Home Najave 36. RGV | Koncert riječkog pijaniste i skladatelja Filipa Faka | (čet.) 09.09. u 21h u crkvi sv. Križa

36. RGV | Koncert riječkog pijaniste i skladatelja Filipa Faka | (čet.) 09.09. u 21h u crkvi sv. Križa

0
36. RGV | Koncert riječkog pijaniste i skladatelja Filipa Faka | (čet.) 09.09. u 21h u crkvi sv. Križa

Foto: RabDanas

 

Koncert se održava u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH, Primorsko-goranske županije, Grada Raba i Turističke zajednice Grada Raba.

Rab danas oglas

 

Na programu će se naći djela Mozarta, Chopina, Dore Pejačević i Franza Liszta.

 

Filip Fak (Rijeka, 1983.) – pijanist i skladatelj. Docent je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnosti predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika te direktora Opere HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama. Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima (Zagrebačka filharmonija, Simfonijski orkestar HRT-a, Zagrebački solisti, Cantus Ansambl) pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Aleksandar Marković, Adriano Martinolli, Ville Matvejeff, Aleksandar Kalajdžić, Luca Pfaff, Ari Rasilainen i dr.

Osim nastupa uz orkestre održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Majstorski ciklus HRT-a, Lisinski subotom, Osorske glazbene večeri, Festival Diapason, Glazbene večeri u sv. Donatu, Festival sv. Marka itd. U svom solističkom repertoaru posebnu pozornost posvećuje izvedbama suvremenih autora, praizvodeći tako mnoga djela novijeg datuma, od klavirskih minijatura i komorne glazbe pa sve do velikih djela s orkestrom (primjerice, Klavirski koncert A. Knešaureka iz 2015. i Invisible Cities D. Gasparinija iz 2019. godine).

Ostvario je velik broj zvučnih zapisa za arhiv Hrvatskog radija, a objavio je i više nosača zvuka. Suosnivač je i član Riječkog klavirskog trija, a dugogodišnji je honorarni član i brojnih drugih ansambala (Cantus Ansambl, Simfonijski orkestar HRT-a i dr.). Također, bio je službeni pijanist na majstorskim radionicama istaknutih umjetnika (Dunja Vejzović, Valter Dešpalj) kao i na međunarodnim natjecanjima (A. Janigro, V. Huml, B. Papandopulo). Osvojio je brojne nagrade, a od onih najrecentnijih ističe se nagrada Milka Trnina za najbolje godišnje glazbeno ostvarenje za 2019. godinu. Održava stručne seminare i majstorske tečajeve iz klavira i komorne glazbe diljem Hrvatske i u inozemstvu. Autor je više eseja i javnih predavanja na temu suvremene glazbe i recepcije umjetničke glazbe u suvremenom društvu. Osim pijanizmom Filip Fak bavi se i skladanjem.

Dosad je skladao prvenstveno djela za klavir, koja su izvođena u Hrvatskoj i inozemstvu, dok su neka i nagrađivana. Usavršavao se na poslijediplomskom studiju elektroničke glazbe u klasi prof. Zlatka Tanodija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Koautor je i komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK-a Ivana pl. Zajca u Rijeci.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime