logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Utorak, 24 Kolovoz 2021 10:35

Fotograf samoće i tišne – Izložba riječkog fotografa Borisa Pajkurića u Galeriji Pik

Napisao/la Barbara Marelić
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Od 27. kolovoza do 27. rujna 2021. u gradskoj Galeriji Pik u Rabu će biti postavljena samostalna izložba riječkog fotografa Borisa Pajkurića. Otvorenje izložbe je u petak 27. kolovoza u 21.00h pred ulazom u Galeriju Pik.

 

Motivi i sadržaji Pajkurićevih fotografija su priroda i more. On je prvenstveno autor koji mora spoznati i doživjeti svu slojevitost, mističnosti i zagonetnost ogromnih planina kojima pohodi. Snimljeni pejzaži ili prizori s dugih planinski šetnji ustvari su slikovni zapisi njegove vlastite kontemplacije; ambijenti tišine i mira. Druga tema autorovog interesa je more i život uz more. To su uglavnom vrlo čvrste kompozicijske sheme u mjeri klasične ili onovremene estetike. U sadržaju većine njegovih fotografskih slika nema ljudi. To su slike tišine, ljepote i samoće. U njima je otiskivao sebe.

 

Boris Pajkurić je rođen u uglednoj sušačkoj obitelji 1904. godine. Još kao mladić učlanjuje se u Planinarsko društvo Velebit, podružnicu na Sušaku u kojem djeluje i fotosekcija. Istovremeno se aktivno bavi i planinarenjem i fotografiranjem. Ove dvije aktivnosti ispunit će slobodno vrijeme Pajkuriću i gotovo ga u cijelosti okupirati. Budući je bio neumorni aktivist i entuzijast, s grupom istomišljenika pokreće inicijativu i osniva Fotoklub Sušak u kojem je neumorni član sve do svoje smrti.

 

Boris Pajkurić je sudjelovao je na mnogima nacionalnim i međunarodnim izložbama fotografije i dobitnik je niza priznanja i nagrada za svoj rad.

Pročitano 684 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1