logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

Četvrtak, 30 Lipanj 2016 10:18

Izazovi memorijalizacije na Rabu i Golom otoku

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Izazovi memorijalizacije na Rabu i Golom otoku Izvor: Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

U subotu, 02. srpnja s početkom u 09.00 h u dvorani Kina Rab, Bobotine 1a, počinje javna rasprava o izazovima memorijalizacije na Rabu s fokusom na Goli otok, a na kojoj ce sudjelovati Valerij Jurešić, pročelnik za kulturu Primorsko goranske županije, Alen Adreškić, načelnik općine Lopar, Željko Peran, predsjednik Gradskog vijeća grada Raba, Darko Bavoljak, Udruga Goli otok Ante Zemljar, Ivo Barić, Udruga antifašista Raba i Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Od 11.30 u istom prostoru s raspravom o umjetnosti kao otporu represiji govorit će; Borka Pavičević, dramaturginja, Oliver Frljić, redatelj i umjetnici Siniša Labrović, Damir Čargonja i Marijan Crtalić.

Od 17.00 h nastavljamo s filmskim programom unutar kojeg će se prikazati dokumentarni filmovi; GOLI OTOK (51'), redatelj DARKO BAVOLJAK; GOLI (75'), redateljica TIHA K. GUDAC. Nakon projekcije filmova uslijedit će razgovor s redateljem Bavoljakom i redateljicom Gudac.

Subotnja događanja su dio ljetne škole Kultura pamćenja u suvremenoj Europi, koja danas, 29. lipnja 2016., počinje u gradu Rabu a nastavak je upravo završenog volonterskog kampa na Golom otoku Pejzaž sjećanja. Školu organiziraju Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Udruga Goli otok Ante Zemljar i Volonterski centar Zagreb.

Tijekom cijelog tjedna, do nedjelje 03. srpnja 2016., na otoku Rabu i Golom otoku , povjesničari, kustosi, aktivisti i umjetnici iz Poljske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Slovenije i Hrvatske, problematizirat će izazove, mogućnosti i domete praksi sjećanja u različitim nacionalnim kontekstima.

Kroz izlaganja, radionice, studijske posjete lokalnim mjestima sjećanja, volonteri (polaznici međunarodnog volonterskog kampa Pejzaž sjećanja), profesionalci i zainteresirani građani će dobiti priliku za refleksiju dijalog o stanju kulture sjećanja u kontekstu Hrvatske, post-jugoslavenke regije i Europe.

Program na hrvatskom i engleskom jeziku potražite na linku u nastavku http://www.documenta.hr/hr/kultura-pamćenja-u-suvremenoj-europi-rab-kampor-goli-otok-29.06-03.07.-2016.html

Pročitano 2205 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1