Home Baština koja obvezuje Ostavština obitelji Verderber | Sudbine pionira rapske fotografije

Ostavština obitelji Verderber | Sudbine pionira rapske fotografije

0
Ostavština obitelji Verderber | Sudbine pionira rapske fotografije

Foto: Fotografije: Zavod za očuvanje kulturne baštine Nesseltal Koprivnik (Slovenija)

 

U vrijeme Prvog svjetskog rata morao je služiti vojsku. Imao je veliku sreću da je preživio ta teška vremena. Po podacima iz mojeg arhiva mogu sa sigurnošću tvrditi da je Rudolf Verderber bio prvi profesionalni fotograf koji se je tim poslom bavio na Kočevskem, ali i na Kvarneru (to znamo zahvaljujući pečatima iz tog razdoblja). Zbog svega toga možemo sa sigurnošću konstatirati da je Rudolf Verderber bio putujući fotograf kojem je mediteranska klima odgovarala do te mjere da je svojim fotografi jama bio prisutan na Kočevskem, na Rabu i u Boki kotorskoj.

Rab danas oglas

 

Fotografija je bila obiteljski posao Verderberovih. Njome se u istoj mjeri bavila majka Rudolfova, supruga Marija kao i njihova djeca. Vrijedilo je uvjerenje da su Kočevari izrazito poduzetni ljudi. Taj dobar glas pratio je i Verderbera starijega.

 

Brat i sestra Rudof (mlađi) i Margit Verderber – nakon Rudolfove prerane smrti 1928. g., Margit ipak ostaje na Rabu i nastavlja obiteljski posao, a atelje “Foto-Amateur-Zentrale”, odnosno “Foto Verderber”, preimenuje u “Foto SPORT”.

 

Razlozi dolaska na Rab

Stare poslovne veze su vjerojatno dovele do toga da je obitelj Verderber otvorila svoj fotografski atelje na Rabu. Naime, u to vrijeme je na Rabu djelovao još jedan fotografski atelje. To je bio fotografski atelje ZAZA kojega je vodio Ivan Zagorac, dugogodišnji poslovni prijatelj Rudolfa Verderbera. Upoznali su se na Sušaku gdje je Zagorac imao svoj drugi atelje. Postoji i druga mogućnost razloga dolaska na Rab. To je sinova bolest. Sin Rudolf je imao tuberkulozu.

 

Pogled s tvrđave sv. Kristofora na staru gradsku jezgru i okolicu – s gradskih zidina, točnije iz predjela (Tvrđava sv. Krištofor) puca prekrasan pogled na staru gradsku jezgru i obližnju okolicu. Fotorazglednica je bila otposlana 1929. godine. U gornjem lijevom kutu fotorazglednice se vidi predio Padova sa svoja tri zaljeva i mjestom Barbat.

 

Ponuda fotografskih usluga na Rabu s prvim razvojem turizma 

Skupa s razvojem hotelijerstva, u gradu Rabu se pojavljuju i ostali nositelji turizma kao usporedne djelatnosti; to su fotografski studiji, ponuda fotografskih usluga i izrada (izdavanje) razglednica. Na otoku su bili mnogi fotografski studiji, npr. Foto Zaza, Foto Rio, Foto Centar. Pojavljuju se također izdavači razglednica: domaćin Franjo Kukulić, Atelie Stella (op. a. Ante Stella), Ivan Sušić, Lujo Polak, M. i S. Halilagić, prodaja novina i časopisa, Rab/Arbe/, Trafika Julijana ud. Tonsa Rab. Između 1925. i 1926. godine pojavilo se novo ime među prethodno spomenutim fotografima – fotografska obitelj Verderber.

 

Gradska ura

 

Nakon prerane smrti Rudolfa Verderbera (mlađeg) njegova sestra Margit ipak ostaje na Rabu

U starom dijelu grada Raba (Ulica kraljice Marije) između 1926. i 1943. obitelj Verderber je imala fotografski atelje “Foto-Amateur-Zentrale”, ili kraće “Foto Verderber”. Vodio ga je sin Rudolf Verderber (mlađi). Kasnije mu se pridružila sestra Margit. Na žalost sin Rudolf Verderber mlađi umro je u cvijetu mladosti 1928., star svega 23 godine. Bio je pokopan na gradskom groblju u Rabu, no njegov grob je prekopan 60-ih godina prošloga stoljeća. Sinovljeva smrt bila je težak udarac za obitelj, posebno ju je teško preboljela sestra Margit koja je s bratom bila jako povezana. Nakon njegove smrti odlučila je ostati na Rabu. Studio je obnovila i promijenila ime u “Foto SPORT”. Ime je bilo uspješno jer se njihov logotip pojavljuje na fotografi jama i razglednicama nakon 1928. godine. Margit se posebno osposobila za izradu razglednica i ateljerske fotografije. Kao profesionalna fotografkinja bila je prisutna na skoro svim društvenim događajima između Prvog i Drugog svjetskog rata, npr. njene razglednice nalazimo također prilikom posjete engleskog prijestolonasljednika na Rabu u 30-im godinama prošlog stoljeća.

 

TEŽAK S TOVARIMA – Motiv na kojem je fotografiran domaćin s magarcima (tovarima) bio bi u današnje vrijeme jako rijedak. Snimka je nastala u gradskom pristaništu, zgrada u pozadini na lijevoj strani zaljeva je hotel Bristol (danas hotel Arbiana).
Naklada: Margit Verderber, Rab, Nr. 116 naštampana razglednica (bakrotisak), neotposlana oko 1930. godine.

 

Drugi svjetski rat odredio sudbinu obitelji Verderber-Drucker

Margit na Rabu upozna budućega supruga. Igo (Izidor) Drucker, po rodu iz Beča, honorarno se zaposlio kao glazbenik na Rabu. Nastupao je u hotelu Praha gdje je i upoznao Margit. 1930. godine im se je u Kočevju rodio sin Rene. Zbog rođenja prvog sina Margit je za neko vrijeme napustila Rab. Drugi svjetski rat koji je za obitelj Verderber-Druker sudbonosan, dočekali su na Rabu. Zbog svojih kočevarskih korijena, ženidbe s austrijskim državljaninom i neprimjernog moralno-političkoga statusa talijanska ju vlast konfinira u Italiju. Mada se kasnije vratila u novoustanovljenu državu Jugoslaviju, po rođenju drugoga sina ju je napustila. Za stalno se naselila u Beču i tamo živjela do svoje smrti 1993. godine.

Rudolf Verderber (stariji)

Životna putanja putujućeg fotografa

MARGIT Rudolf PRAVAU međuratno vrijeme obitelj Rudolfa Verderbera (starijeg) živjela je razapeta između Kočevja (Slovenija), Raba (Hrvatska) i Kotora (Crna Gora). Početak Drugog svjetskog rata Rudolf Verderber (stariji) je dočekao u Kočevju. Na nagovor sina Brune sele se najprije u Kotor, a kasnije na Bled. Svibnja 1945. obitelj Rudolfa Verderbera evakuirana je u Austriju, u mjesto St. Danijel u Koruškoj. Umro je 1962. godine u Austrijskoj Koruškoj.

 

Gornja ulica

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime