Home Vijesti Književna promocija Butkovićevog “Borninog vremeplova” – Ljubav pokreće vrijeme, ako treba i unazad…

Književna promocija Butkovićevog “Borninog vremeplova” – Ljubav pokreće vrijeme, ako treba i unazad…

0
Književna promocija Butkovićevog “Borninog vremeplova” – Ljubav pokreće vrijeme, ako treba i unazad…

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

O samoj knjizi su, kroz lagodni razgovor umješno vođen od moderatora večeri Damira Ćopića, bez čitanja i ozbiljnih recenzentskih opaski, govorili: urednica knjige i predstavnica naklade Funditus Tajana Obradović, recenzetica knjige prof. Mona Othman i sam književnik Krešimir Butković.

Veliki doprinos predstavljanju “Borninog vremeplova” dali su i mladi glumci dramske skupine OŠ Ivana Rabljanina Rab koji su pod vodstvom prof. Gordane Ćuk Ribarić, vrhunski izveli pomno odabrani ulomak iz romana, a večer su glazbom dodatno oplemenili članovi rapske Klape Krijanca, dvijema izvedbama na samom početku promocije, te Jazz pjevačica Tamara Galović koja je uz klavirsku pratnju prof. Julije Dumić otpjevala četiri skladbe sa svojeg repertoara.

Rab danas oglas

Govoreći o samoj ideji za nastanak ovog, u svojem najvećem dijelu, vrlo duhovitog romana za djecu, Krešo nas je podsjetio kako ga je na pisanje zapravo potaknula želja njegovog nećaka Borne da napravi vremeplov i da se vrati godinu dana unatrag, ne bi li tako još jednom imao priliku zagrliti i poljubiti svojeg tatu, Krešinog brata blizanca, Tomicu. Znajući kako će takvu želju biti teško ostvariti, Krešo je odlučio Bornu romanom vratiti u vrijeme u kojem su on i njegov otac mogli biti vršnjaci, u osamdesete godine prošlog stoljeća.

Prof. Othman posebno se osvrnula na “pogođeni” stil kojim je Butković ispisao stranice svojeg romana za djecu, naglasivši pozitivnu jednostavnost sintakse i gotovo kontinuiranu dijalošku dinamiku koja plijeni pozornost, osobito nove generacije, mladih čitatelja. Roman unatoč „jednostavnosti“ izraza, donosi čitavu paletu emotivnih doživljaja; od suočavanja sa smrtnošću i boli zbog gubitka oca, preko nevinih dječjih ljubavnih proplamsaja, do prijateljevanja i dječjih rivalstava u vremenski različitim sociološkim okvirima. S tim u vezi zanimljivo je bilo doznati da današnji rapski učenici, nakon što su prošli mali kviz, izvrsno razumiju pojmovnik osamdesetih godina prošlog stoljeća, pa im ni „fićek“, ni „stojadin“, ni „furka“ nisu govorne nepoznanice.

Istaknuvši uredničku lakoću suradnje s Krešimirom Butkovićem, o izdavačkom putu do njegovog prvog dječjeg romana, govorila je gospođa Tajana Obradović, doatknuvši se usput i manje zahvalne teme opstanka neovisnog izdavaštva u aktualnom hrvatskom trenutku. S tim u vezi spomenula je kako iza realizacije tiskanja “Borninog vremeplova” u cijelosti stoji naklada Funditus i obitelj Butković, bez ikakve potpore sa strane. Također je, unatoč svim poteškoćama, s radošću najavila skori izlazak novog Butkovićevog izdanja, ovoga puta romana za odrasle, pod nazivom “Žanin gambit”.

Davši do znanja koliko ga je pisanje zapravo u dobroj mjeri oslobodilo inaliditetom nametnutih spona, Butković je na kraju posebno zahvalio svojim roditeljima čija je ljubav neizostavna konstanta na njegovoj književničkoj i ukupno životnoj putanji.
Mi, pak, Krešimiru Butkoviću i svima koji su sudjelovali u organizaciji ove promotivne večeri od srca zahvaljujemo na još jednom divnom književnom susretu. Večer je završila autorovim potpisivanjem knjiga kupljenih po promotivnoj cijeni, te malom zakuskom uz asistenciju učenika ugostiteljskog usmjerenja Srednje škole Markantun de Dominis Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime