolektivni identitet grada. Limena glazba DVD-a Rab, koja je svoj stoti jubilej proslavila 2013. godine, rado se odazvala pozivu Društva prijatelja Raba da svojom glazbom uveličaju proslavu jubileja i otvorenje izložbe.

 

 Slavko Matić, Jugo Pende i Marko Matić na Pjaceti 1979.

 

Predaja o akterima sadnje – Toniju Bačiću i Frani Generiniju, inače članovima prvog postava Gradske glazbe, kao i sjećanja na nebrojene koncerte održane upravo na Pjaceti potvrdila su trajnu povezanost Pjacete i crnike s tom institucijom

Projektom se nastojalo istražiti i valorizirati upravo taj intiman odnos građana i gostiju s Pjacetom – najmanjim ali i najpopularnjim trgom u gradu. Ona predstavlja iznimno vrijedan i autentičan primjer mediteranskog trga – javan, dostupan i zaštićen, uvijek posjećen, no sačuvan od ikakve komercijalizacije. Fascinantno je koliko samo jedno, ali pažljivo odabrano i pozicionirano stablo može definirati prostor i uvjetovati njegovo korištenje i doživljaj. Želeći naglasiti ekološku i ambijentalnu važnost sadnje i očuvanja stabala na otvorenju izložbe će se građanima dijeliti sadnice crnike. 

 

 

DPR poziva sve Rabljane i goste da posjete izložbu, prepoznaju ljude na fotografijama te s njima podjele svoja sjećanja i skenirane fotografije preko e-maila prijatelji.raba@gmail.com ili facebook grupe Društvo prijatelja Raba 1895, na kojoj je moguće pogledati dio prikupljenog materijala. Prilozi koji stignu za vrijeme i nakon izložbe bit će uključeni u monografiju projekta.

 

Izložbu realizira Društvo prijatelja Raba uz pomoć Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Turističke zajednice Grada Raba, a ostvarena je i suradnja sa nadolazećim Rab film festivalom.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime