Home Vijesti Rabljani hodočastili u Zaljev hrvatskih svetaca

Rabljani hodočastili u Zaljev hrvatskih svetaca

0
Rabljani hodočastili u Zaljev hrvatskih svetaca

Foto: Foto: Brankica Pahljina

{gallery}Zaljev svetaca{/gallery}

Prvo okupljanje svih hodočasnika bilo je u kraljevskom gradu Šibeniku u Nacionalnom svetištu Sv. Nikole Tavelića gdje se slavila prva zajednička koncelebrirana sveta misa koju je predvodio biskup Petanjak. Vrijeme do nastavka puta, hodočasnici su proveli u razgledavanju stare gradske jezgre bogate sakralnim objektima, zaključno s posjetom dragulju hrvatske sakralne umjetnosti – krstionici u katedrali Sv Jakova. Put je nastavljen prema Dubrovniku.

Rab danas oglas

Slijedeći je dan započeo šetnjom Stradunom prema crkvi Sv. Vlaha, gdje je nakon jutarnje molitve i Euharistijskog klanjanja upriličeno i grličenje – blagoslov grla.
Poslijepodne je put nastavljen u pravcu Crne Gore, s zaustavljanjem u slikovitom Herceg Novom gdje se rodio sv. Bogdan Leopold Mandić. Nakon obilaska stare gradske jezgre i euharistije u crkvi Sv. Leopolda hodočasnici su uživali u panorami vozeći se duž jednog od najljepših zaljeva svijeta, Boke Kotorske i dalje prema Budvi.

Treći dan hodočasnici su proveli u Zaljevu hrvatskih svetaca – Boki Kotorskoj. U Kotoru, gradu opasanim 4 km dugim zidinama, u katedrali Sv. Tripuna srdačno ih je dočekao biskupijski generalni vikar. Izrazivši radost, ganuće te zahvalu za posjet, naglasio je kako ovakvo mnoštvo vjernika u ovoj katedrali još nije viđeno, a nedjeljom je posjeti tek dvadesetak vjernika. Nakon zajedničke euharistije i milenijskog fotografiranja, nastavljen je program obilaska na način da su hodočasnici podijeljeni u četiri grupe.

Iz luke Perast – riznice dragocjenih djela bokeljske kulturne, povijesne i umjetničke baštine, brodicom su se otisli prema biseru Boke – umjetnom otočiću Gospe od Škrpjela na kojem se nalazi zavjetno Svetište pomoraca. Odande mami pogled i drugi (prirodni) živopisni otočić Sveti Juraj na kojem je smještena istoimena crkvica i groblje Peraštana.

Hodočašće je nastavljeno još jednom kratkom vožnjom brodicom do malog ribarskog gradića Muo iz kojeg potječe nama manje poznati bl. Gracija iz Mula – svetac euharistije, pomiritelj ljudi i zaštitnik ribara, radnika, neženja, vrtlara, pokornika i pomoraca. U crkvici Marije Pomoćnice kršćana nalazi se njegovo neraspadnuto tijelo. Treći dan hodočašća zaključen je posjetom kolegijatske crvke Sv. Marije u kojoj se nalazi tijelo bl. Ozane Kotorske, drugotne zaštitnice Kotora i obilaskom muzeja u sklopu kotorske katedrale koja je u rujnu ove godine obilježila visoki jubilej 850 godina od posvete.

Posljednji zajednički euharistijski susret svih hodočasnika, četvrti je dan u nedjelju 30. listopada upriličen u bokokotorskom gradiću Dobroti u crkvi Sv. Eustahija, zaštitnika lovaca. Put je nastavljen do Etno sela Pakovo Selo, odakle se krenulo prema našim otocima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime