logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748
Srijeda, 02 Studeni 2016 17:29

Rabljani hodočastili u Zaljev hrvatskih svetaca

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Rabljani hodočastili u Zaljev hrvatskih svetaca Foto: Brankica Pahljina

Na hodočašće Krčke biskupije „Putevima hrvatskih svetaca“ u četvrtak 27. listopada krenulo je 670 hodočasnika u 14 autobusa. Sa našeg se otoka pridružilo 59 vjernika, a predvodio ih je mons. Mladen Mrakovčić, dekan i župnik Raba. Ukupno je uz biskupa Ivicu Petanjaka sudjelovalo 15 svećenika, 3 redovnice i 5 bogoslova.

Prvo okupljanje svih hodočasnika bilo je u kraljevskom gradu Šibeniku u Nacionalnom svetištu Sv. Nikole Tavelića gdje se slavila prva zajednička koncelebrirana sveta misa koju je predvodio biskup Petanjak. Vrijeme do nastavka puta, hodočasnici su proveli u razgledavanju stare gradske jezgre bogate sakralnim objektima, zaključno s posjetom dragulju hrvatske sakralne umjetnosti - krstionici u katedrali Sv Jakova. Put je nastavljen prema Dubrovniku.

Slijedeći je dan započeo šetnjom Stradunom prema crkvi Sv. Vlaha, gdje je nakon jutarnje molitve i Euharistijskog klanjanja upriličeno i grličenje – blagoslov grla.
Poslijepodne je put nastavljen u pravcu Crne Gore, s zaustavljanjem u slikovitom Herceg Novom gdje se rodio sv. Bogdan Leopold Mandić. Nakon obilaska stare gradske jezgre i euharistije u crkvi Sv. Leopolda hodočasnici su uživali u panorami vozeći se duž jednog od najljepših zaljeva svijeta, Boke Kotorske i dalje prema Budvi.

Treći dan hodočasnici su proveli u Zaljevu hrvatskih svetaca – Boki Kotorskoj. U Kotoru, gradu opasanim 4 km dugim zidinama, u katedrali Sv. Tripuna srdačno ih je dočekao biskupijski generalni vikar. Izrazivši radost, ganuće te zahvalu za posjet, naglasio je kako ovakvo mnoštvo vjernika u ovoj katedrali još nije viđeno, a nedjeljom je posjeti tek dvadesetak vjernika. Nakon zajedničke euharistije i milenijskog fotografiranja, nastavljen je program obilaska na način da su hodočasnici podijeljeni u četiri grupe.

Iz luke Perast - riznice dragocjenih djela bokeljske kulturne, povijesne i umjetničke baštine, brodicom su se otisli prema biseru Boke - umjetnom otočiću Gospe od Škrpjela na kojem se nalazi zavjetno Svetište pomoraca. Odande mami pogled i drugi (prirodni) živopisni otočić Sveti Juraj na kojem je smještena istoimena crkvica i groblje Peraštana.

Hodočašće je nastavljeno još jednom kratkom vožnjom brodicom do malog ribarskog gradića Muo iz kojeg potječe nama manje poznati bl. Gracija iz Mula - svetac euharistije, pomiritelj ljudi i zaštitnik ribara, radnika, neženja, vrtlara, pokornika i pomoraca. U crkvici Marije Pomoćnice kršćana nalazi se njegovo neraspadnuto tijelo. Treći dan hodočašća zaključen je posjetom kolegijatske crvke Sv. Marije u kojoj se nalazi tijelo bl. Ozane Kotorske, drugotne zaštitnice Kotora i obilaskom muzeja u sklopu kotorske katedrale koja je u rujnu ove godine obilježila visoki jubilej 850 godina od posvete.

Posljednji zajednički euharistijski susret svih hodočasnika, četvrti je dan u nedjelju 30. listopada upriličen u bokokotorskom gradiću Dobroti u crkvi Sv. Eustahija, zaštitnika lovaca. Put je nastavljen do Etno sela Pakovo Selo, odakle se krenulo prema našim otocima.

Pročitano 3451 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1