logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Srijeda, 30 Ožujak 2022 13:32

Otvorenje izložbe Dejana Dumenčića Arb(t)efakti | (pet.) 8.4.2022. u 19.30h

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)

U petak, 8. travnja 2022. u 19.30 sati, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta i pod pokroviteljstvom Grada Raba, u crkvi sv. Katarine u Rabu bit će otvorena izložba rapskog dipl. slikara Dejana Dumenčića, zanimljivog naziva Arb(t)efakti.

 

Kako navodi Natalia Beg u svojem najavnom tekstu izložbe, Dejan Dumenčić obrađuju motive rapske arhitektonske baštine afirmirajući ih u rapskoj javnosti ističući njenu važnost na jedan diskretan pa čak i samozatajan način.

 

Rapska arhitektonska baština odraz je mentaliteta ljudi, njihovih potreba i težnji. Ona je isto tako odraz kulturnog kruga kojemu neko društvo pripada. U našem se primjeru nalazimo u mediteranskom kulturnom krugu zajedno sa ostatkom Dalmacije koje je Rab bio dio sve do pada Mletačke Republike.

 

Dumenčićevi radovi prikazuju konkretne i prepoznatljive dijelove grada Raba, a to su renesansni portali rapskih patricijskih obitelji. Nekolicina sačuvanih rapskih portala među kojima su portal male palače Galzigna, palače Nimira, palače Cernotta, portal velike palače Galzigna simboli su starogradske jezgre.

 

Iako su loze navedenih obitelji uglavnom izumrle, kroz arhitektonska ostvarenja u gradu dobile su vječni život. Osim reprezentativnih portala patricijskih kuća obuhvaćena su i pročelja dvaju značajnih sakralnih objekata. To su pročelje nekadašnje rapske katedrale i crkve sv. Franje na Komrčaru.

 

Nekadašnja katedrala ne ističe se samo jednostavnom ljepotom svojeg pročelja već je i simbol važnosti rapske komune te mjesto okupljanja rapskog puka kako nekada tako i danas, dok je crkva sv. Franje trag u svijesti Rabljana ostavila ljepotom i vrsnoćom izvedbe portala.

 

Kroz jedan od radova predstavljena je i kuća Pik koja sudeći po arhitektonskoj izvedbi nije patricijska, ali pažnju zaokuplja parom kvalitetno kiparski obrađenih glava smještenih sa obje strane portala. Našu maštu golica i u profilu prikazan reljef muškarca na sredini nadvratnika portala koji se tajanstveno smiješka ne otkrivajući nam radi li se o nečijem portretu.

 

Radovi na izložbi predstavljaju ljude kroz materijalnu baštinu koju su ostavili za sobom. Pri tome se autor usredotočio na nekoliko ključnih vizualnih točaka grada. Izložba Dejana Dumenčića proučavanje je arhitektonske povijesti te svojevrsni arhitektonski izlog kroz koji upoznajemo svoj grad i lokalnu baštinu, a time i sami sebe, jer je grad odraz ljudi koji u njemu žive.


Donoseći nam predstavljene motive kroz ovu izložbu jasno je kako je autor htio istaknuti lokalna obilježja i spojiti sadašnji trenutak s poviješću ne dozvoljavajući da zaborav proguta ljepotu, da sadašnji trenutak pregazi vrijednosti i tradiciju koja su se gradila stoljećima, zaključuje Natalia Beg.

Pročitano 664 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1