Home Vijesti Obilježena 73. godišnjica oslobođenja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

Obilježena 73. godišnjica oslobođenja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

0
Obilježena 73. godišnjica oslobođenja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

Foto: Foto: Ivica Hodak

Voditelj programa Miljenko Tariba rekao je uvodno, da je 11. rujna 1943. oslobođen i prestao postojati Koncentracijski logor u Kamporu, jedan od najozloglašenijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu. Logor je osnovan 2. srpnja 1942. i kroz njega je u četrnaest i pol mjeseci prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima je bilo i oko 1.200 malodobne djece. Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta smještaja u logoru je umrlo oko 4.500 ljudi, od kojeg je broja do danas identificirano 1.490 umrlih, jer su veći dio logorskih knjiga i drugih materijalnih dokaza o stradavanju logoraša fašisti uništili.

Okupljenima na komemoraciji prvi se obratio Herman Janež – mlađi, predsjednik Logorskog odbora Rab – Gonars, kojemu se na njegov poziv pridružio 91- godišnji Jože Prepeluh jedan od sve malobrojnijih živih bivših interniraca Kamporskog koncentracijskog logora. Njegovo obraćanje prisutnima je bilo prepuno emocija i gotovo je svoja sjećanja iz logora iznosio na granici plača.

Rab danas oglas

O vrijednostima antifašizma govorio je predsjednik Udruge antifašista Raba dr. sc. Vanja Seršić, kao i izaslanik predsjednika SABA RH i član Predsjedništva Saveza Darko Fanuko i predsjednik Skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić.

Prisutnima su se još obratili Janez Alič, predsjednik Koordinacijskog odbora za žrtve vojnog nasilja Zveza združenj borcev NOB Slovenije, Dr. Vladimir Prebilič, župan s Rabom prijateljski povezanom općinom Kočevje, Uroš Prikrl, zastupnik u Državnom zboru Slovenije i Dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu.

Nekoliko prigodnih pjesama, tijekom obraćanja gostiju, izveli su pjevači muškog zbora SVOBODA iz Kočevja, pod vodstvom Nine Skebe, a na kraju se svima prisutnima na komemoraciji obratio i, u ulozi domaćina, rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

Zahvalio se svima što su se u tako velikom broju odazvali ovoj komemoraciji obećavši i sa svoje strane dati doprinos u stvaranju pravednijeg društva i humanijih odnosa u njemu, poštujući i vrednote antifašizma, kako se ovakvi zločini ne bi više nikada ponovili.

Rapski se gradonačelnik posebno zahvalio 91-godišnjem gospodinu Joži Prepeluhu, preživjelom logorašu Kamporskog logora, što je unatoč poznim godinama pronašao snage i pojavio se na ovoj komemoraciji opisavši dio svoje priče, dio svog stradanja u ovom logoru.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime