Home Vijesti Grgurić: Rab ima najljepši otočni advent u Hrvatskoj

Grgurić: Rab ima najljepši otočni advent u Hrvatskoj

0
Grgurić: Rab ima najljepši otočni advent u Hrvatskoj

Foto: Foto: Petar Lupić (izvor: TZG Rab)

S programom ovogodišnjeg adventa na Rabu startalo se dosta ranije nego prošle godine. Sve je, naime, počelo već 25. 11., a bogat i sadržajan program ponudio je čak 30 vrijednih događanja, u prosjeku gotovo jedan događaj dnevno. Uspjehu ovogodišnjeg adventa na Rabu velik je doprinos dalo učešće do sada najvećeg broja rapskih udruga, klubova i institucija, naglasio je gradonačelnik Grgurić i dodao: – Među tih 30 događanja bilo je čak 15 koncerata, izvedene su 4 predstave, a sve je to popraćeno i s nekoliko vrlo zapaženih izložbi.

I vrijeme je Rabljanima velikim dijelom išlo na ruku, a da se s izborom izvođača koji su došli na Rab (klapa Rišpet, Marijan Ban i Diktatori, Jelena Rozga i ostali) također pogodilo, dovoljno govori izvrsna posjećenost svih koncerata održanih na adventskoj pozornici Trga Municipium Arba.

Tri puta više uključenih udruga i klubova nego lani

Rab danas oglas

Klizalište se i ove godine pokazalo više nego opravdanom investicijom, naime cca 3.500 posjetitelja uživalo je u čarima klizanja na ledu, i ta brojka dovoljno govori sama za sebe.

– Teško je spomenuti sve udruge, klubove i institucije koje su bile dijelom ovog adventsko-novogodišnjeg programa a da nekoga ne izostavimo, bili su tu, kazao je Grgurić, Komin, Dolin, Tunera, Kampor, Mocira, rapski branitelji, Arba Ridersi, Uliks, rapske klape, zborovi, Crkva, Osnovna škola, Dječji vrtić, Glazbena škola, Amfora, Limena glazba DVD-a Rab, FD Rapski tanac, Sport life, SD Mundanije, GD Crveni Križ Rab, Udruga Umirovljenika otoka Raba i to je zapravo „forte“ ovoga adventa na Rabu, zajedništvo i volonterizam uz potporu Imperiala, Rapske plovidbe i Dundova te Pučkog otvorenog učilišta Rab, Turističke zajednice Grada Raba i samog Grada Raba.

Dorka dala novi ton rapskom adventu

– Doista se možemo pohvaliti najljepšim otočnim adventom u državi, postavili smo odlične temelje jednog projekta kojeg sada treba nadograđivati i glancati, našli smo smjer koji se pokazao ispravnim i sada samo treba tim putem nastaviti. Rapski turistički advent 2017. već je u pripremi (Nikola Grgurić)

Bitna novost ovoga adventa na Rabu svakako je uključivanje u program prekrasno uređenog parka Dorke s jaslicama, zatim se tu kao novost našla i dječja božićna bajka te posebno božićno-novogodišnji sajam koji je iz Šarengrada preseljen na puno atraktivniji prostor Ulice Biskupa Draga i kojim je, zahvaljujući vrijednim članicama i članovima Udruge Mocira i vlasnicima rapskih OPG-ova, na najbolji način povezan Trg s Dorkom. Tunerine žive jaslice i programi koji su pratili paljenje advenstkih svijeća doista su učinili ovaj rapski advent posebnim. Izdašnija je bila i ugostiteljska ponuda u odnosu na prošlu godinu, više je utrošeno na osvjetljivanje i uređenje grada, a nakon što se dobar dio vlasnika objekata u Srednjoj ulici nije odazvao na poziv Grada da prigodno urede svoje izloge, to su, kako doznajemo od Grgurića, umjesto njih na kraju učinili djelatnici Dundova.

Tri i pol tisuće Rabljana na klizalištu tijekom adventa

– U programski koncept početka adventskog razdoblja, nastavio je Grgurić, sjajno se uklopio završetak radova na obnovi crkvice sv. Katarine, njezina posveta i izložba koja je potom uslijedila. Dječji podnevni doček Nove godine na Trgu uz „tisuću želja“ odaslanih u nebo uz pomoć tisuću balona, također je novi događaj. Treba svakako podsjetiti da smo u vremenu darivanja, uz pomoć GD Crvenog Križa Rab, rapskih braniteljskih udruga i Udruge umirovljenika otoka Raba podijelili više od 18 tona mandarina i klementina i s takvom praksom također treba nastaviti.

Klizalište se i ove godine pokazalo više nego opravdanom investicijom, naime cca 3.500 posjetitelja uživalo je u čarima klizanja na ledu, i ta brojka dovoljno govori sama za sebe.

Zajedništvom i pozitivnim ozračjem prema kvalitetnijoj promidžbi našeg otoka

Grad je naime idealno mjesto okupljanja i druženja svih generacija otočana i moguće ga je zajedničkim aktivnostima i događanjima “oživjeti” i u ovo adventsko vrijeme. On živi samo ako u njemu ima ljudi, a tome smo svjedočili tijekom čitavog prosinca. (Nikola Grgurić)

– Ovako osmišljenim i provedenim programom primarno smo željeli podići razinu kvalitete života na otoku, obogatiti društveni život nas samih otočana i mislim da smo u tome uspjeli. Uključenjem doista velikog broja ljudi, pokazali smo da svi skupa, u pozitivnom ozračju, možemo pridonijeti znatno boljoj promidžbi otoka Raba kao ugodne sredine za život, ali i vrhunske destinacije adventskog turizma, kazao je gradonačelnik Grgurić

Drugi nam je cilj bio još jednim primjerom ukazati one životne atribute povijesne jezgre grada Raba koji ga čine jednim od najljepših i najstarijih gradova na našoj obali. Grad je naime idealno mjesto okupljanja i druženja svih generacija otočana i moguće ga je zajedničkim aktivnostima i događanjima “oživjeti” i u ovo adventsko vrijeme. On živi samo ako u njemu ima ljudi, a tome smo svjedočili tijekom čitavog prosinca. 

Treći aspekt je onaj interesni, turistički, s ciljem privlačenja ljudi na Rab nuđenjem potpuno novog, kvalitetno osmišljenog, turističkog proizvoda, te da konačno zajednički počnemo raditi na vraćanju pozitivnog imagea otoka Raba kojeg smo svi zajedno prethodnih godina narušili krivo nametnutim temama koje gradu donose štetu i lošu reklamu.

Dobar odaziv iznajmljivača u obiteljskom smještaju

– Statiska nedvojbeno ukazuje na to da je na Rabu, u usporedbi s adventom 2015., zabilježen porast u dolascima od čak 225%, a gledajući samo noćenja porast je čak 360%. Drugim riječima, svaki ulog Grada Raba, Turističke zajednice Grada Raba i POU Rab, stvarno se višestruko isplatio, te smo u konačnici u periodu od 22.12.2016. do 3.1.2017. ostvarili cca 3.500 noćenja od čega je nekih 500-injak u privatnom smještaju, kazala je direktorica Ureda TZ Grada Raba Ivana Matušan

Kad je u pitanju ponuda smještajnih kapaciteta, također postoji još veliki prostor za jačanje ponude u adventskom razdoblju. Ove su godine svoja vrata otvorili Imperialovi hoteli Padova i Grand hotel Imperial, u kojem je bilo upita kojima se moglo napuniti barem pola hotela. Dobar je bio odaziv iznajmljivača u obiteljskim domaćinstvima čiju smo adventsku promociju posebno poticali. S tim u vezi, moram napomenuti, u periodu koji je pred nama nužno je krenuti u osnivanje Udruge iznajmljivača preko koje bi rapski iznajmljivači, s čak 14 tisuća kreveta u privatnom smještaju, mogli zajednički nastupati na tržištu i kao izuzetno važna karika razvoja turizma na otoku participirati u radu Turističke zajednice i kroz članstvo i kroz radna tijela Skupštine i Vijeća TZ Grada Raba.

Prosinac 2016. na Rabu jači od ožujka, a Rab je po noćenjima odmah iza prvoga Krka

O izvrsnim statističkim pokazateljima više je govorila nova direktorica Ureda TZ Grada Raba Ivana Matušan: – Mi smo ugodno iznenađeni podacima koje je nedavno i putem medija iznijela TZ Kvarnera po kojima se Rab našao odmah iza Krka po broju noćenja na godišnjem nivou, što je, s obzirom na veličinu destinacije, veliki uspjeh. Iza Raba se primjerice našla i opatijska rivijera, a svega toga ne bi bilo bez ovako, u turističkom smislu osmišljenog adventa na Rabu.

U odnosu na advent 2015. zabilježen rast od 225% u dolascima i čak 360% u noćenjima!

– Gosti iz Švicarske već su rezervirali idući advent na Rabu, a prema najavama odlične se mogućnosti nude na austrijskom tržištu, ali i u Sloveniji i kod nas, što sve ukazuje na to da je moguće doći do projicirane brojke od 2.000-2.500 turista koji bi u adventskom razdoblju dnevno boravili na otoku. Ove godine imali smo ih 750 dnevno, čime smo primjerice, u svega dvije godine došli na četvrtinu brojke kojom se diči Dubrovnik, kazao je gradonačelnik Grgurić

– Statiska nedvojbeno ukazuje na to da je na Rabu, u usporedbi s adventom 2015., zabilježen porast u dolascima od čak 225%, a gledajući samo noćenja porast je čak 360%. Drugim riječima, svaki ulog Grada Raba, Turističke zajednice Grada Raba i POU Rab, stvarno se višestruko isplatio, te smo u konačnici u periodu od 22.12.2016. do 3.1.2017. ostvarili cca 3.500 noćenja od čega je nekih 500-injak u privatnom smještaju, kazala je Matušan, i nastavila: – Ovu smo statistiku promatrali vezano uz datume otvaranja i zatvaranja hotelskih objekata (Padove i Grand hotela Imperial). Prosinac je tako, zahvaljujući božićno-novogodišnjim događanjima, samo kroz tih desetak dana u turističkom smislu premašio predsezonski ožujak na otoku Rabu, pa slobodno možemo reći da smo zapravo stvorili još jedan posezonski mjesec, koji prema svemu viđenom ima neupitnu tendeciju rasta.

Švicarci već bukirali idući advent na Rabu

– Radili smo marketing kojim smo uz najmanji ulog najviše dobili, potrošnja koja se u gradu generirala tijekom adventa došla je našim ljudima, a kroz poreze dio će se vratiti i u gradsku kasu, no nemjerljiva je vrijednost promidžbe i onoga što su gosti koji su iskusili advent na Rabu ponijeli sa sobom ili podijelili putem društvenih mreža. Dakako tu su i medijske objave, bogate galerije objavljenih fotografija i video zapisa, rekao je Grgurić.

Da je tome tako potvrđuje i oduševljenje gostiju iz Švicarske koji su već rezervirali idući advent na Rabu, a prema najavama odlične se mogućnosti nude na austrijskom tržištu, ali i u Sloveniji i kod nas, što sve ukazuje na to da je moguće doći do projicirane brojke od 2.000-2.500 turista koji bi u adventskom razdoblju dnevno boravili na otoku. Ove godine imali smo ih 750 dnevno, čime smo primjerice, u svega dvije godine došli na četvrtinu brojke kojom se diči Dubrovnik.

Na tragu ovih sjajnih statističkih podataka, valja spomenuti da je zadnji advent kojeg je uopće moguće usporediti s ovogodišnjim bio onaj iz 2007., kada je dolazaka bilo za 2% više, ali je zato ove godine noćenja bilo čak 33% više nego 2007.

Promijena strukture gostiju u odnosu na lanjski advent

Matušan je kao posebnu zanimljivost istaknula promijenu strukture gostiju u odnosu na lani. Naime, među Top-5 zemalja poredanih prema najvećem broju ostvarenih noćenja u ovogodišnjem adventskom razdoblju na Rabu svrstale su se: Švicarska, Austrija, Njemačka, Slovenija i, što nas posebno veseli, Hrvatska, dok je lanjski poredak bio: Austrija, Njemačka, Bosna i Hercegovina, Poljska i Italija. 

Najveću promjenu, kazala je Matušan, napravili su gosti iz Švicarske koji su na Rab došli preko Imperiala d.d., ali zanimljivo je da su se tu našli i gosti iz Slovenije i Hrvatske, što govori da smo zvučnim estradnim imenima i popratnim događanjima, na Rab privukli goste iz destinacija koje su nam najbliže, i koji na naš otok mogu doći i češće tijekom godine.

Na tragu uspješnog adventa prema karnevalskom razdoblju i Uskrsu

– TZ Grada Raba je zajedno s Gradom Rabom i POU Rab sudjeovala i u organizciji i u troškovima realizacije adventa na Rabu, i to će se dakako nastaviti i nadalje, ali nama je prva i osnovna zadaća promocija na emitivnim tržištima. Trenutno nam je jedan informator u Beču, sljedeći uskoro, točnije ovoga petka, odlazi za Stuttgart. Sekundarana nam je zadaća osmišljavanje turističkog proizvoda baš na ovakav način kakav smo imali priliku vidjeti ovoga prosinca. Na tragu ovog uspješnog adventa, a imajući u vidu još uvijek postojeći veliki neiskorišteni potencijal Raba, mi sada planiramo i nadolazeće karnevalsko razdoblje te jedan drugačiji turistički Uskrs na Rabu, zaključila je direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan.

Najljepši otočni advent u Hrvatskoj

Gradonačelnik Grgurić još je jednom na kraju pohvalio velik odaziv udruga i klubova te njihov nevjerojatni radni entuzijazam, prisjetio se branitelja koji su podigli jaslice i čarobnog ugođaja pri zajedničkom paljenju advenstkih svijeća u Dorki. Posebno je zahvalio zaposlenicima, direktoru i upravi „Dundova“ koji su bili izvrsna tehnička podrška u svi segmentima. Doista se možemo pohvaliti najljepšim otočnim adventom u državi, postavili smo odlične temelje jednog projekta kojeg sada treba nadograđivati i glancati, našli smo smjer koji se pokazao ispravnim i sada samo treba tim putem nastaviti. Rapski turistički advent 2017. već je u pripremi.

Foto: Petar Lupić (Izvor: TZG Rab)

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime