Home Vijesti 24. listopada – Dan ponosnog prisjećanja na sve one Rabljane koji su se stavili na raspolaganje Domovini u danima rata

24. listopada – Dan ponosnog prisjećanja na sve one Rabljane koji su se stavili na raspolaganje Domovini u danima rata

0
24. listopada – Dan ponosnog prisjećanja na sve one Rabljane koji su se stavili na raspolaganje Domovini u danima rata

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Tradicionalno, i ove godine, sve je započelo otvaranjem Memorijalnog malonogometnog turnira „Željko Borić“, koji se održava u čast prerano preminulog zapovjednika, najprije satnije a kasnije i u oluji zapovjednika bojne, a na kojem su nastupile ekipe braniteljskih udruga iz čak tri naše županije. Osim tri ekipe braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata otoka Raba, nastupile su i ekipe braniteljskih udruga iz; Kostrene, Novog Vinodolskog, Rijeke, Novalje, Paga i Medviđe.

Sve, okupljene u subotu ujutro, u rapskoj sportskoj dvorani, pozdravio je najprije rapski branitelj, predsjednik Časničkog zbora i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran. To isto je, uz pljesak ohrabrenja učinila i gospođa Vera Borić, emotivno vidno potresena supruga pok. Željka Borića, čije ime nosi ovaj memorijalni turnir. Turnir i sve njegove sudionijke blagoslovio je rapski župnik vlč. Mladen Mrakovčić, a postrojenim braniteljima, članovima malonogometnih ekipa, obratio se s nekoliko riječi i rapski gradonačelnik Nikola Grgurić koji je, između ostalog, rekao:

Rab danas oglas

Drago mi je da ste opet okupili na našem otoku. Iako je ovo sportsko natjecanje, uvjeren sam da je ovdje manje važan sportski rezultat u odnosu na ljepotu prijateljskog druženja. Ovo je prilika svima nama da se joše jednom zahvalimo svima Vama, posebno vašim prijateljima i suborcima koji su za ovo što danas imamo dali svoje živote. A zahvaljujući i vama i njima imamo slobodnu i neovisnu Domovinu – Hrvatsku.

Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća uz spomen obilježje u parku „Boškopini“, to isto predstavnici ekipa svih braniteljskih udruga učinili su i na Općinskom groblju u Loparu na grobu pok. branitelja, rapskog heroja Domovinskog rata Željka Borića.

Turnir su na kraju finalnim ogledom sa ekipom UDVDR Rab, osvojili malonogometaši UDVDR Kostrene i to rezultatom 3:1. Za Rabljane su nastupili i nekad aktivni nogometaši gradonačelnik Raba Nikola Grgurić i Damir Mlacović, dok je Kostrenjanima pomogao Tihomir Gibičar, jedan od svojevremeno najboljih malonogometaša u okolici Rijeke.

Svečanost dodijele nagrada i priznanja održana je ispred dvorane, a Kostrenjani su prijelazni pehar primili iz ruku gospođe Vere Borić. Ne treba smetnuti suma da se ovdje prije svega radi o aktivnom, prijateljskom druženju braniteljske populacije, pa su tako svoju rapsku braću po oružju uzvratno posjetili njihovi prijatelji iz Požege, a da su zahvaljujući rapskom Medviđaninu Duji Mitroviću i na ovogodišnjem družanju bili branitelji iz Medviđe.

Nakon današnje polaganja vijenca kod središnjeg križa na gradskom groblju i svete mise u katedrali Blažene Djevice Marije u popodnevnom dijelu programa na sam Dan branitelja Grada Raba u predvorju Kina Rab s početkom u 17.00 sati otvara se izložba ratnih fotografija rapskih branitelja, nakon čega slijedi projekcija dokumentarnog filma “Sve je bio dobar san” redatelja Branka Ištvančića.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime