Home Uncategorized @hr U potrazi za mirom | Barbatska Karmenica – utočište u kojem nalazimo suglasje sa samima sobom

U potrazi za mirom | Barbatska Karmenica – utočište u kojem nalazimo suglasje sa samima sobom

0
U potrazi za mirom | Barbatska Karmenica – utočište u kojem nalazimo suglasje sa samima sobom

Foto: Foto: Ruža Kaštelan

 

A među te male oaze duha svakako spada i barbatski blagdan Gospe od Karmela, koji se slavi dana 16. srpnja. Karmel je brdo u Palestini uz obalu Sredozemnog mora odakle je prorok Ilija vatreno branio vjeru u Izraelu. U Srednjem vijeku vjernici su počeli slaviti uspomenu na zaštitu Majke Božje, koju je Gospa pružila nosiocima karmelskoga škapulara. A samo etimologija naziva Karmel upućuje na plodnu vrtnu zemlju, što znači plodna zemlja u neplodnoj pustinji.

Rab danas oglas

 

Pa barbatski kip Majke Božje od brda Karmel, koji se nalazi na pokrajnjem oltaru u crkvi sv. Stjepana, pape i mučenika, po mjestu u procesiji nose mlade žene i majke, odjevene u tradicionalne narodne nošnje. Čine to u pratnji mještana, vjernika, gostiju, žitelja okolnih mjesta, pa i znatiželjnika, pjevajući marijanske pjesme, koje su pjevali i naši pređi davno prije nas. Ove je godine misno slavlje predvodio svećenik u mirovini, domaći sin, vlč. Tomislav Debelić, koji je poznat kao – svećenik preko oceana – jer je puno godina službovao u Susku i Unijama. I kada su bila loša vremena trudio se doći nekako do tih otoka. Želio je da i ti ljudi slave svete mise, pa bilo to i jednom nedjeljom, jer je sve manje svećenika, ali i sve manje stanovnika na otocima.

 

Svoju homiliju je vlč. Tomislav počeo vrlo emotivno, jer prošlo je 65 godina od njegove prve sv. mise koja je bila za Karmenicu, u ovoj istoj crkvi. Između ostaloga je rekao:

– „Ova naša prisutnost ovdje danas je Božja radost, i hvala što postojite dječaci i djevojčice, očevi i majke, djedovi i bake, jer prije nas nikoga nije bilo, a Bog nam je darovao život. I našim djelovanjem oblikujemo svijet, i na taj način i najmanje djelo naših ruku i našeg duha, ima njegov divni sjaj i njegovu veličinu. Moramo se radovati ako možemo stvarati i imati strahopoštovanje pred onim što svaki pojedini čovjek stvara.“ A posebno se obratio djevojkama, ženama i majkama izgovorivši riječi Majke Terezije: “O vama majke i žene ovisi budućnost svijeta!“

 

Sudjelovali su na euharistiji rapski svećenici, a među njima i vlč. Petar Kordić koji je već prošao svoju zlatnu obljetnicu svećeništva, a prvu sv. misu također je slavio u svom rodnom mjestu za blagdan Karmenice. Također je sudjelovao u slavlju i dr. sc. don Tomislav Zečević, iz riječke nadbiskupije, koji je trenutno na službi župnika u Skradu, a slavio je 2007. godine, nakon ređenja za svećenika svetu misu također na blagdan Karmenice u Barbatu, pa se uvijek voli vratiti gdje su mu bili počeci i gdje su, naravno, njegovi barbatski prijatelji.

 

Te male duhovne oaze nas nose da ne budemo tvrdi pa ni u prosuđivanju. Budimo nježni i pokušajmo shvatiti neizrecivu čežnju za srećom katkada i u malim stvarima… U našu će vlastitu samoću i slabost ući divni trenuci koji će nas izdići iz svagdašnje neurednosti robovanja životu. Imat ćemo srce koje može zagrliti sve ljude.

 

„Bože, kao za vjetrom išao je moj lov na Tebe, ali te nikad nisam uhvatio. Tada sam stao i dozvolio da vjetar uhvati mene i sve je postalo tako jasno i svijetlo. Pjesma vjetra postala je moja vlastita pjesma.“

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime