Home Najave Premijera filma “A. LINARDIĆ – Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa” redatelja Sanjina Badurine

Premijera filma “A. LINARDIĆ – Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa” redatelja Sanjina Badurine

0
Premijera filma “A. LINARDIĆ – Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa” redatelja Sanjina Badurine

Foto: RabDanas

 

Film je realiziran u produkciji Video studija Piloto i nagrađivanog rapskog redatelja Sanjina Badurine. Naručitelj filma je Udruga “MAGRIŽ” iz Martinšćice čiji je predsjednik gosp. Ivo Saganić ujedno i inicijator ideje o snimanju ovog zanimljivog filma. Novac za snimanje ovog 63 minute dugog filma osigurala je Turistička zajednica grada Cresa uz pokroviteljstvo Grada Cresa.

Rab danas oglas

 

Premijerne projekcije dokumentarnog filma “A. LINARDIĆ – Samo jedna kapljica – čitav oblak miomirisa” održat će se:

  • u subotu 9. listopada u Martinšćici, u prostoru Dopolavoro s početkom u 18:30h
  • u nedjelju 10. listopada u Cresu, u prostoru Osnovne škole Frane Petrića s početkom u 18:30h
  • u ponedjeljak 11. listopada u Malom Lošinju, u prostoru muzeja Apoksiomena s početkom u 18:00h

 

Sanjin Badurina je film započeo snimati početkom veljače ove godine, a zanimljivo je spomenuti, u kontekstu rapsko-lošinjske suradnje na filmu, i to da se u ulozi oca Andrije Linardića – Ivanova pojavljuje Lošinjanin Mladen Šurlina, inače porijeklom s Raba, koji već više od 40 godina glumi u amaterskom kazalištu u Malom Lošinju. Sina, Andriju Linardića – Meštrića, glumi također Rabljanin Josip Badurina, koji je ujedno bio i asistent prilikom snimanja. Kadrovi filma snimani su na Cresu i u Trstu kod unuke Andrije Linardića, gospođe Allesandre Fornasier.

 

Josip Badurina u ulozi Andrije Linardića mlađeg

 

Donosimo vam i ulomak iz govora predsjednika Udruge “Magriž” Ive Saganića na otvorenju muzeja “Andrija Linardić” u kolovozu prošle godine:

– “U najvećem procvatu destilerije Linardi pri dosegu svoje svjetske proizvodnje, san Germošćana Andrije Linardića gasi se 1931. godine kada u svojoj 75 godini života gubi životnu bitku zadovoljan svojim dostignućem i uspjehom kojeg je njegov sin Andrija zvan Meštrić nastavio. Andrija mlađi zvani Andrea Meštrić u braku sa Marijom Stanić rodom iz Ustrina, imali su 9-toro djece, 4 kćerke i 5 sinova od kojih je samo najmlađi sin ostao duže živjeti i dočekao starost a od krštenja nosio dva imena Ljubo i Andrea te u obitelji i prijatelja zvan obim imenima. On je trebao biti treći nasljednik obiteljske destilerije.

U vremenu 2. svjetskog rata od 1940. do 1947. rad destilerije je potpuno zaustavljen.

Na vrhuncu svojeg uspjeha, dolaskom Jugoslavije i novog političkog ustrojstva 1946., gasi se san još jednog velikana Andrije Linardića – Meštrića, koji je svojom uspješnošću doveo, sada već modernu destileriju Linardich do svjetske slave. Sve napušta i 1949. i seli sa familijom u Trst. Teška srca, napušta sve ono, za što su se on i njegov otac svojom vizijom borili za dobrobit svoje obitelji, otočkog stanovništva i cijelog čovječanstva.

Za svoj uspjeh i rad, te promociju malog mjesta Martinšćica (San Martino) Andrija Linardić Ivanov, veliki Meštar moderne destilerije eteričnoga ulja i njegov sin Andrea Meštrić, zaslužuju svoj muzej i spomen obilježje u Martinšćici, da se time ovjekovječi uspjeh ovih velikana koji su ime Martinšćice doveli još pred 112 godina, na svjetsku kartu industrijske proizvodnje eteričnog ulja od salvije i smilja.” (Ivo Saganić)

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime