logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 18 Siječanj 2017 11:40

Bura na Rabu ne posustaje - pune ruke posla za ekipe DVD-a Rab, Dundova i HEP-a

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)
Bura na Rabu ne posustaje - pune ruke posla za ekipe DVD-a Rab, Dundova i HEP-a Foto: Hrvoje Hodak, Goran Novotny i Josip Brna

Olujni naleti bure tijekom noći nastavili su se s nimalo smanjenim intezenzitetom i tijekom prijepodneva te su pritom ostavili, i još uvijek ostavljaju, tragove svuda po otoku Rabu. Mi smo u dosluhu s rapskim vatrogascima nastojali obići neke od brojnih lokacija na kojima su intervenirali. I doista, tek na terenu, dok bura još raznosi sve oko sebe, uviđamo koliko je Rab sretan što ima ovako spremne, sabrane, uvježbane i dobro opremljene vatrogasne dobrovoljce koji su, razvrstani u nekoliko timova, u koordinaciji s djelatnicima "Dundova" i HEP-a, jurili od mjesta do mjesta i redom riješavali nastale probleme.

Požari u Mundanijama i Banjolu

Jučer navečer zapalio se i puknuo dimnjak na Područnoj školi u Mundanijama, vatra je djelomično zahvatila međukatnu konstrukciju i dio krovišta, a jutros je pod kontrolu stavljen još jedan požar, ovoga puta dimnjak se zapalio na obiteljskoj kući u Banjolu.

Kućice u gradu nisu izdržale postadventsku buru

Bura koja se svom silino obrušila na gradsku jezgru, jutros je oko 8 sati potpuno razrušila i uokolo razbacala adventske kućice na Trgu Municipium Arba, pa su vatrogasci skupa s djelatnicima Dundova, po čitavom trgu skupljali njihove dijelove nastojeći ih staviti sve na jedno mjesto i osigurati od daljnjeg uništavanja. Čistila se i Ulica Biskupa Draga u kojoj su djelomično stradali štandovi božićno-novogodišnjeg sajma, a nešto dalje konobe Kaldanac na ulici se našao i čitav jedan srušeni dimnjak.

Bura okrenula i kamion

Nažalost u Palitu, pred kućom obitelji Šajbić, razorna bura je u jutarnji satima na bok bacila i njihov transportni kamion, a vlasnik Damir Šajbić nam je, pokušavajući naći nešto pozitivno u čitavoj situacija, kazao da kad se već to moralo dogoditi, onda je bolje da se dogodilo ovdje na parkiralištu, nego nedajbože negdje u vožnji. 

Letili krovovi, padala stabla, a srušila se i ograda uzduž "Blata"

Uklonjen je i limeni krov koji je odletjeo među stambene zgrade u Palitu, a slična je intervencija zbog krova na cesti uslijedila i na Petracima kod Vile Petrac i Beach bara na Trećoj Padovi. Stradale su ponovno kućice u autokampu Padova III po kojima su padali trupci i grane borova što ih je bura čupala iz zemlje skupa s korijenjem. U trenutku dok smo s ekipom rapskih vatrogasaca prilazili porušenoj ogradi uzduž nogometnog igrališta "Blato", pored nas se pao bor u dvorištu Osnovne škole, a u luci smo snimili i potopljenu barku.

Stradao krov Grand Hotela Imperial

U Palitu je palo stablo na električne instalacijama isčupavši žice pa su vatrogasci tamo intervenirali skupa s ekipom HEP-a, na Plaju su također popadala stabla. Kako doznajemo bura je na području Lopara bila ipak nešto slabija, pa nekih dojava o ozbiljnijim intervencijama nije bilo. Stradao je i krov Grand Hotela Imperial koji je u jednom dijelu potpuno ogoljen.

Ulaz u rapski Dom zdravlja na požarnim stubama!

Tijekom današnjeg prijepodneva, zbog orkanske bure koja nosi crijepove s krova, u rapski se Dom zdravlja, ulazi preko požarnog stubišta. Naime, bura je najprije onemogućila korištenje glavnog, pa su za ulaz u Dom zdravlja poslužila vrata koja vode do Hitne medicinske pomoći u prizemlju. Od danas prije podne i taj je ulaz postao opasan pa je u ovom trenutku službeni ulaz u rapski Dom zdravlja, ustvari službeni evakuacijski izlaz (požarno stubište), koji se nalazi na bočnoj strani zgrade, odnosno strani koja je okrenuta prema prometnici Rab – Kampor.

Po smirenju vremena slijedi "pranje" elektroinstalacija

Neslužbeno doznajemo kako je za sutra, ukoliko dođe do smirenja vremena, predviđeno pranje (od soli) elektorinstalacija najprije u Barbatu, a u petak i na čitavom Rabu, no o tome kada će uslijediti prekidi opskrbom el. energijom bit ćete kasnije detaljnije izviješćeni.

Pročitano 24918 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1