logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 20 Listopad 2019 17:43

Održano 14. izdanje memorijalnog natjecanja u podvodnom ribolovu „TONSA – STANIČIĆ“

Napisao/la Hrvoje i Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Održano 14. izdanje memorijalnog natjecanja u podvodnom ribolovu „TONSA – STANIČIĆ“ Foto: Hrvoje i Ivica Hodak

Na subotnjem 14. memorijalnom natjecanju u podvodnom ribolovu koje se održava u počast nesretno stradalim rapskim podvodnim ribolovcima Tomislavu Tonsi i Sanjinu Staničiću sudjelovalo je 17 dvočlanih ekipa pristiglih iz 8 klubova („Luben“ Rijeka, „Periska“ iz Ploča, „Croatia Apnea“ iz Rovinja, „Jastog“ iz Šmrike, „Škarpina“ iz Nerezina, ŠRK „Erik Radin“ iz Novigrada, ŠRK „Dolin“) i jedan crnogorski natjecateljski par iz Podgorice. Upravo je zbog crnogorskih natjecatelja Memorijal imao i međunarodni karakter, a da se radi o iznimno cijenjenom natjecanju koje privlači ponajbolje hrvatske podvodne ribolovce, potvrđuje i to što je do Raba doputovao i Mislav Čalo -  izbornik hrvatske reprezentacije u ovom sportu.

 

Ukupno je ulovljeno 196 kg ribe uz napomenu da na kvalitetniji ulov otpada 67 kilograma dok su preostalih 129 kilograma težili ulovljeni ugori. Najulov, s lubenom teškim 3,296 kg, ostvario je Andrej Petrović.

Organizator ŠRK „Dolin“ iz Barbata je i ovaj 14. po redu memorijal započeo dirljivim zajedničkim isplovljavanjem svih natjecatelja iz luke Rab u pravcu mjesta na kojem su, uz minutu šutnje i zvuke brodskih sirena, članovi obitelji stradalih sa broda „Sardina“ u more bacili vijenac. Zaustavljeni gliseri i pogledi usmjereni u jugom podignute valove, još su jednom, uz odanu počast Tomici i Sanjinu, u svijest natjecatelja prizvali potrebu nalaženja prave mjere između nevjerojatne strasti prema ovom sportu i ostajanja u granicama ljudske izdržljivosti.

 

Oko 9:00 sati uslijedio je hitri odlazak ekipa na pošte u lovnu zonu između Raba i otočića Lagnja, Dolfina i punte Luna na otoku Pagu. Lovilo se sve do 14.00 sati.

 

Unatoč jačem jugu ostvaren jedan od najuspješnijih ulova do sada

Po dolasku u rapsku luku i po predaji ulova, uslijedilo je vaganje na terasi u Lounge bara Conte Nero. Vaga je potvrdila premoćnu pobjedu ekipe „Škarpina“ iz Nerezina, što i nije bilo neočekivano jer su je činili bivši svjetski i europski, te višestruki državni prvak u podvodnom ribolovu Daniel Gospić i trenutačno treći hrvatski podvodni ribolovac Mate Barešić. Njih dvojica ukupno su osvojili 23.529 bodova. Drugo je mjesto pripalo ekipi riječkog „Lubena“ u sastavu Aco TomićRenato Oblak. Oni su osvojili ukupno 18.968 bodova, dok je sa osvojenih 13.174 boda na izvrsnom trećem mjestu završio domaći dvojac, članovi ŠRK „Dolina“ iz Barbata (Rab) Marjan Perčinić i Saša Tadić.

 

Daniel Gospić, premda je rekao zbogom službenim natjecanjima u podvodnom ribolovu, i dalje ostao vjeran ovom rapskom memorijalnom natjecanju, čime je pridobio dodatne simpatije Rabljana.

Prema riječima jednog od glavnih organizatora, Marka Krstinića, unatoč nešto snažnijem jugu ovogodišnji se ulov po kvaliteti ulovljene ribe može smatrati jednim od najuspješnijim do sada. Ukupno je ulovljeno 196 kg ribe uz napomenu da na kvalitetniji ulov otpada 67 kilograma dok su preostalih 129 kilograma težili ulovljeni ugori. Najulov, s lubenom teškim 3,296 kg, ostvario je Andrej Petrović.

 

Na memorijalu je u društvu Antonija Bratovića nastupio i nekadašnji višestruki reprezentativac Hrvatske u ovom sportu Boris Reinić, ali njih dvojica ovoga puta, s ostvarenih 8.128 bodova, nisu mogli konkurirati najboljima - osvojili su 9 mjesto.

 

Ono što je posebno vrijedno istaknuti, svakako je podatak da je Daniel Gospić, premda je rekao zbogom službenim natjecanjima u podvodnom ribolovu, i dalje ostao vjeran ovom rapskom memorijalnom natjecanju, čime je pridobio dodatne simpatije Rabljana.

Pročitano 5710 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1